Mera vego-mat

Idag släppte Livsmedelsverket sina nya råd där de uppmanar folk att äta mindre rött kött. Dels för att det minskar risken för att drabbas av cancer och för att det har en positiv påverkan på vår miljö. Jag har sedan drygt ett år tillbaka verkligen försökt bli bättre på att äta mer vegetariskt, detta av flera olika skäl. Miljö är självklart ett av dem, min egen hälsa likaså men en sak som också spelade in var variationen. Jag hade tröttnat på att alltid tänka ”ska jag laga nåt med köttfärs, bacon, kyckling eller fisk?”, det fanns liksom inget kul med matlagningen då. Nu när jag anstränger mig lite mer, både innan i planeringen av rätterna och under själva matlagningen när jag inte bara lagar på rutin, så blir det mycket roligare!
 
Jag äter fortfarande kött och har väl inga direkta planer på att sluta med det. Däremot gör jag det inte alls lika ofta och när jag väl gör det försöker jag alltid att välja så bra kött som möjligt – svenskt, gärna ekologiskt och närproducerat. Jag försöker också att många gånger välja bort köttet till förmån för fisk och skaldjur, jag tycker ofta att det är mycket godare ändå. Oavsett vad, hur och varför man äter som man gör kan jag verkligen rekommendera att man lagar och äter mer vegetarisk mat. Därför kommer här två recept på enkla rätter att testa, perfekt om man inte är så vego-van.
 

Vegetarisk lasagne

 Den perfekta inkörsporten till vegetarisk mat. I princip omöjlig att misslyckas med, perfekt matlådemat och går att variera i all oändlighet. Här är ett recept som jag utgick från med färsk pasta, zucchini och tomatsås. Jag fick även feeling och lade till lite champinjoner.
Jag har några trick för att få till en god lasagne: mycket ost (brukar alltid dra på lite extra på toppen), fyllig tomatsås (jag gör min helst på konserverade körsbärstomater) och varva många tunna lager.
Tada! Servera med en god sallad och gör matlådor för hela veckan om det blir något över.
 

Quinoabiffar

 Det här receptet på quinoabiffar kommer från kokboken Green Kitchen Stories, finns även som fin blogg!
 
Du behöver:
200 g (2 ½ dl) vit quinoa
200 g (4 ½ dl) blomkålsbuketter
1 stor näve ramslök, grovhackad (kan bytas mot färsk spenat och 2 vitlöksklyftor)
4 ägg
200 g fetaost, smulad
80 g (2 dl) havregryn
salt och peppar
olivolja till stekning
 
Gör så här:
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Häll av och låt svalna. Lägg blomkålsbuketterna i en mixer och mixa dem stötvis tills det liknar ris. Blanda i en bunke tillsammans med quinoan och övriga ingredienser. Ställ in i kylen och låt vila i 30 minuter.
 
Ta fram smeten och forma biffar för hand. Jag gjorde mina ganska små för att de skulle hålla ihop bra och fick ut ca 20 st. Stek i olivolja på medelhög värme, 3-4 minuter på ena sidan och 2-3 på andra sidan. De ska få en gyllenbrun och fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med valfria tillbehör.
 
Jag serverade mina biffar med en tomat- och mozzarellasallad och bladspenat men de passar till nästan allting! Perfekt mat att laga också om man som jag alltid kokar för mycket quinoa och har det över i en kastrull.
 
Och för er som önskar, lite fler vego-recept som finns i mitt arkiv:
Black bean chili

Delta i diskussionen

2 kommentarer

  1. Älskar detta inlägg! Har själv bestämt mig för att äta så mkt veggie som möjligt så detta inlägg kom precis när jag behövde det 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *