Mazarinkaka med saffran

Glad första advent! Hoppas att ni har en fin start på julen. Jag börjar äntligen komma i stämning och tur är väl det för jag har ägnat hela helgen åt julfixande. Förutom att plantera hyacinter, hänga upp julstjärnor och kika på julkalendern så har jag bakat en riktigt julig kaka som jag tänkte dela med mig av.
 
mazarinkaka med saffran
Som den smygtant jag är så älskar jag mazariner. Det är mitt bästa bakverk och dessutom ett extremt underskattat sådant. När jag såg en bild på mazarinkaka swischa förbi på Instagram bestämde jag mig för att baka en själv, men med lite saffran i fyllningen för extra julkänsla.
 
mazarinkaka med saffran
Ursprungsreceptet kommer Linnéas Skafferi, men jag justerade det lite.
 

Du behöver:

200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
ev 1 msk vatten
 
1 pkt saffran
ev ½ msk ljus rom

200 g mandelmassa

100 g mjukt smör
½ tsk vaniljpulver
2 ägg
 
2 dl florsocker
2 msk vatten
 

Gör såhär:

Börja med degen som du gör genom att arbeta ihop kallt smör, socker och mjöl. Tillsätt lite vatten om det behövs. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant och tryck ut degen. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
 
Låt saffranet lösa upp sig i lite rom om du har. Riv mandelmassan fint och blanda den med smör, vaniljpulver, ägg och saffran tills det blir en slät smet. Fyll pajskalet med smeten och grädda i nedre delen av ugnen på 180° i cirka 30 minuter. Kakan ska få fin färg och bli fast i mitten. Låt den sedan svalna helt.
 
Blanda florsocker och vatten till glasyr och bred ut över den kalla kakan. Låt den gärna vila lite mer i kylen så blir den ännu godare. Servera som den är eller med valfri dekoration. Jag försökte hitta färska lingon men gick bet, annars tror jag det hade varit både fint och gott! 
 
mazarinkaka med saffran

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. attans, den här ser fööör god ut. MVH en med kass självdisciplin som hade tyckt att det var rimligt att äta hela till middag

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *