En hylla med historia

stringhylla
Min mormor har ett litet torp långt ute på landet. När jag var där för någon sommar sedan såg jag en stringhylla ligga nedmonterad ovanpå ett skåp. Jag frågade om jag kunde få ta hem den till min lägenhet i Stockholm och det fick jag. Efter några månaders funderan på placering och inväntan på förälder med borrmaskin har den nu kommit upp på min sovrumsvägg.
 
stringhylla
Från början var hyllan min morfars och tydligen ska den ha suttit på väggen i hans ungkarlslya. Jag tycker det är så fint med möbler med en historia som får leva vidare i flera generationer och jag är säker på att han hade blivit glad om han visste att den satt på min vägg nu. ♥
 
stringhylla
På det nedre hyllplanet står en samling med lite oklara keramikföremål som jag köpt second hand. Jag tycker de gör sig rätt fint såhär i grupp och i samma färgskala. Nu ska jag bara hitta lite fina torkade kvistar, strån och blommor att sätta i vaserna tänker jag.
 
stringhylla
På den övre hyllan står en vas med palettbladssticklingar som vuxit till sig. Bredvid ligger en välformad bokhög. Jag vet att många ”riktiga” läsare har invändningar mot att man gör så här med sina böcker eftersom man då inte kan se titlarna. Men för mig som blir stressad av för mycket mönster i sovrummet (väljer enbart helvita påslakan därför) så ger det här ett mycket lugnare intryck. Dessutom har jag ganska bra koll på vilka böcker som ligger där i, även om högen växer stadigt eftersom den innehåller sådant jag ska läsa när jag får tid över. Någon som sett den där tiden?

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Min farmors hus såldes när jag var typ 14. Minns att pappa frågade om jag ville ha hennes stringhylla – men ung och dum som jag var så sa jag nej utan att ens veta vad en stringhylla var för något! Så den lämnades kvar i huset när det såldes!!!
  Min mormor hade en stringhylla även hon och när hon gick bort 2016 så gick jag och tänkte på den där hyllan; jag såg det lite som en andra chans efter misstaget med farmors stringhylla. Men mammas tre syskon tog över helt (det är en hel historia som jag inte ska dra), så jag såg aldrig den hyllan igen heller.
  Det kanske inte är meningen att jag ska få ha en egen stringhylla 🙁 Only time will tell, antar jag… (Detta gav mig en idé till ett nytt blogginlägg i alla fall lol så tack Julia!)
  Ps. Fina bilder!

 2. Så fint med möbler med historia <3 i somras fick jag en jättefin teakbyra som stått i mormors och morfars källare så länge jag kan minnas. Är så glad att jag har den nu, för den kommer alltid påminna om dom.
  Men även jättefint sängöverkast! Var kommer det ifrån?

 3. diskuterade det här med string-hyllor med en kollega för ett par år sedan, eftersom johan och jag var på jakt efter en. hon berättade då att de hade hur många som helst när deras barn var små – som de sen slängde på soptippen "för det var så man gjorde med dom då" :)))) kul osv.

  hur som! hyllan gör sig verkligen fint hos dig. + så najs att kunna ge gamla föremål från släkten ny karaktär i sitt eget hem. att bygga på släktträdet liksom. fint som attans!

 4. äh, tycker man får ha sina böcker hur man vill. däremot blir jag förstås väldigt nyfiken på vilka böcker som döljer sig i högen! och liksom du på vart allt den där tiden tog vägen…

 5. Fint! Så bra när gamla möbler och föremål kan få leva vidare. Älskar förresten hur du placerat böckerna :)) Håller helt med om att det ger ett mer lugnt och cleant uttryck.

 6. Kan verkligen känna igen det där med att bli stressad av bokryggarnas färger. Jag har löst det genom att färgkoordinera böckerna. Väldigt skönt för ögat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *