Boktips inför sommaren, del 1

sommarböcker
 
Snart stundar semestrar och det innebär ofta mer tid för bokläsning, hurra! Därför har jag nu samlat ett gäng av mina favoritböcker som jag tänkte tipsa er om. För att göra det lite extra semestervänligt har jag fokuserat på pocketböcker vilket jag älskar, mest för att de är så smidiga att ta med sig överallt men också för att de är billiga. Då gör det inte så mycket om de är lite dåliga eftersom man inte behöver känna sig tvungen att ha dem kvar i bokhyllan utan det är enkelt att bara passa vidare dem till någon annan. Man kan ju tro att jag är sponsrad av Pocket Shop (det vore drömmen!) men så är det icke. Jag råkar bara vara en frekvent kund där med stämpelkortet i högsta hugg… Nåväl. För att det här inte skulle bli världens längsta tipsinlägg har jag delat upp min bokhög i två inlägg, här kommer alltså del 1.
 
expeditionen: min kärlekshistoria
 
Expeditionen: Min kärlekshistoria – Bea Uusma
Trots min enorma pocketkärlek så vill jag tipsa om denna fantastiska tegelsten. Den finns förvisso utgiven även i pocket men för mig var halva läsuppelvelsen att få se alla bilder, kartor och grafik, så det rekommenderar jag er också. Få har väl undgått att höra talas om denna bok, men för er som missat så handlar den om Andréexpeditionen år 1897 där tre män bestämmer sig för att ta sig till Nordpolen. Försöket misslyckas och männen försvinner i kylan, ända tills de 33 år senare hittas infrusna på Vitön tillsammans med sina dagboksanteckningar. Boken handlar om historien kring André och hans vänner men också om Beas arbete för att ta reda på hur allt egentligen gick till.
 
tio lektioner i matlagning
 
Tio lektioner i matlagning – Lotta Lundgren
(I min bokhög är den inbunden men den finns nu också som pocket har jag sett.) Det här är en kokbok, men inte vilken kokbok som helst. Till skillnad från andra matlagningsböcker med recept så innehåller den inte en endaste bild. Bara en massa härliga sidor fyllda med bokstäver och texter om mat, konsten att tillaga den, smaker och hur de fungerar, kost vs måltider och instruktioner på hur man exempelvis filear en fisk. Men också hur mat hör samman med jämställdhet, politik, kärlek, förhållanden, ekonomi och kreativitet. Är du det minsta intresserad av mat så borde du verkligen läsa denna bok, om inte annat bara för att Lotta Lundgren skriver så förbannat bra.
 

bonjour tristesse

 
Bonjour tristesse – Françoise Sagan
Jag har så svår för att sätta fingret på varför jag gillar denna bok så mycket, men det beror nog allra mest på den bitterljuva sommarstämning som råder under berättelsen. Handlingen tar plats på Franska Rivieran under en gassande sol och med ett groende relationsdrama där sjuttonåriga Céciles känslor styr allt mer. Hela historien fortlöper snabbt och intensivt, vissa meningar är verkligen stryka under bra och vemodet liksom biter sig fast, sommarsolen till trots.
 
välkommen till den här världen
 
Välkommen till den här världen – Amanda Svensson
Amanda Svensson är inte bara ett ungt författargeni, hon lyckas dessutom verkligen sätta sin egna stil och känsla på allt hon skriver. Jag har läst två böcker av henne och gillar båda, men den här är den som står hemma i min bokhylla just nu. Välkommen till den här världen är ett slags triangeldrama med splittrade huvudkaraktärer i fokus. De är fyllda med trassel och tankar och tristess, men också med längtan efter något större. Boken är unik och stundtals nästan jobbig men också fylld av igenkänning och ljusglimtar. Lättläst och snabb med en historia som dröjer sig kvar.
 
steglitsan
 
Steglitsan – Donna Tartt
Den här boken låg i mångas solstolar förra sommaren och det med all rätt. Steglitsan är en lång och spännande historia som räcker under en hel semesterresa med sina nästan 800 sidor. Och visst, det kan ta en liten stund innan man fastnar (så var det i alla fall för mig) men sedan kunde jag inte lägga ifrån mig den. Genom hela boken hinner historien ta många vändningar men allting börjar med en olycka på ett konstmuseeum i New York där en pojke, Theo Decker, mirakulöst överlever. På museet finns även tavlan med steglitsan, den lilla fågeln som kommer att betyda mer än något annat. Tavlan och Theo blir början på en historia som får en att vända blad efter blad.
 
den hemliga historien
 
Den hemliga historien – Donna Tartt
Efter att ha läst Steglitsan och fastnat för den ville jag läsa något mer av Tartt och fastnade för en av hennes andra tegelstenar, nämligen Den hemliga historien. Jag minns att jag tittat på den tidigare men valt bort den, kanske på grund av tjockleken, det ganska tråkiga omslaget eller för att den beskrevs som något av en deckare (en genre som inte tilltalar mig nämnvärt). Men när jag väl gav den en chans var jag fast snabbt. Boken utspelar sig i amerikansk fin-college-miljö där kultur och intellekt står högt i spel och grekiska fraser droppas till höger och vänster. Vi får följa ett tätt sammansvetsat gäng som gång på gång vandrar mellan dekandens och panik. Under allt gömmer sig en mörk historia som sakta men säkert träder fram och i slutet läser jag intensivt för att få lösningen samtidigt som jag verkligen inte vill att boken ska ta slut.
 
Hoppas att ni gillar de här första tipsen, nästa del kommer inom kort. Har ni förresten några böcker på lager som ni tror att jag skulle gilla så får ni gärna tipsa. Jag måste ju också fylla min bokhylla inför sommaren!

Delta i diskussionen

7 kommentarer

  1. Även om du nu skrev att du inte gillar deckare, vilket den här boken kanske kan klassas som, så vill jag tipsa om Gillian Flynns Gone girl (om du inte sett filmen förstås, fast boken var i vanlig ordning bättre än filmen). En väldigt spännande och läsvärd bok!

  2. Jag läste precis Expeditionen och jag älskade den! Men åh, har ju bara pocketversionen. Kanske skulle investera i den "riktiga" också…

  3. Tusan vad bra med boktips, älskar det! Bonjour Tristesse har jag tittat på många gånger, tycker utsidan är fin, men har av någon anledning aldrig brytt mig om att kolla vad den handlar om utan bara vfärdat den, men nu ska jag spana in! Tack 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *