Inne hösten 2024

Ibland när jag träffar min vän Pavel så brukar han fråga mig: ”Julia, vad är det som är inne just nu?” och med varierad ansträngning får jag då ta och leverera några hot takes. När jag fick frågan senast hade jag inte särskilt många bra svar på lager, men efter en helg av funderande och med input från Öresundsregionen representerad av Sardellen, har jag nu sammanställt en lista. Självklart får den intas med valfri nypa salt.

☞ Guinness
Vi går redan på fin- och ful-pub, äter Sunday roast och beställer in pommes frites med tartarsås. Nu är det dags att vi börjar dricka guinness också. En väldigt höstkompatibel dryck som är snygg dessutom. Skål!

Inredningsstilen mormor i Sydeuropa
Tänk tunga träskåp, smutsrosa eller gulbleka väggar, virkade överkast, terrakotta, stengolv, små tavlor med snirklig ram, prydnadskuddar med volang och en påse torra brödkanter som sparats för att mata duvorna med.

0 likes, 0 kommentarer
Det är dags för fler obegripliga poster på Instagram på saker som kanske bara man själv tycker om. En närbild på ett kyrkofönster, en inte jätteaptitlig men trevlig måltid eller bara ovan nämnda duvor efter att man matat dem. Algoritmer, vad är det?

Umgås generationsöverskridande
Visst är det kul att umgås med folk som är som en själv, men lite variation skadar ju inte. Själv vurmar jag extra mycket just nu för en viss sorts kvinnor i 60-årsåldern med slingat hår och tonade glasögon (tänk lite Mischa Billing). Jag vill slå mig ned med dem i timmar, ta fram ett litet anteckningsblock och säga berätta allt!

Undulater
Husdjur hör egentligen inte hemma på en inne- och ute-lista kan jag tycka, men om jag sätter trendfingret i luften så pekar vinden mot undulater. Helst en duo med en grön och en blå.

Fula pocketböcker
Man älskar ju ett vackert bokomslag och kanske är det just därför som motreaktionen känns mer inne? En riktigt ful pocketbok, gärna något sliten med ett 80- eller 90-talsomslag i typ aprikosrosa med blaffig typografi. Ska kosta max 20 kronor på ett antikvariat eller en second hand, men helst komma från bortskänkes-lådan. Det är viktigt dock att själva litteraturen är bra, för vi alla vet ju att det är insidan som räknas.

Excentriker
Tänk att i en tid av stark individualism så har vi ändå lyckats odla fram så väldigt många lika personer med ungefär samma stil och åsikter. I väntan på att den goda sidan av kollektivismen börjar leta sig tillbaka vore det kul med lite fler excentriker. Någon som inte har den där jackan från Toteme till exempel.

Italiensk bensinmack
Du har stannat till i en italiensk förort för att tanka. Inne på macken hittar du billig espresso, grillade mackor med skinka, stracciatella och ruccola samt San Pellegrino på glasflaska. Allt intas stående vid den rostfria bardisken till ljudet av italiensk reklamradio. Du spiller ut lite av apelsinläsken och sträcker dig efter den lilla hållaren med tunna servetter som har noll uppsugningsförmåga. Perfekt.

Lustig liten cylinderformad hatt
Se punkten Excentriker.

Delta i diskussionen

11 kommentarer

  1. Umgås generationsöverskridande kan jag verkligen hålla med om!! Jag (22 år) har under det senaste året blivit god vän med en gammal bekant (60 år) och en kollega (72 år) och jag är så glad och tacksam för dem! Piggar verkligen upp att träffa dem och de ger exakt de nya perspektiv och roliga samtalsämnen och och hinter av livserfarenhet som jag kanske inte nödvändigtvis får av mina jämnåriga. Sen att hänga med släktingars barn på 4 bast är inte heller dumt. Också spännande samtalsämnen. Omväxling förnöjer!

  2. I have older friends, old enough to be my mothers. It’s quite fun

    1. Haha, sista meningen. Jag vet precis vilken typ av servetter du menar 🙂

      1. Tänkte också så tills jag bodde i Italien ett slag och förstod att de inte är till för att torka munnen med, utan för att kunna hålla en cornetto, en grillad macka osv med för att slippa bli flottig. Inte som våra värdelösa servetter där hela mackan fastnar i papperet… Klart de har andra servetter också, men just dessa som ofta står i små metallställ på disken är inte till för att torka sig med.

  3. Vi skaffade två kanariefåglsr i somras, en gul och en korallröd. Sen vet jag inte ens vad toteme är. Och instagram har jag avinstallerat. Dessutom är jag med i en bokcirkel på en pytte-ö i kustbandet där medelåldern på tanterna, om man inte räknar med mig är ca 72 år. Är jag lite lite inne nu, tro?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *