Glassfabriken har öppnat

Kan vi ta en tyst minut och reflektera över det faktum att jag fick en glassmaskin i julklapp? Fattar ni?! En glassmaskin! Oinvigda har kanske missat att glass är absolut det bästa jag vet, men inom kort kommer det inte finnas den minsta tvekan. I alla fall blev jag överlycklig när jag öppnade paketet från mina syskon på julafton och hittade glassmaskinen där i. Det är en mindre variant från OBH Nordica där man använder sig av frysta skålar och sedan gör glass på en kvart ungefär. Hur smart som helst! I helgen blev det premiärtillverkning och min lilla glassfabrik skapade två olika smaker.
 
Först blev det en version med hallon. Sötsyrlig och fräsch men ändå med en tydlig glasskänsla och inte sådär sorbetig som det lätt kan bli med bär. Supergott!
 
Jag använde: 190 g frysta hallon, 100 g socker, ¾ dl mjölk, 1 dl grädde, 1 tsk vaniljsocker.
 
Jag gjorde såhär: Först mixade jag hallonen (något tinade för att inte förstöra mixern) med sockret. Sedan tillsatte jag resten av ingredienserna och mixade i ca 30 sekunder. Därefter hällde jag i allt i glassmaskinen och lät den gå i ca 15 minuter.
 
Min andra glass blev en med lite Ben & Jerry-känsla. En vaniljglass fylld med bitar av daim och dumle. Sött, gott och perfekt till en kopp kaffe!
 
Jag använde: 1 ¾ dl grädde, 2 äggulor, 35 g socker, 5 dumlekolor, ½ daim.
 
Jag gjorde såhär: Först vispade jag grädden för sig i en skål. Sedan vispade jag äggulor och socker till en fluffig smet i en annan skål. Därefter blandade jag försiktigt i grädden i äggblandningen och sedan hällde jag smeten i glassmaskinen. Där fick den gå i ungefär 10 minuter. Under tiden hackade jag daim och dumle i småbitar och när glassen började bli klar tillsatte jag bitarna och lät den gå i ca 5 minuter till.
 
PS. Mina fina underlägg på bilderna är också en julklapp från mina föräldrar! Fina Celotocaulis designad av Josef Frank för Svenskt Tenn. De kommer få vara med på många middagar framöver!

Delta i diskussionen

10 kommentarer

  1. åh så gott och smidigt! (fast jag skulle tycka det var obehagligt med något så kallt till kaffe/varm dryck, känns ju som tänderna exploderar. men du kanske har vant dina tänder efter all glasskärlek iofs…) 🙂

  2. Åhh jag fick också en glassmaskin i julklapp! Precis den OBH nordica! Testkörde klassisk hallon/citronsorbet och gräddglass till nyår! Ska verkligen testa den med daim och dumle. Nästan så att jag får släpa iväg mig till ica NU för att göra!

  3. Själv har jag en glassmaskin som ligger oöppnad i klädkammaren, har bara inte blivit av att jag använt den än…
    Men blir allt bra sugen nu när jag ser dina recept!

  4. Oj! Jag har nog inte tänkt så mycket på hur jag gör. Jag häller i allt på en gång ganska snabbt och sedan stänger jag av ibland och rör ner yoghurten på kanterna…! Hoppas det går bättre! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *