Till mitt 15-åriga jag

På senaste tiden har jag tänkt ganska mycket på hur livet var när jag var femton, jämfört med hur det är nu när jag är tjugo. Det var så mycket jag inte hade en aning om, på både gott och ont. Men om jag hade fått skriva ett brev till mig själv i den åldern hade det kanske sett ut lite såhär:

Hej 15-åriga Julia! Jag tänkte bara berätta några saker för dig, de flesta har du nog ingen aning om att de kommer inträffa, men en del har du kanske hoppats på.

Lite såhär ser ditt liv ut om fem år:
– du kommer dricka kaffe, utan en halvliter mjölk och tre skedar socker i
– du kommer ha startat ett eget företag
– du kommer inte längre enbart lyssna på manliga artister som spelar gitarr och sjunger
– du kommer bo kvar i Norrköping (ja, på riktigt, kvar i samma stad!) men i en fin egen lägenhet
– du kommer ha en annan frisyr, den där spretiga du tänker klippa kommer ju inte riktigt bli lyckad…
– du kommer dj:a på välbesökta klubbar
– du kommer behålla många av de vänner du har nu, men det finns också vänner som du inte kommer ha kvar
– du kommer plugga grafisk design
– du kommer ha en pojkvän som är 86:a, sjukt bra på golf, världens snällaste och som spelar gitarr och sjunger för dig innan du somnar (jepp det är sant, dagen kommer, ha lite tålamod bara)
– du kommer ha magtröja på dig, precis som när du var sju
– du kommer ha kvar den där bloggen du precis startat

I övrigt så kan du vara lugn. Livet kommer ordna sig fint och du kommer få vara med om många spännande saker de närmsta fem åren. Se bara till att njuta och när det känns jobbigt ska du veta att det faktiskt är lite lättare att vara tjugo. Kram!

Vad skulle ni vilja säga till er själva som 15-åringar?

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. Jag skulle troligtvis säga till mig själv att saker som verkar som hela världen när man är 15 blir bättre, och mer uthärdliga, ju äldre man blir.

 2. hej! får jag fråga hur du har skapat din egna hemsida? den är verkligen jättefin! betalar du för att ha domänen? var betalar du isf? har du några tips? tack på förhand!

 3. Fanny: Tack! Jag har kodat den helt själv, jag läste en kurs i höstas på universitet i online-produktion och där ingick det att vi skulle göra en egen hemsida. Jag har domän och webbhotell hos Binero, tror domänen kostar runt 100 kr om året och webbhotellet några hundralappar i kvartalet.

 4. Jag skulle nog säga, såhär 5 år senare, att:
  – du kommer fortfarande vara tillsammans med fina Mathias.
  – livet kommer inte vara lika tråkigt, jobbigt och svårt, även om det fortfarande känns ganska förvirrande.
  – och jo, du kommer plugga vidare, tro det eller ej!
  – sen kommer du ha skaffat hund också. Äntligen!
  – Och ännu bättre, du kommer ha flyttat hemifrån, till en helt ny stad!

 5. åh gu vad fint julia jag blev nästan lite rörd! Puss min vän!

 6. Kära 15åring! läs naturlinjen och inte samhällslinjen. Du kommer spara sjukt mycket tid på det så du slipper läsa alla kurser på komvux. Och bli inte vän med den där tjejen (hon som pratar skånska) hon kommer se till att ditt liv blir skit. Men frukta ej du kommer även att bli moster till tre underbara syskonbarn som skänker dig mer lycka än du kan ana.

 7. Åh, vad fint. Jag är 17 om ett antal månader och livet känns mer förvirrande och trögare än aldrig förr. Men det kändes genast lite bättre efter att ha ditt inlägg. Jag får helt enkelt hoppas att det går väl för mig med och att jag om tre år känner att livet inte är så svårt trots allt!
  Du har en väldigt fin blogg förresten. Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *