Halloumiburgare

Igår åt jag halloumiburgare till middag. Mest för att det är sjukt gott och extremt enkelt att göra! Bara att steka halloumi i skivor och sen varva med grönsaker (jag hade avokado, rödlök, salladsmix och körbärstomater) samt klicka på lite dressing om man vill. Rakt ner i ett bröd och sen hugga in! Som tillbehör hade jag morotsstavar och dip men vill man vara lite mer traditionell fungerar ju pommes utmärkt också.
 
Den främsta anledningen till att jag gjorde halloumiburgare istället för vanliga hamburgare med nötfärs är (förutom att det är så gott) att jag kör vego-vecka. Bara vegetarisk mat för mig denna vecka alltså! Jag tycker det är både kul och nyttigt att göra så. Dels för att jag får testa att laga en del nya rätter istället för att fastna i korv/kyckling/lax-träsket och för att det är intressant att ifrågasätta sig själv lite. Varför äter jag egentligen kött? För att det är gott? För att det är vad som serveras? För att jag brukar göra det? Jag tror både hjärnan och kroppen mår bra av lite tankeställare och förändring ibland faktiskt, om det så bara är för en vecka!

Delta i diskussionen

20 kommentarer

 1. Ser riktigt gott ut! Vilket är ditt bästa mattips för en fattig student som mig? Har för mig att du studerat på högskolan och då kanske har lite insidertips från det "ljuva" livet som student? Vill som inte hamna i det där nudel och buljongträsket alternativt ketchupträsket, då jag älskar att dels laga men självklart också äta god och bra mat, men länner det svårt att planera och få ihop det med min begränsade budget och minimala köksyta i form av litet pentry med micro, två små kokplattoroch världshistoriens minsta frysfack.

  1. Hm, mitt bästa studentmattips är nog att försöka äta så mycket som möjligt efter säsong. Då är det billigare att köpa, typ rotsaker på hösten, mycket kål nu på vintern samt färska grönsaker på sommaren. Och om du inte redan äter vegetariskt så är mitt tips att göra det. Det blir oftast mycket billigare och lågprisköttet är sällan särskilt gott heller, så det hoppar jag gärna. Testa grejer med bönor och linser (typ kikärtsbiffar, linsgryta, black bean chili osv). Om du har ugn så gör vegetarisk lasagne, det räcker till många matlådor. Annars mycket grytor och soppor, bakar du eget bröd till så blir det ju en rätt lyxig måltid! Lycka till med matlagningen och ha en rolig studenttid!

 2. Så gott det ser ut och va roligt att du valt att äta mer vegetariskt! 🙂
  Det finns även en massa gott i frysdisken. T.ex. qournfileér, qournburgare mm 🙂

 3. Ser gott ut och låter super-smarrigt, måste provas eftersom jag älskar halloumi 😀
  Perfekt pepping för mig att hitta till dig, just när jag själv tänker mig att börja med vegetariskt men i början två dagar i veckan. Kanske blir det så inspirerande att jag gör som du o tar en hel vecka (får kolla in här för trevliga recept kanske?)
  Ha en trevlig helg,
  Mia

 4. Härligt med vegetarisk vecka!
  Har varit vegetarian i ett halvår och trivs med det. Saknar faktiskt inte kött alls. Visst kan det vara lite krångligt om man är bortbjuden eller utomlands. Men det är värt det! Så tack för att du ger tips på vegetariska rätter! Vad har du ätit resten av veckan?
  Kram!

 5. som vegetarian förstår jag inte hur man kan köra annat än veggovecka 🙂 bra bra att du gör det! hoppas att du en dag ska vilja köra veggovecka varje vecka, yayz!

 6. Åh så gott. Tack för inspiration. Min sambo är vegetarian sedan ett halvår tillbaka, och sedan dess har han lagat vegetariska rätter jag knappt visste fanns. Veggovecka är bra!! 🙂

 7. Halloumi burgare med guacamole på kan jag varmt rekommendera. Så jääkla gott! man behöver nästan inget mer på 😉

 8. Det här med kött har jag också frågat mig på sista tiden… Nu köper jag inte kött, men kan äta det om jag blir bortbjuden eller så.
  Haloumibugaren ser riktigt god ut!

 9. God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är svensk KRAV-märkt kvalitetslivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper som baseras på spannmål som har groddats – och därmed anpassats för mänsklig konsumtion. Innehåller inga tillsatser av något slag – håller lågt GI med mycket fibrer – finns som 5 olika sorter; burgare, morot- rödbets- broccolibullar och falafel – passar också utmärkt som ingrediens i olika rätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärs/sås” för lasagne, kålpudding m.m. Tror inte att den finns i alla butiker ännu men man kan fråga efter produkten så brukar butikerna ta hem mot beställning.
  http://www.green-n-lean.se
  Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. http://www.ekoweb.nu/?p=11221

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *