Tre saker alla andra kan men som jag aldrig lärt mig

Det är så konstigt med vissa saker för de ska man liksom bara kunna. Helt automatiskt utan träning och instruktioner och genomgång. Ibland funderar jag på om jag råkade vara sjuk någon viktigt vecka i högstadiet när alla andra lärde sig dessa saker, för själva inlärningsmomentet har gått mig obemärkt förbi. Och nu i efterhand känner jag att det finns vissa några saker som jag liksom inte kan men som jag inte riktigt vet hur jag ska lära mig. Så ja, för att avdramatisera det hela tänkte jag nu tala ut och berätta om tre saker alla andra kan men som jag aldrig lärt mig:

1. Att dansa snyggt på klubb.

När lär man sig detta egentligen? Knappast på skolidrotten för då var det ju bugg och polka som gällde och det är det ju inte direkt någon i min generation som dansar det nu för tiden (sorgligt nog för tänk vad roligt det skulle se ut om alla började dansade polka till Avicii). Och okej, jag kan veven och den funkar ju rätt bra till det mesta, men det blir ju extremt tjatigt i längden. När jag kollar på alla andra så tycks de kunna jättemånga steg och rörelser medan jag själv står där och funderar på vad jag ska göra. Och om jag försöker härma någon annans steg blir det mest en tafflig parodi och inte det minsta snyggt. Nej, dansgolvsdans har jag aldrig lärt mig. Och det kanske stämmer som talesättet säger: det är de dåliga dansarna som blir djs.

2. Att gråta stillsamt och vackert.

Nu gråter jag ju inte så ofta, snarare väldigt sällan, så det här kanske bara beror på att jag inte hunnit träna tillräckligt. Men jag förstår inte hur vissa människor kan fälla en tår långsamt och sorgset och fortfarande se bra (men väldigt ledsna) ut. När jag väl gråter då är det snyft- och snörvelfest. En mycket oglamourös sådan med snorpapper och darriga underläppar och röda ögon. Buhuhuuu!

3. Att fläta håret snyggt.

Jag kan typ göra tre frisyrer: utsläppt, hästsvans och Britney Spears-tofsen. Alla andra däremot, de är någon slags naturbegåvningar på in- och utbakade flätor, alpflicksuppsättningar, svinryggar och fiskbensflätor. Det sistnämnda lärde jag mig faktiskt här om dagen, via ett youtube-klipp, sisådär nio år efter alla andra. Dock är det ju extremt svårt att hålla på med flätningar på sig själv för man ser ju inget och får dessutom mjölksyra i armarna efter fem minuter. Så hur alla andra lite läckert fixar ihop en inbakad fläta på sig själva, det förstår jag verkligen inte…

Har ni några grejer som känns sådär livsviktigt elementära men som ni aldrig lärt er? I så fall är ni varmt välkomna att tala ut här. Annars kanske ni har några tips på hur jag ska bli bra på ovanstående? Det tas tacksamt emot!

Delta i diskussionen

13 kommentarer

  1. Angående det här med flätor och dylikt så gäller nog samma som vid tårfällandet; träna! Jag började försöka mig på inbakad fläta för något år sedan och de första gångerna vågade jag då inte visa mig utanför lägenheten, men numera måste jag erkänna att jag lyckas rätt bra! Lycka till med tränandet! 😉

  2. Haha. Ja mjölksyra i armarna känner jag igen, knepet är att då böja hela kroppen fram (medan man håller kvar i flätan) så att lite blod får åka ner i armen igen.
    Annars är det bara att öva! Och skaffa sig en backspegel så man ser vad man gör 🙂

  3. Jag kan inte sätta upp en snygg slarvig knut. Det bara går inte och ändå tror jag att jag har ganska bra hår för det. Det är synd!

  4. Dans: Gå en danskurs i house (här lär man sig att improvisera och hitta rätt gung/rytm- utefter sitt egna rörelsemönster) eller dancehall -perfekt om man vill öva på att släppa loss och bara ha grymt kul:)

  5. jag tycker det är helt omöjligt att fläta på mig själv!! det blir bara krokigt och snett och skitfult. svinryggar och sådant klarar jag dock!

  6. Jo de flesta tränar hemma i smyg på att både dansa och fläta. Gråta vet jag inte. Men jo du har helt rätt i att det är saker man bara ska kunna och just därför tränar folk i smyg. 🙂

    1. Åh, jag lärde mig nog det när jag bodde i tält en vecka och spelade kort mest hela tiden. När jag var sisådär tio år kanske.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *