Om reklam i bloggar i allmänhet & Natural Cycles i synnerhet

Jag älskar bloggvärlden. Hur den för kreativa genier samman, ger plats åt annars dolda intressen och öppnar upp en ny plattform för inspiration och innehåll. Men jag älskar inte hur bloggvärlden jobbar med reklam.

Att bloggare får tjäna pengar på allt det jobb de lägger ner tycker jag är jättebra. Och att använda bloggare som marknadsföringskanal är givetvis supersmart för många företag. Men varje dag ser jag tyvärr exempel som går emot de riktlinjer i marknadsföring som finns. Alltifrån otydlig reklammärkning till utlottningar som bryter mot lotterilagen. Och visst, reglerna kan vara lite krångliga om man är helt ny på området, men generellt kan man tänka så här:

Om det uppstår ett uppdragsförhållande mellan dig som bloggare och ett företag, där du tar emot pengar eller produkter mot att utföra något, och där syftet är att främja avsättningen av eller tillgången till produkter och tjänster eller för att påverka konsumenters beteenden är det marknadsföring och ska i så fall annonsmärkas. Annars klassas det som dold marknadsföring.

Samarbetet ska annonsmärkes med en text där det omedelbart framgår att det är ett samarbete och vem annonsören är; ”Detta är ett samarbete”, ”Detta är en annons” eller allra helst annonsmärkt med annonsörens logga.

Här finns några riktlinjer att tillgå:
Rekommendationer från Sveriges Annonsörer
Better Bloggers guide med tips

……………………………………………………………………………

Det senaste året har ett nytt företag letat sig in på mångas radar: Natural Cycles. Via bloggar och poddar har de intensivt och framgångsrikt marknadsfört sin produkt och det har jag egentligen ingenting emot. Problemet är hur det pratas om produkten och till vilka man riktar sig. Många talar om Natural Cycles som ett ”naturligt preventivmedel” och ett bra alternativ. Självklart förstår jag att det finns de som har problem med att äta hormoner och vill söka andra lösningar, men nu till själva kärnan: Natural Cycles är inte ett godkänt preventivmedel och ska alltså inte marknadsföras som det.

Dessutom finns det en problematik när man har en relativt ung målgrupp (som många bloggar har) och tar sig an denna typ av frågor. Det är en sak att inspirera någon till vilken sorts jeans man ska köpa men när det handlar om saker som har stort inflytande på andra människors hälsa tycker jag att man ska vara extremt försiktig med sina rekommendationer. Godkända preventivmedel skrivs idag ut av barnmorskor med utbildning och expertis bakom sig – inte bloggare med inflytande.

Natural Cycles funkar säkert superbra om man vill optimera sina chanser för att bli gravid, men det betyder inte att man kan använda det omvänt och påstå att man har ett preventivmedel. Inga större studier på produkten har gjorts och de som genomförts har gjorts med syfte att studera den fertila fasen, dvs i omvänt syfte mot preventivmedel.

Den senaste tiden har det pratats mycket om hormoner i sociala medier. Nästan bara de negativa egenskaperna lyfts fram och hormoner målas ofta upp som något farligt och dåligt. De positiva egenskaperna, som skydd mot cancer exempelvis, pratas det däremot sällan om. En ny undersökning visar att antalet aborter hos svenska kvinnor ökar och ligger högst i Västeuropa. Nu är aborter inte farligt ur medicinskt perspektiv och absolut inget jag vill skuldbelägga, men något jag tror man ändå vill undvika i de flesta fall. För faktum är att det är farligare att utsätta sin kropp för en graviditet än att äta godkända preventivmedel med hormoner.

Sättet som Natural Cycles marknadsförs i flera bloggar och poddar tycker jag är både oansvarigt och oetiskt ur marknadsföringssynpunkt och jag tycker det är konstigt att det inte ifrågasatts mer. Självklart ska man få välja det preventivmedel som passar en själv bäst men då tycker jag det ska göras i samråd med någon med kunskap på området, inte en person som talar från sina egna erfarenheter och bjuder på inspiration. Vad tycker ni?

PS. För mer fakta, läs gärna doktor Emma Frans blogginlägg i ämnet

Delta i diskussionen

54 kommentarer

 1. Hej Julia.
  Jag måste säga att jag blev himla glad över detta inlägget. Jag har själv inte testat NaturalCycles, men blivit väldigt nyfiken på att göra det. Men när jag läser detta så blir jag medveten om att det faktiskt inte är ett godkänt preventivmedel. Detta hade jag ingen aning om. Jag har sett och hört det marknadsföras som preventivmedel vid ett flertal tillfällen och inte själv ifrågasatt detta. Så tusen tack för lite mer faktabaserad information.
  Nästa gång jag läser i en blogg om detta tänker jag ifrågasätta, så att inte fler som jag blir lurade till att tro något annat än vad som faktiskt är sant. Tack!

 2. Jag är barnmorska och håller helt med dig! Preventivmedel är en sak, Natural cycles en annan. För att få uppdaterad och saklig information, besök en barnmorska eller gynekolog! Verkar hen inte intresserad eller påläst så byt till en annan! Hormoner är inte för alla, men ökar säkerheten ordentligt om det har högsta prioritet för dig. På samma sätt som Google inte kan ställa en medicinsk diagnos kan inte en blogg eller en annons säga hur du bäst skyddar dig mot graviditet!

 3. Bra Julia! En annan sak som alltid är viktigt att nämna när man snackar preventivmedel mot en yngre målgrupp är att kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. P-piller, p-stav, spiral eller NC är inget skydd mot dessa, i vissa fall, farliga könssjukdomar.

 4. Väl rutet! Vad glad jag blir över att du tar ton emot detta. Jag har blivit både besviken och förfärad över hur till synes vettiga bloggare lyfter NC till skyarna. Det är saknar helt kritiskt förhållningssätt och är rent av skamligt med tanke på många av dessa bloggare har en ung målgrupp som definitivt bör känna till baksidan av en sådan metod. Jag arbetar själv som läkare och har mycket kvar att lära om det mesta inom medicin och utgör mig ingalunda vara någon expert på preventivmetoder, men kan åtminstone med säkerhet säga att vetenskapen talar klart emot att kalla NC och liknande metoder för säkra. Det finns mycket läsning, utöver länken till Emma Frans kan jag rekommendera denna;
  http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/aborterna-oekar-bland-kvinnor-25-29-aar-1229365

  Tack för en bra blogg!

 5. Väldigt bra inlägg! Håller med dig till tusen! Dock hade jag varit väldigt i intresserad av en sån studie, om p-pillrens effekt på humör, som läkaren du länkade nämner. Läste för ett år eller två om att en sådan höll på att utföras, men har googlat mig galen utan att hitta vad resultatet blev…

 6. Håller med ovanstående. Tycker det låter lite för bra för att vara sant, men jag förstår att efterfrågan finns eftersom fler och fler säger nej till hormoner… Efter att ha hört hur plågsam en abort kan vara hade jag aldrig vågat förlita mig på det här som preventivmedel.

 7. otroligt bra inlägg julia! gillar skarpt. har kommit på mig själv med att fundera på om jag ändå inte ska ta och testa den där termometern, den kanske är smidig… men så bah: fast va? vill jag det? funkar det med min livsstil att ta tempen samma tid varje morgon? känner att det är lite samma blogghysteri som det var med muminmuggar för några år sedan all over again, fast med en "värre" grej liksom. men stod jag mot indoktringeringen att köpa dem borde jag väl fixa detta också. väl rutet!

 8. Typiskt att jag postade mitt länkkärleks-inlägg just idag, innan jag läst detta då!? Det här hade definitivt varit något jag ville sprida till fler delar av internet! Otroligt bra inlägg, och jag som har vetat om sen start att NC och liknande sätt att "undvika graviditet" inte varit godkända preventivmedel blir alltid lika irriterad när de sponsrar stora poddar, bloggar och liknande. Förstår liksom inte hur alla går på det där? Kollar man inte upp innan man testar vad det är man ger sig in på liksom? Njä, ytterst skeptisk och glad att någon tar upp det med vetenskapligt belägg bakom! Du är grym!!

 9. Sjukt bra och informativt skrivet, väldigt träffade och viktigt exempel! Hade ingen aning om att det inte var ett godkänt preventivmedel!!! Känner mig lurad då jag senast idag funderade på att byta till just natural cykels, verkar ju så bra i all blogg och Facebook reklam! Tack för tankeställaren!!!

 10. Viktig text! Kände att biten om hur det smygmarknadsförs till unga tjejer verkligen stack till i hjärtat. Har du skrivit till NC själva? Hur kan man få större reaktion på detta?

 11. Grym du är som säger precis som det är! Håller med till fullo. Du anar inte hur många gånger jag har hört personer i min närhet prata om att testa Natural Cycles just för att bloggare har nämnt metoden. Var och en får göra som de vill såklart, men att lyssna till sponsrade bloggare – det är inget jag skulle vilja grunda ett så stort (och kanske livsavgörande) beslut på.

 12. Alltså JA!! Har varit så arg över detta så himla länge! Blir så otroligt irriterad på att det dels marknadsförs som om det vore godkänt men också att det marknadsförs från förstabörjan?? Känn otroligt oseriöst, preventivmedel borde väljas utifrån vad som passar en själv, inte vad som marknadsförs mest 🙂

 13. Bra inlägg! Jag har hela tiden trott att NC och den typen av appar var till för att man ville bli gravid. Så man vet när det är mest optimalt att ha sex med sin partner. Tycker det verkar himla konstigt att använda som "preventivmedel". Själv äter jag inte p-piller utan använder kondom varje gång jag och min kille har sex. Skulle aldrig kunna ha sex utan skydd för att det var en så kallad säker dag. Vill inte ha barn nu så då används kondom, smidigt! Absolut att man ska vända sig till utbildad personal när det kommer till valet om preventivmedel men faktum är ju också att många skriver ut p-piller till väldigt unga tjejer. Vi vet inte alls hur detta kommer påverka deras, våra, liv. Så man ska inte lita blint på att de vet bäst heller. Jag fick utskrivet p-piller utan någon som helst guidning. Ingen som helst info om för- och nackdelar vilket gör mig orolig. Håller till 100% med dig om marknadsföringen dock. Fy tusan vad det är obehagligt att bloggare gör reklam för lite vad som helst utan eftertanke? Vilket preventivmedel man använder bör komma från en bättre källa en bloggare.

 14. Så jäkla bra skrivet och viktigt inlägg! Dels ur smygreklamssynpunkt men också för att just NC har verkligen smugit in sig i varenda liten hörna av internet. Vilket i deras fall snarare får mig skeptisk än peppad på att testa produkten.

 15. Jag verkar vara den enda här som inte alls varit kritisk och tänkt på det här innan, haha. Men tycker du skriver om detta på ett väldigt bra och informativt sätt + läste doktorns inlägg du länkade till som också tar upp det på ett så bra sätt. Övervägde NC innan men tyckte bara att det inte kändes tillräckligt safe..

 16. Vilket väldigt bra, välformulerad och informationsrikt inlägg. Senast igår reflekterade jag över att väldigt många bloggare, poddare etc är sponrade av NC och att NC är väldigt…aggresiva i sin marknadsföring. Men du sätter verkligen fingret på det varför det är så problematiskt – ur flera synpunkter! Personligen har jag mest varit "emot" produkten pga att det verkar omständigt för mig som individ och inte tillräckligt tillförlitligt. Du tog diskussionen till en helt ny nivå (i alla fall för mig) – TACK FÖR DET!

 17. Jag har ätit p-piller i ett år ungefär och det funkar bra. Men jag skäms ibland över att jag gör det. Som om jag förflyttar hela kvinnokampen 100 år tillbaka i tiden och samtidigt har sönder kroppen. Därför blev jag så himla glad när jag läste ditt inlägg som kan kasta en kritisk blick på Natrual Cycles och ifrågasätta både hur effektivt det är som "preventivmedel" och hur det marknadsförs.

 18. Ville bara säga att NC är godkänt 🙂 Allt går att läsa på deras hemsida.
  Det finns flera olika sätt att skydda sig från graviditet, helt enkelt för att fler ska kunna hitta det som passar dem bäst.
  Har använt NC i över ett år och har aldrig varit med om bättre skydd mot graviditet 🙂

 19. Jag håller med många av de andra kommentarerna. Så himla bra att du tar upp det här! Kritiskt tänkande är tyvärr en bristvara i vårt samhälle idag, tycker jag.

 20. MYCKER BRA SKRIVET!

  Har själv regerat på hur mycket "reklam" (speicellt outtalat) just NC har på bloggar och andra kanaler där spciellt unga nås. Snabb sökningar visar som du säger att det är långt ifrån ett godkänt preventivmedel, synd att det är så få som vet om/inte har kollat upp ordentligt.

 21. Måste bara påpeka att NC såklart inte är ett preventivMEDEL utan en preventivMETOD och det är NC väldigt noga med att gå ut med. Vem som helst förstår väl att en termometer inte kan förebygga en graviditet!

 22. Ja så bra att du problematisera detta! I första hand så himla trött på bloggare som gör reklam för produkter enbart för att tjäna pengar utan att överhuvudtaget problematisera vad de faktiskt gör. Håller med dig både om NC som extremt problematiskt att göra reklam för som ett preventivmedel när det inte är godkänt, och håller verkligen med dig om att många bloggare bryter, ständigt, gång på gång mot lagen genom att göra reklam utan att uppmärksamma om att de gör reklam, både på bloggar och instagram.

 23. Mycket klokt skrivet! Jag vet två personer som blivit gravida under tiden de använt NC, och då kanske jag ska understryka att det alltså inte var syftet med deras användande. Varför är det så lite hyllningar till kondomen? Det är utan tvekan det bästa preventivmedlet som finns, i skolan framställdes kondomen som något jobbigt, bara massa prat om p-piller och kvinnans roll i att skydda sig. Sex är faktiskt alla delaktigas ansvar! Jag säger bara: heja kondomen!

 24. Jättebra skrivet! Tror det kommer komma många Natural Cycles-barn här inom något år. Vilket heller inte gör något mer det blir som du säger jättefel när det markandsförs på fel sätt. Och Natural Cycles är dessutom inte unikt, samma metod för att hålla koll på fertila dagar har funnits länge. NC borde som du säger ta ansvar för hur det pratas om det och vad det marknadsförs som. Eller vad tydliga mot sina samarbetspartners så inte de missförstår syftet med produkten/tjänsten.

 25. Bra inlägg, jag har själv funderat en del på detta att NC har uppmärksammats så okritiskt i bloggar. Jag tycker även att det är lite konstigt att NC kallar sig revolutionerande. Precis som Yohanna skriver här ovan så är det inget nytt. NC är vad som alltid tidigare har kallats för "säkra perioder", något som alltid har avskrivits som en jävligt dålig preventivmetod. Säkra perioder/NC är helt enkelt inte totalt säkert om man absolut vill undvika att bli gravid.

  Kanske off topic, men "säkra perioder" behöver man ingen app eller termometer för. För mig är det just nu inte en katastrof om jag blir gravid, även om jag gärna väntar lite till. Jag har därför kört "säkra perioder" och varit medveten om riskerna. Många kvinnor har tyvärr väldigt dålig kännedom om sin menscykel, vilket vi kan tacka patriarkatet och bristande sexualundervisning för. Men börjar man bara leta lite information så lär man sig ganska snabbt att läsa av sig kropp (flytningar etc) och vet därmed när man har ägglossning. NC ger lite extra kunskap iom termometern, men den är ofta överflödig och kostar bara massa pengar. En kalender och lite kunskap är allt som behövs. Men som sagt, vill man absolut inte bli gravid så ska man undvika både "säkra perioder" och NC.

 26. Riktigt bra skrivet, lugnt och klokt 🙂 har sett många annonser för natural cycles på facebook, tyckte det lät väldigt tveksamt..finns andra bättre sätt såklart!

 27. Så sjukt bra att du tar upp detta om Natural Cycles. När jag såg ditt inlägg på blogg.se’s framsida tänkte jag direkt att du var ännu en förespråkare av detta, så jag blev mycket positivt överraskad. Tycker själv att det är helt fel att det marknadsförs som preventivmedel, det säger väl sig självt att det inte skyddar mot graviditet – så många faktorer spelar roll i kroppstemperatur, en människa som är sjuk kan ju ha andra temperaturer på grund av sjukdom man inte vet om ännu, och då blir ju den där termometern helt fel och signalerar att man inte kan bli gravid exempelvis. Sen är det så att så många faktorer spelar in i om man blir gravid eller inte, vissa blir det t.o.m när de äter p-piller, så vill man verkligen inte bli gravid så bör man ju inte använda Natural Cycles….

  Har haft diskussioner med vänner som använder detta utan TT de lyssnat, de ser det bara som bra att sluta stoppa kroppen med skit. Så jag har till sist bara sagt, "om det inte är hela världen för er om ni blir gravida så kör på". För mig som absolut inte vill ha barn vore det rena helvetet att bli gravid och till råge på det tvingas till abort. Har även läst flertalet inlägg i forum där människor använt NC och liknande produkter med entusiasm under första året/1,5 åren, och sedan blivit gravida (och inte velat det). Nej, fler inlägg och debatter om detta behövs! Vill man inte använda p-piller eller andra godkända preventivmedel så får man avstå från sex eller använda kondom.

 28. Vad bra att du tar upp detta! Jag älskar också bloggvärlden och jag tycker att det är fantastiskt att det finns en plattform för utbyte av tankar och ideer som är lättillgänglig för de flesta. Det är också toppen att kunna få tips och inspiration och att få dela med sig av egna tankar och erfarenheter. Men jag tycker att det är trist att så stor del av inläggen går ut på att marknadsföra olika produkter och/eller få oss att konsumera mer. Själv tycker jag att det är ganska tråkigt att läsa om vad olika personer har köpt och jag brukar inte lägga tid på att läsa den typen av bloggar. Men många följer dessa bloggar och bland dessa läsare finns det säkert både personer som tänker kritiskt och såna som är mer lättpåverkade. Bloggarna har ett ansvar mot sina läsare och bör vara öppna med vad de är som de marknadsför och huruvida inlägget är sponsrat eller inte.

 29. Tack kloka Julia för ett riktigt bra inlägg. Jag tycker att du så bra sammanfattar känslorna jag får när jag läser blogginlägg som innehåller Nc.

 30. Jag håller verkligen med dig och det är så himla bra att du tar upp det här! När jag var hos ungdomsmottagningen senast så avrådde dem mig från att börja med Natural Cycles då dem har haft flera fall där unga har blivit gravida fast dem använt det som ett "preventivmedel".

 31. Jag ser det så här, NC är det typ det enda alternativet utom kondom där man inte behöver få i sig extra hormoner. Jag har ärligt talat förlorat 1 år av mitt liv pga p piller. Grät säkert 4 av sju dagar i veckan, kände mig extremt deprimerad, tog mig nästan inte till jobbet utan att veta varför. TIll jag slutade med p-piller. Alltså jag minns knappt något av det året för att var helt ärlig. Förstår att man kan reagera på att NC inte är testat mer och det är ju inte okej att det marknadförssig som godkända om de inte är det. Men tycker också vi ska fortsätta reagera på hur många som mår dåligt av mer hormoner. Det är i slutändan en individfråga. Men reagerade på att inlägget kändes så negativt mot NC … och alla i kommentarsfältet verkar inte ha något att invända.. så ville bara skriva av mig lite.

 32. Bra där! Jag har blivit gravid två gånger med metoden. Och jag använde den som p medel. Men har nu två fina barn. Men nu har jag slutat med den 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *