Martha Stewarts 30 saker du bör kunna!

I brist på annat att blogga om (har kommit in i någon sorts blogg-torka, började på ett nytt inlägg förut, men när jag insåg att jag satt och skrev om vädret som vilken tråkig pensionär som helst, lade jag ned det). Men så råkade jag hitta den här lilla trevliga listan som är sådär extrem huslig och pensionärs-tråkig att den nästan blir rolig… eller, ja… ni får se! 😀

Listan är skriven utav USA:s mest klämkäcka person, med egen TV-show, tidning och den lätt extrema titeln professional housekeeper. Jag pratar såklart om allas vår Martha Stewart. 🙂

Martha Stewart
Hjälp! Hon är sådär perfekt huslig i äkta amerikansk pastellfärg-stil. (Kolla bara in hemsidan, så kitschig!!)

Martha Stewarts 30 saker du bör kunna (med kommentarer av Julia):

30: Att göra en crudité. Det vill säga en tallrik med primörer som kan arrangeras lite trevligt. Martha föreslår till exempel sparris, morötter, zucchini, olika gröna bönor, brysselkål eller någon annan favoritgrönsak. Blanchera de grönsaker som behöver det och servera en god röra till.
Vad är det för fel på majs i konservburk? Mycket godare!


29:
Att göra pannkakor. I Marthas fall handlar det ju om de typiska amerikanska pannkakorna som ofta serveras till frukost, med lite skön lönnsirap till. Många lär sig tidigt att laga pannkakor och visst, det är inte svårt. Alla bör kunna laga pannkakor.
Amerikanska pannkakor är faktiskt lättare att göra än vanliga, svenska tycker jag. De vanliga är mycket krånligare att steka… 😛


28:
Att packa en resväska. Inte så lätt som man kan tro, men Martha vet att det finns smarta sätt att packa en väska. Skor i botten, gärna i småskopåsar, jeansen ovanpå skorna följt av underkläder och strumpor. Här tipsar hon om att köp flera par av varje, om en försvinner kan du gå runt på udda strumpor i alla fall. Därefter packar du tröjorna i påsar och sist skjortor och byxor, givetvis i speciella klädpåsar du kan få från kemtvätten. Sedan ska du packa upp, det är en hel vetenskap det också.
Jag är dålig sämst på att packa. Tar alltid med mig för mycket och det slutar med att jag måste sätta mig på locket när det är dags att stänga väskan.


27:
Att göra en BLT. Det är en amerikansk klassiker. BLT är helt enkelt en rejäl macka med bacon, lettuce (sallad) och tomat. Dessutom för att göra den riktigt skönt amerikansk hör det till med lite hemgjord majonnäs, den går att köpa färdig men är busenkel att göra själv. Martha föreslår också att när du är hemtam med BLT kan du variera och göra en BBT med basilika istället för sallad till exempel.
Jag har aldrig testat att göra en BLT, men skulle nog klara av det… Hur svårt kan det vara att göra en macka…?!


26:
Baka en chokladkaka. Martha menar att en chocolate cake är en grandios final som alla bör kunna fixa till. Givetvis med flera lager av godsaker. Skiva upp kakan framför gästerna för att göra chokladshowen perfekt.
Hmm… jag bakade tre (!) kladdkakor förut idag. Kladdkaka är min lilla specialité, jag struntar i massa konstiga lager (inte konstigt att amerikaner är överviktiga), enklast är godast!


25:
Koka ris, utan att det kladdar eller bränner fast. Nästan hälften av världens befolkning äter ris som huvudtillbehör till sin mat. Hur gör man då? Ja, det viktiga är att dra ner värmen efter att du kokat upp vattnet med riset i, det är nyckeln till risig framgång.
Eller så läser man bara på paketet… 🙂


24:
Den perfekta omeletten. En bra gjord omelett är den perfekta maten menar Martha. Även om det kan vara nervöst eftersom omeletten lätt blir bränd, ramlar sönder eller kladdar. Men bra gjord är en omelett ekonomiskt bra, näringsmässig höjdare speciellt för ett singelhushåll men det funkar även som middag för två.
Omelett är inte gott tycker jag (eller som mitt kusinbarn skulle sagt: "Jag älskar inte omelett…!") så därför behöver jag inte kunna tillaga det heller.


23:
Att göra Fattiga Riddare. French toast har förmodligen gett amerikanarna en ganska skev bild av det franska köket men populärt är det. Så poppis att det hamnar på Martha Stewarts lista över saker man bör kunna.
Jag minns att vi skulle göra det på hemkunskapen i femman en gång, vi färgade smeten illrosa med karamellfärg och dekorerade med silverkulor. Det smakade lite sisådär och sedan dess har jag faktiskt undvikt fattiga riddare, tycker inte det är någon höjdare… 🙂


22:
Duka. Ett väl uppdukat bord är som en manual som är lätt för den invigde att följa. Svårare kan det vara för den som inte har full koll, tänk på Julia Roberts i Pretty Woman till exempel. Gaffel till vänster och kniv till höger är grunden som du kan bygga vidare på, en tumregel är att äta rätterna med besticken utifrån och in.
Bara jag har tålamod så kan jag fixa fram en snygg dukning. Men annars så räcker det med att slänga fram lite tallrikar, glas och bestick… 😛


21:
Bädda sängen. Martha menar att vi spenderar ungefär en tredjedel av vår tid här i livet i sängen. Tänk så enkelt det kan vara med lyx, rena lakan och fint bäddat i en skön säng, det är en form av lyx menar Martha.
Det är klart jag kan bädda sängen, full poäng till mig här!


20:
Göra en grillad ostmacka (toast). Att göra en ostmacka, ja det hör ju verkligen inte till den gastronomiska elitserien men att göra en god toast av en ostmacka det är något man bör kunna. Enligt Martha Stewart.
Grilla (eller kör i toastmaskin) en ciabatta med ementhalerost, tunna skivor tomat, salt och peppar och några basilikablad så får du en god grillad ostmacka.
Såå amerikanskt, såå Martha och såå överdrivet!


19:
Brygga en kopp te. Det är det till synes enkla som kan vara oerhört komplicerat. Martha Stewart anser att brygga te är en av trettio saker man bör behärska. Hon anser också som många andra att göra en korrekt kopp te är en konstform man aldrig lär sig fullt ut. Framför allt ska du naturligtvis använda teblad och inte tepåsar. Börja där.
Te är äckligt och smakar varmt badkarsvatten med svag wanna-be-saft-smak. Blä…


18:
Göra en bordsdekoration. Bordsdekorationer är inget man pysslar i ordning varje dag men här handlar det om en dekoration med anor. Man bör enligt Martha kunna göra en dekorerad fruktskål som man förgyller i fransk slottsstil.
Haha… seriöst!? En dekorerad fruktskål förgylld i fransk slottsstil, lite väl maxat för min smak! 😀


17:
Stryka en skjorta. En del strykfanatiker stryker till och med sina underkläder. Martha inser att många inte har någon lust att styra en tung glödhet järnbit runt knappar och slag men det är ändå något man bör behärska.
Jag är faktiskt grym på att stryka! 🙂


16:
Att göra en ugnsstekt kalkon. Kalkon har än så länge inte slagit igenom i Sverige men i USA är det i samma klass som att kunna fixa till en julskinka. Martha Stewart menar att man ska vara generös med kalkon, väl hellre en lite för stor än en liten och du får goda rester till dagen efter dessutom.
Mjae… detta överlåter jag gärna till någon annan. Tänker på Mr. Beans julkalkon, haha!


15:
Att skära upp en kalkon. Ni fattar hur viktigt det är med kalkon i Marthas USA. Det räcker inte med att kunna tillaga den, det är även en konstform att arrangera och skära upp den färdiga steken.
Ehm, tur att jag har några år på mig tills jag är vuxen, så att jag kan träna…


14:
Ta bort fläckar från kläder. Martha har rådfrågat experterna på Philadelphia University. Vill du vara på den säkra sidan ska du ta plagget eller vad det nu är till en kemtvätt, men tumregeln för dig som vill prova att fixa bort fläcken själv gäller det att agera fort, oavsett vad det är du ska göra. Martha har några tröstande ord att delge, en del fläckar går helt enkelt inte att ta bort.
Jag kollar på lappen i kläderna och så tvättar jag i det antal grader som det står på… I reklamen säger de ju att "fläckar är livet".


13:
Ta en bra bild. Det är inte lätt att fotografera, men ska du klara av alla punkterna i Martas 30-lista är det en av sakerna du ska kunna. Det första du ska göra är att bli intim med kameran, lär dig den. En förlåtande kamera som gör det lätt att använda är en digitalkamera, när du lärt dig hur den fungerar kan du börja experimentera med bildens disposition och liknande fotofinesser.
Nu vet ju ni bloggläsare att alla mina bilder jag tagit själv blir otroooligt bra, inte sant?! Haha…


12:
Göra ett blomsterarrangemang. Fixa till blommor på ett fint sätt är en konst, det kan till och med vara vettigt att göra som Martha och rådfråga en expert vid speciella tillfällen.
För att vara lite tonårs-aktig: Oooorka! :p


11:
Att göra Chocolate Chip Cookies. En amerikansk kakklassiker som man bör ha ett recept på i varje kök enligt Martha. Det finns ungefär så många olika varianter på att baka den här sortens kaka också.
Jag och ett gäng kompisar bakade sådana en gång. Då sades följande:
Cary och Andie: "Hmm… vi tar i lite mer smör kanske…"
Chip (viskar högt till mig): "Jag tror inte dom vet vad dom gör…"
Cary och Andie: "Host… harkel… hmm… jodå!"
Fast de blev faktiskt jättegoda! 😀


10:
Äta hummer. Hur äter man egentligen en hummer? Ja det hör till de 30 saker du bör veta om man frågar Martha Stewart. Som ni kanske vet behöver man en del verktyg, bland annat en nötknäppare för att vinna kampen mot de köttfyllda klorna.
Kräftor klarar jag av med lite våld, men hummer har jag aldrig ätit.


9:
Öppna en flaska champagne. Den ska vara korrekt kyld och hanteras på rätt sätt, det vore ju synd att förstöra det där speciella ögonblicket med utspilld skumpa eller misslyckad sabling. Martha föreslår i stora drag att du kyler flaskan i kylskåpet i tre timmar. Sedan tar du ett stadigt tag gärna med en handduk om korken och vrider flaskan samtidigt som du håller fast korken. Normalt tar det sex varv innan korken puffar loss.
Sånt håller jag ju på med varje dag så det är en lätt match! Man lever väl glamouröst… haha. (ironi för den som inte förstod)


8:
Göra köttfärssås (Spagetti Bolognese). Spagetti med köttfärssås är ofta med på topplistan över den mest populära maträtten i svenska hem, tydligen är den ganska populär även i USA. Det man kan säga om Marthas receptexempel är att hon har i riven morot och selleri, när det gäller köttfärssås finns det förmodligen lika många varianter som det finns köksfläktar.
Pappas är godare, men min är faktiskt ätbar!


7:
Att packa en diskmaskin. Skicka in smutsdisken i maskinen, in med diskmedel och så kör vi är det vanliga sättet att behandla diskmaskinen. Det är fel enligt Martha Stewart, du bör planera packningen av diskmaskinen lite bättre.

Till exempel:
Silver och rostfritt stål ska inte stå tillsammans.
Placera små tallrikar vid stora.
Placera grytor, skålar och annat hårt smutsat på den nedre hyllan där maskinen tar lite bättre.

Exempel på saker du inte ska köra i maskin:
Knivar.
Träsaker.
Kinesiskt porslin och kristall.
Nej, nu börjar Martha gå över gränsen. Jag gör som jag alltid gjort och det funkar bra, men det är otroligt tråkigt att göra det.


6:
Fixa tvätten. Har du någon gång stått vid tvättmaskinen med en helt ny skjorta i handen och frågat dig själv, hur gör jag nu? Det finns inget mer tillfredsställande än en korg med fräscha nytvättade kläder anser Martha Stewart.
Hon delar såklart med sig av några tvättiga tips:
Läs instruktionerna på tvättlappen i plagget.
Testa om tyget färgar av sig. (Blöt plagget litegrann på något diskret ställe, vänta en stund sedan torkar du med en vit tygtrasa, färgas den ska du tvätta plagget separat.)
Sortera ordentligt efter bland annat färg.
Förbehandla fläckar.
Häll i tvättmedel enligt anvisningarna.
Ladda maskinen jämnt och luftigt.
Ställ in tiden, sex minuters effektiv tvätt bör räcka enligt Martha.
Varför göra det krångligare än det är? Det är ju bara att läsa på lappen och slänga in det…


5:
Måla ett rum. Rent teoretiskt menar Martha att vem som helst av oss kan kladda i ordning ett rum. Men att måla effektivt och noga så att det ser riktigt bra ut är inte så lätt., men det är något som man bör kunna.
Jag skulle lätt kunna bli nya Ernst eller Martin Timell, sånt här fixar jag! 🙂


4:
Mixa en Margarita. Ingen Margarita blir godare än kvaliteten på dess ingredienser, menar Martha och vi nickar instämmande. Använd bara den bästa tequilan och en riktig citruspress för att få ur allt den goda limejuicen.
Har aldrig gjort det eller druckit en. Känner inget behov av att kunna det heller.


3.
Att göra i ordning en salladstallrik. Det handlar om balans och proportion för att fixa till den perfekta salladstallriken. Martha föreslår att du tar fyra delar sallad av ett par olika slag till en del dressing. När det gäller dressingen tar du tre delar olja till en del vinäger för bästa resultat. Dessutom använder hon givetvis en salladstork.
Jag tycker det är godare utan dressing, och jag har överlevt i sexton lång år utan en salladstork så jag tror nog jag kan hålla mig vid liv några år till.


2.
Knyta slips. Att knyta slips och fluga är alltså det som hamnar på andra plats på den här listan och man bör kunna det anser Martha Stewart. Det finns som bekant en hel vetenskap även kring slipsar, du kan knyta en engelsk variant, fransk eller en Windsor.
Använder aldrig slips, men jag har faktiskt kunnat göra en knut.


1.
Skapa ett säkerhetskit hemma. Om olyckan är framme är det mycket bra att ha ett förstahjälpen-kit hemma. Något alla borde ha alltså om Martha Stewart fick bestämma. Vad ska den bestå av då? Massor av grejer. Bland annat födelsebevis och aktivt kol, men även bandage, plasthandskar, fickkniv och en hel del annat. Man bör även packa en så kallad "go bag" som man kan direkt ta med sig i händelse av en evakuering.
Det känns väldigt amerikanskt, orkar inte riktigt göra det nu. Någon annan dag kanske… 😀

Få se, jag fick ungefär 16 poäng av 30. Om jag lär mig en ny grej varje år så klarar jag hela listan när jag är 30, sen kan jag gå i pension… 😀 Hur många poäng får du?

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Gaaaaaaah! Jag fick 20 (creds till mig som orkade läsa, två gånger till och med, och sen räkna)(den andra gången var för att jag glömde räkna den första)Jag och Andie ÄGER på choc chip cookies!Martha Stewart är en bov, hon har typ suttit fyra år i fängelse för bedrägeri, innan hon kom ut och blev huslig på tv. XDpip

  2. 11 nästan tolv. jag kan koka ris, men ibland vill det sig inte. måste säga eftersom jag går H&R så blev det typ ja mest mat sakerna jag kunnde.haha. bädda sängen gör jag aldrig, och tjohoo, säkerhetskit? visst jäte smart, men vi lever på 2000-talet!haha.keep up the good work!daxs för mig att plugga…………

  3. Cary: Åh, duktigt! Akta dig bara så astt du inte blir en hemmafru! 😛 Va? Präktiga Martha Stewart som tjyv?! Det var det värsta… :O PipEmma: Haha, det låter bra! Vi har ju några år på oss att lära oss alla grejer annars… :DJulia: Haha, precis. Säkerhetskit känns liksom lite väääl… och jag måste hålla med dig, ris är svårt! 😀

  4. haha, jag älskar att du faktiskt har laddat upp 30 martha stewart tips och kommenterat dem :DJulia! I miss you like crasy! jag fick ett ryck helt plötsligt och visste inte vart jag skulle skriva att jag saknar dig. men tack och lov för bloggar. ^^

  5. Haha… det är på något sätt så… JAG! :DÅh, saknar dig också! Tänkte förut idag på att det var så länge sedan vi sågs! Bloggar är bra! Vi måste höras! Puss

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *