Hitta ny musik

Musikvärlden är otroligt stor och det är lätt att gå vilse, därför blir jag lika glad varje gång jag hittar nya favoritlåtar! För att hitta de där guldkornen krävs det oftast både tur och lite kunskap och nu tänkte jag dela med mig av några tips på hur man hittar bra, ny musik. Det finns självklart massor olika sätt men här är en del av mina favoriter:

Spotify
är inte bara ett utmärkt program att lyssna på musik i, det hjälper också dig att hitta nya favoritlåtar. För någon månad sedan lade de till en ny funktion som heter Related artists. Lyssnar du exempelvis på U2 kan du se att andra som lyssnar på U2 också lyssnar på Coldplay, R.E.M, The Killers och Depeche Mode. På så vis kan du lätt hitta nya artister som kanske blir nya favoriter. Ett annat Spotify-tips är Artist radio där du får en blandning av musiken från den artist du valt och andra liknande artister. Vill man hålla koll på vilken musik som är populär nu kan man alltid kolla in topplistorna och se vad folk lyssnar på som mest. Dock blir man sällan överraskad här och det mesta känner man nog redan igen.

Shazam är en application som finns till olika mobiltelefoner (bland annat iPhone). Har du någon gång hört en låt du gillar men har inte har en aning om vad den heter eller vem som framför den? Då är det bara att starta programmet och på några sekunder identifieras låten och artisten. Funkar förvånadsvärt bra och på de flesta låtar.

The Hype Machine listar de mest ombloggade låtarna och är du ute efter nya grejer, galna mashups eller de senaste remixerna så är det här ett bra ställe att leta på! Du kan spara dina favoriter och här finns definitivt något nytt varje dag.

Tv-serier kan faktiskt vara ett riktigt bra ställe att leta musik på. Min absoluta favorit musikmässigt är Gossip Girl som alltid ligger långt fram i tiden (förutsatt att du kollar i amerikansk takt) och har med musik från både kända och okända band. Efter varje nytt avsnitt brukar jag alltid kolla in låtlistorna och hitta nya favoriter.

Last.fm har inte bara den bästa statistiktjänsten för musik (himmelriket för alla som vill ha stenkoll på antalet spelningar och mest lyssnade artister) utan erbjuder också artistrekommendationer utifrån vad du lyssnar på. Listor över populär musik finns också och tips om konserter och spelningar nära dig. En gammal favorit som fortfarande används flitigt!

Bloggar är såklart ett givet inslag i musiklyssnadet och letandet. Det finns otaliga mängder beroende på vilken genre man är ute efter, många är riktigt bra och en del är lite sämre. Det bästa sättet att hitta sina favoritbloggar är att googla, kolla vilka de länkar till och se vilka bloggar som lägger upp låtar man gillar på The Hype Machine. Efter ett tag hittar man sina favoriter!

Radiofy är ett bra alternativ för er som inte lyssnar så mycket på radio men vill veta vad som spelas runt om i landet. Jag lyssnar inte så mycket på radio längre, så det här har blivit en favorit för mig! Här kan du välja vilka stationer du vill bevaka och sedan få uppdaterade listor med spotifylänkar över vilka låtar som spelas. Bra om man vill hänga med och se vad som är populärt nu, fast Rix FM-listorna brukar jag hoppa över då de intebjuder på så många överraskningar…

Vänner är ju också ett utmärkt sett att få nya musikfavoriter genom. Jag pratar ofta musik med vänner som jag vet har ungefär samma musiksmak som jag och får därigenom nya tips. Sen brukar jag alltid kolla in kompisars spellistor om någon lägger upp det, för där kan man alltid hitta bra grejer.

Det var en hel hög med musikletar-tips! Hoppas det kan vara till nytta för någon och att ni hittar massor nya låtfavoriter!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. spotifyspindeln.se är ett annat alternativ till radiofy. själv gillar jag den bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *