Saffransrisotto

Det finns få saker jag gillar mer än att sluta någon timme tidigare på fredagen, åka hem så snabbt som möjligt och starta fredagskvällen. Städa undan lite, duka och dekorera bordet, sätta igång med matlagningen och ta på sig en fin klänning. Och sedan fram emot sjutiden fylls min och Filips lägenhet av så många vänner man kan få plats med på 36 kvm. Vi bjuder på mat och fyller på glasen, skrattar och skrålar och tillbringar fredagskvällen på allra bästa sätt. I fredags var det just en sådan kväll och då bjöd vi bland annat på en fantastisk saffransrisotto med skaldjur. Så här gör man den:

 
Till fyra portioner behöver du:
4 dl arborio- eller avorioris
1 l grönsaksbuljong
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost (eller annan vällagrad ost)
1 pkt saffran
1 pkt färsk bladspenat
1 röd paprika
300 g skalade räkor
smör att steka i
 
Gör så här:
Koka upp buljongen. Skala och finhacka löken och vitlöken, fräs dem i smör i en tjockbottnad kastrull. Rör i riset och häll på lite av den varma buljongen. Låt risotton koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter och rör i buljongen lite i taget under kokningen. Spara dock en liten skvätt som du rör ut saffranspaketet i. När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart. Blanda då i saffransbuljongen. Skiva paprikan tunt och stek den tillsammans med nästan all bladspenat i lite smör. När det mjuknat, blanda i saffransriset och de skalade räkorna. Vänd ner några deciliter riven ost och rör om så det blir krämigt. Dekorera med bladspenaten som är kvar och servera med parmesanost. Klart!

Delta i diskussionen

22 kommentarer

  1. Det finns inget som går upp emot riktig risotto.. Jag har gjort en svamprisotto några gånger, med kantareller och vin.. Den är svingod! 🙂

  2. Det både ser otroligt gott ut och låter gott! Jag älskar saffran!!

  3. Åt också en god saffransrisotto i helgen, dock inte tillagad av mig själv men blir nog till att testa hemma så snart som möjligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *