Le Creuset – bröd & soppa

Titta vad som flyttat in i mitt kök! En orange Le Creuset-gryta, det vill säga en gjutjärnsgryta med emaljerad insida. Perfekt att göra långkok, använda i ugnen och koka goda grytor i. Jag köpte den för julklappspengarna jag fick av min mormor. Jag tänkte nämligen att det var fint att köpa något rejält som man kan ha kvar länge, länge och så är det fint att tänka lite på mormor varje gång jag lagar mat i den.
 
Det första grytan fick användas till var brödbak. Jag har nämligen länge velat prova det här receptet som jag hittat på Sandras blogg och nu kunde jag äntligen göra det. Allt som krävdes var bara tre enkla ingredienser, jäsning över natten och någon timme i ugnen. Jag kan verkligen rekommendera er att testa det här själva, det var så himla enkelt och blev otroligt gott!
 
Och kolla skorpan och formen, det ser verkligen ut som ett riktigt proffsbröd. *stolt*  Som extra krydda i mitt bröd lade jag i lite timjan, det blev gott! Nästa gång ska jag nog testa med havssalt och olivolja eller kanske lite goda frön eller varför inte riven ost?
 
Snabbguide till hur man gör (kolla det länkade receptet ovan för pedagogisk steg-för-steg-förklaring):
 
Blanda 7 dl mjöl, ½ tsk torrjäst och 1 ¾ tsk salt. Tillsätt 3,5 dl vatten och valfri krydda. Låt jäsa i rumstemperatur under plast i 12-18 timmar. Värm ugnen till 200 grader (knoppen på mitt lock tål inte högre temperaturer än detta, annars värm till 230 grader). Ställ i grytan i ugnen i 30 minuter. Forma degen till en rund bulle. Lägg degen i den varma grytan och grädda i 30 minuter under lock. Plocka av locket, höj värmen på ugnen till 230 grader (om du inte hade den så varm från början) och grädda i 15 minuter tills brödet fått fin färg.
 
Till mitt nybakade bröd använde jag grytan igen och kokade blomkålssoppa. Receptet har jag skrivit här i bloggen tidigare.
 
Och som ni kanske förstår är jag mycket nöjd med mitt köp och ser nu fram emot många, långa köksår tillsammans!

Delta i diskussionen

10 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *