Min dröm: ett kreativt gym

 
Här om natten, precis innan jag skulle somna, fick jag en idé…
 
Överallt nu för tiden läser man om träning, hälsa och gym. Det är fokus på kroppen, antal träningspass, squats, kvarg och kilometertider. Att springa en mil var förut en stor prestation, nu är det något som de flesta förväntas göra – flera gånger i veckan. Vi köper dyra gymkort, bokar in oss på pass både tidig morgon och sen kväll och våra arbetsgivare ger oss till och med bidrag för att vi ska kunna göra det. Ett stort fokus ligger på kroppen och den fysiska hälsan. Men det måste väl finnas fler saker att göra? Fler saker att träna och andra sätt att utvecklas?
 
Kreativiteten har alltid legat mig nära, genom hela min uppväxt och in i mitt arbetsliv. Min hjärna och mina händer mår bra av att få skapa. Att utveckla något, komma på idéer och göra fina, fula eller roliga saker. Tänk om kreativitet kunde få samma plats och status som träning. För varför ska man bara träna kroppen när även hjärnan, sinnena och skapandet behöver utvecklas?
 
På samma sätt som jag i min träning blandar löpning med yoga, coreträning och maskiner i gymmet, gillar jag att i min kreativitet blanda skrivande med fotografi, matlagning, musik och design. Att göra kreativa saker leder till att man blir ännu mer kreativ. En idé föder ofta en annan och sedan är man igång.
 
Min dröm är att det skulle finnas ett kreativt gym. En lokal dit man kunde gå för att utöva sin kreativitet, tillsammans med andra i grupp eller själv. Med olika kreativa pass att boka in sig på för att hitta nya favoriter och utveckla tidigare idéer. Och med inspirerande tränare som hjälper en att testa olika tekniker, utveckla nya kunskaper och skapa på egen hand. Ett månads- eller årskort skulle ge tillgång till alla olika pass och allt grundmaterial skulle finnas på plats. För de som inte vill vara med på ett särskilt pass skulle det finnas en öppen och inspirerande yta där man kan sitta själv och skapa.
 
Om det fanns ett kreativt gym skulle det inte vara något problem för mig att avverka tre-fyra pass i veckan. Tänk om kreativiteten kunde få samma plats som all den andra träningen, det vore min dröm! Exakt hur detta skulle förverkligas och genomföras är ganska oklart, men jag känner mig ändå sjukt peppad på hela idén. Är det någon mer här som skulle gilla ett kreativt gym?

Delta i diskussionen

29 kommentarer

  1. Jag förstår hur du menar, men jag tänker att precis som på ett vanligt gym så kommer man ha bättre och sämre dagar. Och i längden så tror jag det ändå blir mer peppande (och mindre ångest) om man är i grupp än om man sitter hemma själv. 🙂

 1. Såvitt jag vet finns det redan ställen som håller på (åtminstone i viss mån) åt det hållet du är ute efter. Kreativa verkstäder man betalar en avgift till och sen får använda lokalerna och maskinerna som finns fritt. Bara ett exempel är Stockholm Makerspace (makerspace.se)

  1. Tack för tipset! Jag har bara hittat Stockholm Makerspace som är ungefär vad jag vill ha, dock känns det lite "techigt" för min smak, men det är absolut en start och ett himla bra initiativ!

 2. Förstår hur du menar för jag tycker nog lite samma. Dock verkar ju Makerspace vara så pass "nytt" att man nog kan vara med och påverka ganska mycket hur verksamheten ska se ut och fungera. Få in mera av de hantverk man själv är intresserad av, arrangera kurser, osv. Men då ska man ju ha orken, tiden och engagemanget att göra det också förstås!
  Annars vet jag nog tyvärr bara verkstäder som endast erbjuder sina lokaler och kurser främst/endast till yrkesverksamma konstnärer. ): Typ kkv.se (vars lokaler för övrigt är helt amazeee).

  1. Ja, det är ju sant! Jag ska kolla i Makerspace lite mera noga, hittills är det ju faktiskt det som ligger närmst det jag letar efter. KKV såg helt fantastiskt, vilken dröm om man kunde få vara där. Tusen tack för dina bra tips!

 3. Superb idé! Låter som det kan bli ganska dyrt dock (med obegränsat med div. material), men det är det kanske värt för att få testa sina vingar och utveckla sin kreativitet.

 4. Vill du veta en kul sak. Här i Helsingborg precis intill universitet har dem en mötesplats för både företag o elever som heter Mindpark. Och på detta ställe har dem ett rum dit människor får komma varje torsdag och få "utlopp" för sin kreativitet. Jag har bara hunnit gå förbi där snabbt. Det är ganska nytt och så, men dem har allt ifrån massa positlappar till en 3Dmaskin så möjligheterna är nog stora! Det rummet hade du nog gillat ;D

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *