Tre vegetariska rätter

Av någon störig anledning får jag alltid upp sponsrade poster från en matblogg i mitt Facebookflöde. Problemet är bara att det är den sortens matblogg som inte inspirerar mig för fem öre… När jag letar efter nya recept att testa vill jag gärna att det ska vara färgglad, spännande, vegetarisk och hyfsat nyttig mat – något som är långt ifrån den klassiska korv stroganoffen jag ätit tusen gånger. Och så var det senaste receptet som Facebook tyckte var värt att tipsa mig om kycklingfilé med kräftstjärtar, bearnaisesås och färdiga pommes frites. Förvisso en helt ny maträtt för mig, men helt ärligt långt ifrån vad jag inspireras av. Vill ni lära er göra den rätten så kan jag posta länken i kommentarsfältet om ni ber snällt, men är ni mer som jag när det kommer till matlagning så tror jag ni kommer tycka bättre om det här inlägget. Här kommer nämligen tre ganska färgglada och vegetariska rätter som jag lagat själv för första gången.
 
kikärtscurry
Först ut kikärtscurry med jordnötssmör och lime. Det här är det första receptet jag provade ur min nya kokbok Mera Vego och jag tycker det blev väldigt gott! Dessutom var det superlätt att laga och gick relativt snabbt. Det enda minuset var att den kändes lite väl snäll och familjevänlig i smaken, något som jag löste med extra sambal oelek.
 
kikärtscurry
Här på DN hittade jag receptet från kokboken men är ni intresserade av att börja äta mer vegetariskt så kan jag nog redan nu rekommendera att slå till på den. Jag köpte min på Adlibris för drygt en hundralapp, tips!
 
jordärtskockssoppa
Min andra rätt var den här milda jordärtskockssoppan. Soppor är ju perfekt snabbmat och den här känns något lyxigare tack vare jordärtskockornas lite speciella smak.
 
jordärtskockssoppa
Receptet hittade jag på ICA men jag hoppade över deras föreslagna parmachips och istället för vitt vin hade jag i en skvätt citron, det fungerar lika bra. Efter att ha ätit en stor tallrik kände jag att den nästan var i mäktigaste laget så nästa gång får det här nog bli en förrättssoppa i mindre portioner.
 
rårakor
Sist men inte minst så lagade jag rårakor. En sådan enkel men underskattad och bortglömd rätt, i alla fall i mitt lilla hushåll. Jag kom på först nu att det här kanske inte riktigt räknas som vegetariskt när man har rom på eller hur fungerar det? Det är ju fiskägg men det är väl inte direkt som att de kan tas in på samma sätt som vanliga hönsägg? Och finns det i så fall vegetarisk rom/kaviar? Någon av er kanske har bättre koll, jag orkar inte kaviar-googla i detta nu, hehe.
 
rårakor
I vilket fall så lagade jag mina rårakor efter detta recept från Per Morberg men jag adderade ett par potatisar och gjorde det som en huvudrätt istället med flera rårakor på min tallrik. Som tillbehör hade jag citron, dill, rödlök, gräddfil och rom. Så gott och enkelt – jag vill äta det här idag igen!

Delta i diskussionen

26 kommentarer

  1. Åh mums! Blev så sugen på rårakor nu, håller med om att det är underskattat. Och det finns vegetarisk kaviar gjord på tång, kallas tångkaviar och står bredvid den vanliga. Numera finns även tångsmörgåskaviar 🙂

  2. Rom är inte vegetariskt eftersom fisken dör då man tar ut äggen.. däremot så finns det som sagt tångkaviar att använda istället! 🙂

  3. å! jordärtskockssoppa har jag bara ätit en gång men jag minns att jag tyckte det var så jäkla GOTT! åh. och tångkaviar tycker jag e bra, det är liksom så sjukt likt vanlig rom??

  4. å! jordärtskockssoppa har jag bara ätit en gång men jag minns att jag tyckte det var så jäkla GOTT! åh. och tångkaviar tycker jag e bra, det är liksom så sjukt likt vanlig rom??

  5. åh, det första lät som något jag skulle uppskatta, just på grund av inslaget av jordnötssmör! nom.
    tycker också det är trist att recepten ofta är så himla familjevänliga och mesiga vad gäller kryddning.

  6. Ingenting som ’utvinns’ från djur är egentligen vegetarisk, ej heller mjölk och ägg (alla sorter då) som har blivit definitionen. Det heter ju lakto-ovo-vegetarian om man inkluderar mjölk och ägg. Jag som är vegan äter (hel)vegetariskt om man bara ser till kosten, vegansimen kommer av att jag t ex aktivt låter bli att köpa läderprodukter. Men alla vet ju vad man menar så jag ska väl inte klyva hårstrån. Det tar upp mycket av min tid det här eftersom jag tycker det är viktigt så ursäkta babblet.
    Jag gillar också den kokboken och jag ska prova första receptet som du, tack för en fin blogg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *