Några svar på era frågor, del 3

Hej hej! Här kommer ett gäng svar på saker ni undrat den sista tiden. Det blev ganska många jobbrelaterade frågor vilket jag alltid tycker är kul att svara på. Är ni sådana som tycker det är halvtråkigt att läsa frågor och svar så scrolla direkt ned till slutet av detta inlägg för där har jag slängt in två fina torsdagstips som en liten bonus.
 
stilleben
  
Manda Om: Två jobbsaker
Väldigt intressant och roligt med inlägg om ditt jobb och reklambranschen, speciellt för en som jag som efter gymnasiet är nyfiken på copywriter-yrket. Har förresten fått praktik på reklambyrå några veckor, så peppad! Har du några tips på något jag bör tänka på inför praktiken? Skulle bli jätteglad om du hade tid att svara, kramkram! (och tack för en väldans fin blogg)
 
Grattis till praktiken! Det är ju ett perfekt sätt att få testa på hur det är att vara på en reklambyrå och kanske också komma fram till vilken roll man vill ha (själv trodde jag länge att jag skulle bli designer innan jag kom på att det här med copy passade mig mycket bättre). Det bästa du kan göra är nog att ta dig an praktiken med en öppen inställning. Erbjud dig att vara med i projekt och hjälpa till med allt som kan behövas (så länge det inte handlar om att bara koka kaffe, något mer måste du ju få göra). Om det är möjligt, gå gärna bredvid personer med olika roller på byrån för att få förståelse för hur allting hänger ihop. Våga alltid fråga en extra gång om du inte förstår, var nyfiken och hjälpsam så är jag säker på att det kommer gå utmärkt för dig!
 
Instagram @solig  kontor
 
Lovisa Om: Två jobbsaker
Vad är det för typ av företag du jobbar på!? En reklambyrå eller kommunikationsbyrå. Eller vad kallas det? Är så förvirrad av alla dessa namn och vilka som gör vad? 🙂 funderar på att söka in till media och kommunikation på högskola och gissar att jag skulle kunna jobba med något liknande av det du gör.. eller du kanske vet bättre? Kan jag det? 🙂
 
Jag jobbar på en reklambyrå med fokus på digital och social kommunikation. Vi gör med andra ord reklam och kommunikation för olika företag och varumärken där den valda plattformen oftast är sociala medier, webben eller någon annan teknisk lösning – exempelvis en app.
 
Jag kan inte säga att jag har stenkoll på skillnaderna mellan en kommunikationsbyrå och en reklambyrå, jag tänker snarare att kommunikationsbyrå liksom är samlingsnamnet och så finns det en massa mindre byråer under med olika inriktningar. Exempelvis reklambyråer, PR-byråer, produktionsbyråer, webbyråer mm. Ofta kan ju flera av dessa inriktningar gå in i varandra (exempelvis jobbar vi en del med PR på mitt jobb också) och jag tror inte din specifika utbildning kommer stänga ute dig från reklamvärlden. Dock kan det vara lite svårare att komma in på en reklambyrå utan någon utbildning från de mer klassiska reklamskolorna som Berghs, Beckmans, Forsbergs eller Hyper Island till exempel, men det går! Bara man vet vad man vill och ger sig sjutton på att visa vad man kan så löser det sig alltid. Lycka till med pluggandet!
 
farjagchans
Maria Om: Två jobbsaker
Jag är så himla nyfiken på hur du fick ditt jobb, kan du skriva några rader om det?
 
Absolut! Jag satt hemma vid mitt köksbord i Norrköping sommaren efter att jag tagit examen och funderade hur jag någonsin skulle kunna få ett jobb i reklambranschen. Alla roliga byråer låg ju i Stockholm och ingen hade någon aning om vem var jag. Till slut kom jag på idén om att göra precis som när man var liten och gillade någon som man knappt kände: man skickar en fråga chans-lapp med alternativen Ja, Nej eller Kanske.
 
Så jag skrev ett fråga chans-mail och byggde en superenkel fråga chans-sida där jag postade brevet och lite information om mina tidigare förhållanden (jobb) och erbjöd en dejt. Jag registrerade en ja-, en nej- och en kanske-adress som de kunde svara till och sedan mailade jag alla som jag tyckte var spännande och *heta*. På några dagar hann jag samla ihop ett gäng intervjuer, en av dem var på byrån där jag jobbar idag!
 
PS. Här finns den gamla fråga chans-siten kvar om någon vill kika, hehe.
 
DSC_0006
 
Jasmine Om: Hemma hos mig, del IV
Så mysigt du verkar ha det 🙂 

Kan inte du göra ett inlägg med tips på roliga/kreativa/påhittiga/finurliga presenter. Du är så himla påhittig (älskar dina pysselinlägg) så tänker att det skulle bli ett himla bra inlägg. Min pojkvän fyller år snart och jag har noll idéer. Förra året gjorde jag bland annat en minnes/fotobok där jag klistrade in minne (kvitton, biobiljetter osv) med foton på oss. Nu har jag slut på idéer 🙁
 
I julas samlade jag lite tips på bra kreativa klappar som man kan fixa själv och ge bort. Personliga presenter är ju helt klart det bästa! Här hittar du det inlägget. Utöver det tycker jag det alltid är kul med upplevelser, kanske en bra konsert, en liten resa (kan vara allt från en mysig utflykt till havet med picknick till en weekendresa i en stad), en god middag/brunch eller något annat. Och mitt sista presenttips är nog att köpa något som du vet att han vill ha men som han kanske inte själv tänker på att han önskar sig. Det kräver ju att man är rätt lyhörd och snappar upp grejer – som att någon som alltid klagar på att köksknivarna är slöa kanske önskar sig ett bra knivset utan att veta om det. Eller den där fina vinylskivan man inte unnar sig för att man inte har någon spelare att spela den på men den är ju ändå så fin… Du fattar. 🙂
 
Whyred bag
 
Cornelia Om: Whyred Poplar Buckle
Åh jag har faktiskt försökt att få tag på denna, ringt till typ alla butiker i Sverige och Danmark…. hur var du dig åt? puss
 
Ja, jag har också jagat den som tusan. Googlade i princip sönder nätet och var inne på Whyred-butiken och ställde hundra frågor typ. Till slut hittade jag en tjej som sålde sin väska på Blocket. Hon hade köpt den men ångrat sig och ville sälja den… Så håll utkik, det där är nog mitt enda bra tips. Kör hårt med jakten!
 
Och så var det ju bonustipsen!
Nummer ett: Loreen har släppt en ny låt som jag lyssnat på säkert tjugo gånger idag (det är något med den där falsetten). Jag tycker den är mycket bra helt enkelt och jag tror att ni också kommer gilla den. Lyssna!
 
Nummer två: Lykke Li + Gucci. När mode är så här snyggt så blir man ju glad, plus att Lykke är en favorit såklart.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zkPb1eRC8SM]
 

Delta i diskussionen

8 kommentarer

  1. Hej!
    Jag är Norrköpingsbo och blev superglad när jag läste att du kom härifrån, blev faktiskt lite chockad eftersom att du inte bor här längre, men väldigt roligt iaf.

    Nu är det såhär att jag tycker att det är så intressant att läsa om ditt jobb, men jag har lite funderingar kring hur du kom dit. Var och vilken utbildning läste du? kram och tack för en fin blogg!

  2. sånt här är så himla kul att läsa, speciellt eftersom jag just nu fått för mig att jag vill plugga/jobba med PR/media/kommunikation! så peppigt att läsa detta då!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *