Fyra vegetariska rätter

Jag håller ju på och försöker lära mig att äta och laga mer vegetarisk mat och det går både bra och dåligt. Dåligt på det sättet att jag lyckats bli bjuden på både lunch och middag ovanligt ofta den senaste tiden och därmed inte behövt laga någon mat. Men bra på det viset att all den mat jag köpt och lagat faktiskt har varit vegetarisk och den har också varit väldigt god! Så här kommer fyra rätter som jag lagat och ätit den senaste tiden.
Jag började enkelt med att laga en soppa, nämligen Sandras jättegröna ärtsoppa. Den är himla enkel att göra och smakar inte alls sådär tråkigt som vanlig ärtsoppa gör. Här finns receptet på den.
 
Sedan gjorde jag kidneybönbiffar som fick bli hamburgare. Det receptet fick jag i en kommentar här på bloggen så jag tänkte skriva ut det åt er.
 
Du behöver: en burk sköljda och avrunna kidneybönor, en hackad lök, två vitlöksklyftor, en näve hackade soltorkade tomater, lite olivolja (eller olja från tomaterna), salt och peppar.
 
Blanda allt i en skål och mixa, alternativt mosa med en gaffel. Ha i några matskedar potatismjöl så att det blir en formbar smet (jag tror det går bra med ströbröd också, ska testa det nästa gång så blir det lite mer krispigt). Forma smeten till biffar och stek i olja, några minuter på varje sida.
 
Mina biffar lade jag i hamburgerbröd tillsammans med sallad, avokado, körsbärstomater och en dressing gjord på crème fraiche och lite kryddor.
 
Det tredje receptet fick bli en halgammal favorit för mig. Nämligen hembakad pizza med tomatsås, bladspenat, karamelliserad rödlök och getost. Den har jag gjort tidigare på bloggen och det receptet finns här.
 
Idag var första dagen jag lagade något utan recept, det fick bli lite på känn helt enkelt. Så jag stekte champinjoner med olja och vitlök, tillsatte soltorkade tomater och bladspenat, kryddade och gjorde en sås med crème fraiche. Till det kokade jag pasta.
 
Nu ser jag fram emot ännu fler vegetariska middagar. Jag har många recept kvar att prova så om ni är nyfikna på mer mat här inne så ska jag lova att rapportera!

Delta i diskussionen

53 kommentarer

 1. Gott det såg ut! 🙂 Hoppas du kommer med mer goda vegetariska tips!

 2. jag vill också bli bättre på att laga vegetarisk mat lite oftare, så det här är perfekt. kidneybönbiffar låtar gott, måste prova det receptet någon gång!

 3. Hej! Inspirerande bilder och bra recept! Lägg gärna upp fler, håller också på att övergå till att äta mer och mer vegetariskt nämligen, så tips är aldrig fel 🙂

 4. Grön ärtsoppa är himla gott faktiskt 🙂 Kidneybönsbiffarna låter också gott, brukar göra biffar på quornfärs i vanliga fall men får nog prova med bönor nästa gång. Bra tips, vegetarisk mat behöver inte alls vara så svårt som man kan få för sig ibland 🙂

 5. Att äta vegetariskt är roligt. Det är inte bara en utmaning att laga utan också steg mot en ny livsstil. Jag har själv börjat tänka i de barnorna.
  Tack för att inspirerande inlägg.
  Kram

 6. Jag upptäckte för bara några dagar sedan hur awesome kålsoppa är så det måste jag tipsa om som vegetarisk rätt! Koka vitkål (som för övrigt är jättebilligt nu på hösten), purjolök och eventuellt vanlig gul lök i buljong (grönsaks- eller svampbuljong passar bäst), köttfärsen kan man byta ut mot vegfärs eller liknande. Mamma gjorde kålsoppa förra veckan och smaksatte med persilja och senap, gôrgôtt!

 7. du borde testa stekt ris med ägg, sen kan man ju testa sig fram och göra olika corngrytor, efter egen smak.
  MEN något som är fantastiskt gott och lite festligare är att göra "flygande jokob" och helt enkelt byta ut kycklingen mot cornfile.
  Hah skulle kunna skriva hur mycket som helst, varit vegeterian i 5 år, men just nu står det lite still i hjärnan. 🙂

 8. Superbra tips! Jag lever ihop med en vegetarian och tycker det är så sjukt svårt att komma på bra mat att äta utan att det bara blir quornprodukter. Jag är uppvuxen på falukorv och fiskpinnar så det vegetariska köket var helt nytt för mig när vi träffades!
  Slukar alla bra recept (utan 10000 ingredienser) jag kommer över! 😉

 9. Omg this looks so good! cant wait tills i can eat, i am doing a Master cleans so i have to wait but i will try it as soon i am done with the cleans!!

 10. jag är inte vegetarian men an någon okänd anledning brukar jag ofta välja vegetariska rätter när jag äter ute och dom smakar gudomligt! (om man gillar grönsaker då förstås, men vem gör inte det..)

 11. Fint! Men sista pastarätten innehåller väldigt lite protein. Vilket man ofta missar när man exkluderar kött. Jag har själv varit vegetarian i ca 16 år och det är ofta en kamp med att peta in proteinet. Utan det orkar man ingenting! Lycka till framöver!

 12. Käkat galet mycket vegetariskt i mina dar, viktigt att man ser till att man får i sig alla proteiner bara. Äta ägg, mycket bönor, qourn å liknande. Lycka till 🙂

 13. Jag har också gått över till att nästan bara äta vegetariskt. Det är kul att laga mat när jag måste tänka till ett extra varv. Sen är det kul att bara experimentera också. Jag gjorde biffar på kikärtor och cannillinibönor till exempel kul och gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *