”Det där hade jag kunnat måla själv.” ”Fast det gjorde du inte.”

Louisiana
 
Något av det tråkigaste jag vet är när folk tittar på en tavla och säger ”det där hade jag kunnat måla själv” eller kommenterar nytt mode med ”haha, ska man gå klädd sådär?”. Det är något med oförmågan att kunna analysera modern kultur som jag finner extremt oattraktivt. Och ja, innan någon går i taket så vill jag understryka att det är skillnad på att nödvändigtvis gilla allting och att vilja förstå, tänka varför och se saker ur ett större perspektiv.
 
För länge sedan skrev jag ett blogginlägg om en idé jag hade kring ett kreativt gym. Ett ställe där man fick utlopp för sitt skapande och till skillnad från i ett vanligt gym där man mest tränar kroppen, skulle man här kunna träna sin hjärna. Nu hände ju inte så mycket efter det inlägget, men jag tycker fortfarande att det är en otroligt viktig sak. Att öva sig på att tänka kreativt, analysera och försöka förstå. Just konst tycker jag är en väldigt bra sak att träna på eftersom den ofta utmanar det normativa och ligger ganska långt i fram i tiden. Den kan vara riktigt provocerande, enkel eller obegriplig och det är viktigt att den får vara så.
 
Yves Klein
 
Liksom stora delar av Sveriges befolkning har jag försökt ta tag i min träning efter årsskiftet och blippar numera mitt svindyra Sats-kort lite mer frekvent än i höstas. Vi får se hur länge det håller i sig, men jag skulle tippa på ett par intensiva veckor för att sedan fasas ut till förmån för roligare saker… I kombination med detta har jag också försökt att addera mer kreativ och analytisk träning i mitt liv. I skrivkursen jag läser ingår det en hel del analys av noveller, böcker och andras texter. Sådant jag inte gjort på ganska länge efter att jag slutade universitet, men som jag faktiskt tycker är intressant och ganska kul att grotta ned mig i. Utöver detta har jag även tänkt att jag ska bli bättre på att besöka museum och utsätta mig för konst av olika slag för att träna. Senare ikväll ska jag gå på Liljevalchs Vårsalong och jag hoppas att jag hittar både lättsmälta och mer krävande verk för att komma igång.
 
Exakt vad kontentan med detta inlägg är vet jag inte. Jag vill inte att det ska bli ett skrytande om hur bra jag är på att analysera modern kultur (för jag är långt i från något proffs), men kanske kan det fungera som en liten uppmaning att titta lite mer noggrant på den där tavlan som består av ett enda färgfält. Och istället för att tänka ”jag hade kunnat måla det där” ställa sig frågan ”om jag nu kan måla det där, varför har jag då inte gjort det?”. Som en början till att vidga sina tankar lite.
 
Avslutningsvis vill jag visa några uppslag ur boken We go to the gallery som jag köpte på MoMAs museishop i New York. Den är en parodi på klassiska brittiska läroböcker och handlar om två barn som följer med sin mamma till ett galleri för att se på konst. Helt enkelt modern konstanalys på lågstadienivå. Hela boken är fantastisk och finns att köpa här.
 
We go to the gallery
 
We go to the gallery
 
We go to the gallery

Delta i diskussionen

5 kommentarer

 1. Haha, jag förstår vad du menar! Jag tänker mer att den kommentaren är lite "vad gör DEN här?" Eller varför är DEN hypad. Som den blåa canvasen ovan, jag hade kunnat måla den, varför jag inte gör det? För att jag inte tycker att den är intressant just på grund av den extrema enkelheten. Jag är extremt dålig på att analysera sådan konst men ett blått block av färg kommer nog inte få det att ändras heller haha. mvh pessimisten. Gillade dock ditt inlägg, och idén om kreativt gym!

 2. Vilken genial bok! Vill genast läsa mer av den, den känns så spot on. Tror egentligen jag själv uttryckt exakt den meningen, men det är ju egentligen rätt absurt, för jag HAR ju inte målat den, och skulle antagligen inte få den exakt likadan ens om jag försökte. Men det här med kreativ träning tycker jag låter fantastiskt, vill genast gå på kreativt gym!

 3. Frågan blir ju också: vad är kultur? Hur påverkar vår historiska förståelse av något kultur vår förmåga att bena ut själv definitionen av begreppet. Till exempel: en viss patina eller årgång kan per automatik få en kulturell status.

  Om man sen tänker sig hur den inställningen påverkar förståelsen av konst, behöver man ju bara se hur konst ofta jämställs med förmågan att rita av, snarare än vilka känslor den väcker. Det är enklare att bedömma hur verklighetstroget än att ta sig an uppgiften att förstå konst ur perspektivet av vad konst kan vara.

  I själva verket finns det så många lager. Varje generation skapar sitt eget förhållningssätt till kultur och konst, och dessa påverkas ju av vad som kommit innan.

  Är det viljan att skapa och utmana son gör att det enkla blåa blocket blir en påminnelse om att konsten ligger i tanken bakom verket, och inte i tekniken? En liten blå protest. Det skulle vara intressant att höra dina tankar om vad det innebär att intressera sig för samtida kultur och konst.

 4. Ett tips för att bli mer peppad på vanlig träning som hänger ihop med just kreativitet är att läsa boken Hjärnstark, eller kanske läsa OM boken Hjärnstark. Den handlar om hur träning påverkar psyket. En del av boken handlar om just kreativitet och att den påverkas av att man rör på sig. Och som jag minns det var det inte supermycket träning som krävdes, typ 30 minuter konditionsträning 3 gånger i veckan (promenader räknas!!).

  Och ja, jag håller med om att det är löjligt att säga "det där hade jag kunnat måla själv", men det är ändå lite intressant att tänka på vad det är som avgör vad som är konst och inte. Den där blå tavlan hade antagligen inte varit konst om jag, 23-årig juriststudent med noll talang, hade gjort den och bara haft den hemma. Eller? När blir något konst?

 5. Haha åh! Vettigt skrivet! Jag är själv konstnär och curator och blir ofta matt på att höra detta. Samtidigt så handlar det så mycket om kommunikation, och alla konstnärer är inte så bra på det. Vi pratar och pratar och analyserar och analyserar in i absurdum, men om en ändå inte når fram till sin tänkte publik faller allt ju platt ändå (det finns iofs konstnärer som ej vill bli förstådda), men för mig är ju konst bara ett annat språk att kommunicera på. Konst handlar ju om idéer, tänkande. Det är som ett verktyg för hjärnan, en metod för att massera, dekonstruera, bygga upp, en idé/tanke inte avbilda (även om avbildning också kan användas som metod) Vissa gör detta i ord, andra i bild osv.
  Ett så himla intressant ämne dessutom, och laddat för den delen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *