Frukostbröd

Man kan ju börja undra hur många frukostinlägg det finns i den här bloggen egentligen, men det är något visst med att fota nybakat bröd i morgonsolen! Igår fick jag nämligen ett kreativt infall och bestämde mig för att baka bröd. Receptet blev en kombination av det som stod på vetemjölspåsen plus ett jag fått av min kusin Lina och jag tänkte att ni också skulle få ta del av det:

Ingredienser
50 g margarin
5 dl vatten eller mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 tsk salt
1 msk socker
ca 13 dl vetemjöl

Gör såhär
Smält margarin i en kastrull. Häll i vätskan och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och drygt 2/3 av vetemjölet. Arbeta degen smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8 minuter för hand. Tillsätt eventuellt ytterligare vetemjöl, men spara minst 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Dela den i fyra delar och sedan varje kvart i fyra mindre delar. Rulla degen till 16 bullar och lägg dem på bakplåtspapper. Jäs bullarna övertäckta i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg eller strö över vallmofrön, solroskärnor eller något annat gott om du vill. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Klart!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

  1. En fråga: vad är "degspadet" för något? Man ska ju blanda ut jästen med det, men vad är det egentligen? Är det smör- och mjölkblandningen?

    Jag är jättesugen på att börja baka eget bröd, men de recept jag har hittat har innehållt massor av konstiga mjölsorter, såna som man inte använder annars, men ditt recept har ju bara vanligt vetemjöl, så det kommer jag testa.

  2. Svar Caroline: Ja, exakt den varma mjölken och smöret är degspadet, krångligare än så är det inte! Det här är väldigt enkelt att börja med, sen om man vill kan man byta ut delar av vetemjölet mot annat mjöl för att göra det nyttigare, typ graham eller råg. Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *