Kreativa julklappar

Ett givet inslag på denna blogg i decembertider är ett rejält tipsinlägg med massor av bra och kreativa julklappar som man kan göra själv. Inlägget blir lite längre och lite fylligare för varje år och jag hoppas att ni ska bli riktigt inspirerade att göra några (eller många) av årets julklappar själva. Här kommer en hel rad med tips på vad ni kan göra!

DSC_0006
En egen bok

När min mormor fyllde 80 år skrev jag ner alla mina bästa minnen med henne från min barndom, printade dem på tjockt papper och band ihop till en bok. En present som definitivt inte kunde köpas i affär och som min mormor blev väldigt glad över. Det är fint att dela med sig av minnen.
 

DSC_0036

Kylskåpsmagneter av instagrambilder
Detta går att beställa färdigt över nätet men det är också kul att knåpa ihop själv. Jag har gjort en guide på hur man går tillväga, den hittar ni här!
 
DSC_0227
En tavla/poster
Är du duktig på att måla kan du ju göra motivet helt själv, eller varför inte skapa något grafiskt kanske? Annars är det alltid kul med foton eller kollage. I second hand-affärer finns det massor av fina ramar att köpa för en billig peng som känns lite mer personliga än de från IKEA. Ett alternativ till tavlor är posters så klart. Kolla med ett tryckeri hur lång tid det tar (digitaltryck går snabbt men då är storleken något begränsad) så kan du få fram din egna poster att ge i julklapp.
 
DSC_0013
Ett personligt kylskåpspoesi
Kylskåpspoesi är ju en väldigt smart och rolig uppfinning och vill man ta det ett steg längre så fixar man sitt egna. För några år sedan gjorde jag ett med låttexter av Plura och Ulf Lundell som jag klippte ned och gav till Filip. Ett annat förslag är att göra ett av en berättelse som man själv skrivit (och kanske figurerar i) eller så använder man bara en massa roliga och konstiga ord. Här är instruktionerna på hur jag gjorde.
 

DSC_0016

Egenmålade muggar/porslin
Med en penna som tål vatten och värme och ett gäng muggar eller tallrikar går det enkelt att göra sitt eget porslin. Skapa ett eget mönster eller skriv något passande så får du en perfekt julklapp. Här kan du läsa hur jag gjorde.
 
DSC_0005_ny
En kokbok/fotobok
Vill du hinna få hem detta till jul får du nog snabba dig på, men det borde gå att beställa i några dagar till. Det finns egentligen inga gränser för vad man kan göra för fotoböcker, men här kommer några idéer: skriv recept och ta matbilder så blir det en kokbok, gör en resebok med semesterbilder och texter om de olika platserna, skapa en pekbok med bilder på släkt och familj eller gör din egna ABC-bok med bokstäver och illustrationer.
 

DSC_0009

Papperspyssel
Det finns mängder med papperspyssel att göra, ett av dem är den här fina jordgloben (beskrivning finns här). Kika på Pinterest efter snygga grejer att knåpa ihop och gå loss med sax och klister.
 
DSC_0099

Inredningsprylar
Ljusstakar, vaser eller små skulpturer – det går att skapa massor inredningsprylar på egen hand, särskilt nu när den industriella stilen är i ropet. Vasen ovan av ett provrör och en kork kan du läsa om hur jag gjorde här.
 

DSC_0112

Glasunderlägg
Egna underlägg är både praktiskt och roligt att plocka fram på festen. De här skapade jag av färdiga korkunderlägg och guldfilm, hur det gick till kan du läsa här.
 

DSC_0029

En egen tygpåse
Tygpåsar har varit en given julklapp för mig att ge bort de senaste åren och det är ju väldigt enkelt och väldigt kul att få dem personliga. Dessutom går de att använda till allt från skolböcker till träningskläder eller kanske matinköp. Med andra ord, en present passar många! Här kan ni läsa om hur jag gör mina.
 
DSC_0225

En peppig frukostbricka
Förra året fick min syster denna bricka fulladdad med morgonpepp. Ibland är det nämligen precis det man behöver! Jag köpte bara en vanlig liten träbricka och sedan klippte jag ut bokstäver i guldfolie och klistrade dit. Något pilligt, men lätt att variera.
 

min_shop_liten

Min shop
Är du inte sugen på att skapa något själv så kan jag tipsa om min lilla shop som jag har. Där hittar du utvalda produkter inom inredning och design faller mig (och förhoppningsvis dig) i smaken. Shoppen hittar du här!
 
Och skulle inte något av tipsen ovan passa bra som julklapp så kan du alltid göra något av detta: baka goda praliner, kakor eller bröd och slå in snyggt, skriv en låt och spela in eller klipp ihop en egen film med någon fin story. Skapa en hemsida eller blogg där du samlar bilder, texter och låtar som passar den som ska få presenten, gör egna smycken eller sy/sticka/virka/brodera något fint. Bara fantasin sätter gränser! God pyssel-jul!

Delta i diskussionen

20 kommentarer

  1. Att göra en egen kokbok var ju en grym idé! Dock hinner jag inte i år, men ska försöka komma ihåg det till nästa och vara duktig på att ta snygga foton på sådant som blir gott 🙂

  2. det där med egen bok var ju huuuur bra som helst! du verkar så jäkla kreativ. Jag hade dock behövt komma på dessa idéer i typ oktober för att ens hinna. haha 😉

  3. Superfina tips, nu har jag redan fixat alla julklappar men blir helt klart sugen på att göra fler när jag ser allt fint här! 🙂

  4. Har gjort jordgloben 🙂 var lite småpyssligt och gäller att ha bra papper men den blev fin 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *