Flykten från den fullkomliga tråkigheten

bored
 
Ända sedan jag var liten har jag avskytt att ha tråkigt. Jag minns hur jag som barn kunde gå och klaga hos min mamma, varpå hon nästan alltid svarade ”det är nyttigt för barn att ha tråkigt, du kommer snart på något att göra”. Givetvis det sämsta svaret jag kunde få i det läget (enligt mig själv). Och till skillnad från mycket annat som man växer ifrån med tiden, så har den där intensiva tråkighetskänslan inte slutat drabba mig helt.
 
Det händer inte så ofta, men då och då, kanske varannan månad, så sköljer tristessen över mig. Det som förvånar mig mest är hur fysisk den är. Långsamt hasar jag ned i stolen, det går inte att sitta upprätt längre. Jag suckar och stönar, håller huvudet i händerna och känner hur kroppen liksom säckar ihop. Nu när jag beskriver det låter det ju hur patetiskt som helst, men där och då är det en sådan intensiv känsla av tråkighet. Jag puttrar långsamt ned till en trött fläck i golvhöjd och liksom väser ”ååååh allt är sååååå tråååååkigt”.
 
I vanliga fall går tråkighetskänslan över av sig självt, kanske samma dag eller ett par dygn senare. Men i jakt på självkännedom och utveckling så försöker jag lära mig hur jag ska hantera den, mota bort den och vända den till något postivit. För jag tror faktiskt att det många gånger är just den känslan som fått mig att ta tag i grejer, förändra saker i mitt liv och hela tiden sträva framåt. Kanske inte prick där och då, men på längre sikt.
 
Så idag, efter några timmar av intensiv uttråkning, bestämde jag mig för att göra en lista. För just nu känns februari världslång, grå och trist. Folk försvinner hem om kvällarna, hänger med sina sambos, lagar mat, ser på film och sover. Ingenting kul händer och mitt liv är knappast mer spännande. Ska det vara så här nu fram till april?! Bara tanken på detta får det att klia i min kropp och kolla orimliga weekendresor till USA (ja, jag sa ju orimliga) ”bara för att ha något som händer”.
 
Med den här listan till hands tänkte jag försöka göra februaris restrerande arton dagar lite mindre tråkiga. Kriterierna när jag skrev den var 1. saker man kan göra (främst) på egen hand 2. saker som inte kostar en massa pengar 3. en merpart av sakerna ska kunna göras hemma under kvällstid (då jag ofta har som tråkigast). Nu är ju listan främst skapad för mitt personliga bruk men i bästa fall kan den inspirera några av er och kanske har ni också tips på fler punkter? Okej, here goes:
 
Saker jag ska göra för att undvika outhärdlig tristess
☁︎ Lära mig göra utbakade flätor
☁︎ Se The Danish Girl
☁︎ Läsa minst en bok
☁︎ Testa ett nytt träningspass på gymmet
☁︎ Planera mina outfits kvällen innan under en hel vecka
☁︎ Spela in och/eller skapa något i rörligt format
☁︎ Skriva en längre text eller krönika
☁︎ Sy något
☁︎ Testa att gå och lägga mig före 23 en vardagskväll (haha, att detta ens är en aktivitet för mig… jaja)
☁︎ Komplettera min moodboard-vägg i köket med fler bilder
☁︎ Besöka någon restaurang i Stockholm jag ännu inte varit på
☁︎ Göra egen glass i min glassmaskin
☁︎ Gå igenom och rensa garderoben
☁︎ Hitta ett större och mer långsiktigt kreativt projekt att jobba på
☁︎ Besöka ett museum
 
Uppföljning och utvärdering 29 februari. Hej då tråkighet!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

  1. kul inlägg! känner ocksa att jag ibland liksom ’blir över’ när folk bestämmer sig för att ha parkväll eller sambomys 😉 kan lägga till följande aktiviteter/sysselsättningar som jag kommit pa: baka eget bröd, planera veckans maltider samt laga ’lunchlada-mat’, skypa/prata i telefon med folk som bor langt bort, ga pa bio själv (mkt underskattat enligt mig), ga pa langpromenad och lyssna pa podcasts!

  2. Alltså igenkänningsfaktor så så så mycket. Känslan när allt bara är så. himla. tråkigt. Och vilken väldans bra lista! Ska bums göra en egen för när tråkighets-känslan slår till.

  3. Jag hatar tråkighet jag med! Var också en sådan unge som klagade på hur trååååkigt jag hade det. Nu i vuxen ålder har jag sällan tråkigt, men det händer då och då att det drabbar mig, den fullkomliga bedövande tristessen, och den är verkligen så som du beskriver den. Att då göra en lista är verkligen en bra grej. Att ändra sin approach likaså, för jag tror verkligen att du har rätt i att tristessen kan motivera en till att fortsätta utvecklas.

  4. haha jag var precis likadan när jag var barn! gick alltid och tjatade om hur tråkigt jag hade varpå mamma sa "vad skönt!". LOL sämsta svaret. en väldigt bra lista på saker att göra, verkligen!!

  5. Jag känner så fullkomligen igen mig i det där. Nyligen hade jag en sådan där period och då önskar jag att jag också hade skrivit listor på vad jag vill göra/åstadkomma. Bra tips till nästa gång, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *