Av någon störig anledning får jag alltid upp sponsrade poster från en matblogg i mitt Facebookflöde. Problemet är bara att det är den sortens matblogg som inte inspirerar mig för fem öre… När jag letar efter nya recept att testa vill jag gärna att det ska vara färgglad, spännande, vegetarisk och hyfsat nyttig mat – något som är långt ifrån den klassiska korv stroganoffen jag ätit tusen gånger. Och så var det senaste receptet som Facebook tyckte var värt att tipsa mig om kycklingfilé med kräftstjärtar, bearnaisesås och färdiga pommes frites. Förvisso en helt ny maträtt för mig, men helt ärligt långt ifrån vad jag inspireras av. Vill ni lära er göra den rätten så kan jag posta länken i kommentarsfältet om ni ber snällt, men är ni mer som jag när det kommer till matlagning så tror jag ni kommer tycka bättre om det här inlägget. Här kommer nämligen tre ganska färgglada och vegetariska rätter som jag lagat själv för första gången.
Först ut kikärtscurry med jordnötssmör och lime. Det här är det första receptet jag provade ur min nya kokbok Mera Vego och jag tycker det blev väldigt gott! Dessutom var det superlätt att laga och gick relativt snabbt. Det enda minuset var att den kändes lite väl snäll och familjevänlig i smaken, något som jag löste med extra sambal oelek.
Här på DN hittade jag receptet från kokboken men är ni intresserade av att börja äta mer vegetariskt så kan jag nog redan nu rekommendera att slå till på den. Jag köpte min på Adlibris för drygt en hundralapp, tips!
Min andra rätt var den här milda jordärtskockssoppan. Soppor är ju perfekt snabbmat och den här känns något lyxigare tack vare jordärtskockornas lite speciella smak.
Receptet hittade jag på ICA men jag hoppade över deras föreslagna parmachips och istället för vitt vin hade jag i en skvätt citron, det fungerar lika bra. Efter att ha ätit en stor tallrik kände jag att den nästan var i mäktigaste laget så nästa gång får det här nog bli en förrättssoppa i mindre portioner.
Sist men inte minst så lagade jag rårakor. En sådan enkel men underskattad och bortglömd rätt, i alla fall i mitt lilla hushåll. Jag kom på först nu att det här kanske inte riktigt räknas som vegetariskt när man har rom på eller hur fungerar det? Det är ju fiskägg men det är väl inte direkt som att de kan tas in på samma sätt som vanliga hönsägg? Och finns det i så fall vegetarisk rom/kaviar? Någon av er kanske har bättre koll, jag orkar inte kaviar-googla i detta nu, hehe.
I vilket fall så lagade jag mina rårakor efter detta recept från Per Morberg men jag adderade ett par potatisar och gjorde det som en huvudrätt istället med flera rårakor på min tallrik. Som tillbehör hade jag citron, dill, rödlök, gräddfil och rom. Så gott och enkelt – jag vill äta det här idag igen!
Åh mums! Blev så sugen på rårakor nu, håller med om att det är underskattat. Och det finns vegetarisk kaviar gjord på tång, kallas tångkaviar och står bredvid den vanliga. Numera finns även tångsmörgåskaviar 🙂
bra med mattips! 🙂 ser jättegott ut!
Rom är inte vegetariskt eftersom fisken dör då man tar ut äggen.. däremot så finns det som sagt tångkaviar att använda istället! 🙂
Finns även vegkaviar med wasabi på glasburk!
å! jordärtskockssoppa har jag bara ätit en gång men jag minns att jag tyckte det var så jäkla GOTT! åh. och tångkaviar tycker jag e bra, det är liksom så sjukt likt vanlig rom??
å! jordärtskockssoppa har jag bara ätit en gång men jag minns att jag tyckte det var så jäkla GOTT! åh. och tångkaviar tycker jag e bra, det är liksom så sjukt likt vanlig rom??
Kikärtscurryn lät verkligen god!! Det andra också men just kikärtor är en stående favorit.
åh, det första lät som något jag skulle uppskatta, just på grund av inslaget av jordnötssmör! nom.
tycker också det är trist att recepten ofta är så himla familjevänliga och mesiga vad gäller kryddning.
Kikärtscurryn både låter och ser otroligt god ut! Älskar att ha lime eller annan citrus i mat, så gott 🙂
du lyckas iaf med att få en sugen. Den där första grytan.. mmmh. can feel the smell <3
Ingenting som ’utvinns’ från djur är egentligen vegetarisk, ej heller mjölk och ägg (alla sorter då) som har blivit definitionen. Det heter ju lakto-ovo-vegetarian om man inkluderar mjölk och ägg. Jag som är vegan äter (hel)vegetariskt om man bara ser till kosten, vegansimen kommer av att jag t ex aktivt låter bli att köpa läderprodukter. Men alla vet ju vad man menar så jag ska väl inte klyva hårstrån. Det tar upp mycket av min tid det här eftersom jag tycker det är viktigt så ursäkta babblet.
Jag gillar också den kokboken och jag ska prova första receptet som du, tack för en fin blogg!
ser gott ut!
Ikea säljer vegansk tång"kaviar", värt om en har vägarna förbi där 🙂
Åh, jordärtskockssoppa är typ det godaste någonsin 😀
älskar vegetarisk mat, så detta får ju testas. ser fantastiskt gott ut!
Gahh den första rätten såg riktigt god ut
Så fint med fargerik vegetarmat 🙂 Ser spennende ut, skal nok prøve en av dem!
Låter och ser gott ut. Jag gillar vegetarisk mat.
Mums 😀
mums
mums
fint
Ser supergott ut!
Så gott med allt du har lagt upp!!
men vad gott det sista ser ut!
åh så gott! himla bra att tipsa om vegetarisk mat! 🙂
Åh vilka goda rätter! Blir hungrig av att bara titta 🙂