Sicilien – Etna

etna
Nu tänkte jag att vi skulle titta på de häftigaste bilderna från min Sicilien-resa, nämligen de från vår utflykt till  Etna. Själva vulkanen låg drygt en timmes bilresa bort och resan dit gick längs snirkliga vägar.
 
etna
Efter att ha parkerat bilarna, byt sandaler mot sneakers, packat ned resans första (och sista) långärmade tröja samt fyllt vattenflaskorna var vi redo att bestiga vulkanen! Första momentet var linbana ett par hundra meter uppåt.
 
etna
Redan därifrån var utsikten svindlande och vacker. Man kände direkt att luften var svalare där uppe, mer som en vanlig svensk sommardag än den tryckande medelhavsvärmen.
 
etna
Vi bestämde oss för att börja utforska området kring det första stoppet.
 
etna
Här är en del av vulkan-gänget: Sandra, Graziella, Emelie och jag.
 
etna
 
etnaVulkanjord är tydligen extremt bördigt, så trots att det varit utbrott här för ett par år sedan växte blommor här och där.
 
etna
Karin på upptäcktsfärd.
 
etna
Sedan bestämde vi oss för att det var värt att betala ett par hundralappar till och åka högre upp på Etnas topp.
 
emelie
Resan upp gör man i små militärbussar. Eller, man kan gå också, men beräknad tid för en sådan etapp är cirka sju timmar och det kräver lite bättre kläder och förberedelser. Så här är Emelie i väntan på vår avfärd med bussen.
 
etna
 
etna
Här skumpade vi sedan upp längs de slingrande vulkanvägarna. Vi fick lära oss att det är rätt säkert att vara uppe på Etna eftersom det hela tiden görs en massa undersökningar och man ganska ofta kan förutspå kommande utbrott. Dessutom rinner lavan så sakta ned för berget att man hinner evakueras, det var skönt att veta, hehe.
 
etnaStopp nummer två, nästan tretusen meter över havet.
 
etna
Vissa av de här topparna var bara några år gamla. När vulkaner får sina utbrott bildas ofta nya toppar och gamla förstörs. Vid det senaste utbrottet hade en stor del av forskningsanläggningen högre upp samt den gamla linbanan förstörts. Det är lite häftigt för oavsett hur människorna försöker planera och strukturera så är det alltid naturen som bestämmer på något vis.
 
etna
Här uppe blåste det helt otroligt och det kändes ibland som vi stod mitt i molnen. På vintrarna brukar det vara snö här och då kan man åka skidor på Etna.
 
etna
Vår guide berättade massor om Etnas historia, vi fick känna på den varma marken och spana in i en krater där det tidigare varit ett utbrott. Så häftigt och vackert. Naturen kändes verkligen futuristisk och månlik, inte alls som något man sett tidigare.
 
etnaMen till sist var vi tvungna att lämna toppen och ta sikte på byn där nere igen. Genomblåsta och fyllda med massor ny vulkankunskap och helt magiska vyer. Ett utmärkt utflyktsmål!

Delta i diskussionen

7 kommentarer

  1. Hej Julia! Jag vill bara säga att jag tycker att du har en väldigt fin blogg, och att du ska veta att duhar läsare som gillar din bligg fastän jag typ aldrig kommenterar! Köpte en tygpåse med MelissaHorn-citat för många år sedan av dig och har följt din blogg Sen innan det nångång. Jag gillar blandningen med allt från mat till resor, och allt skrivet på ett roligt sätt. Så om du har inspirationsdipp ska du veta att jag gillar det du gör!!:)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *