Mer och mindre 2024

2024

Jag började att skriva en inne och ute-lista men det var något som kändes så fånigt med att rangordna saker, som om jag vore någon slags allsmäktig tyckare när allting innerst inne ändå bara handlar om vad jag personligen vill ha mer eller mindre av. Så låt oss tala om det istället.

Under 2024 vill jag ha mer av mycket, som i maximalism, jag vill ha spretiga, konstiga, personliga miljöer istället för avskalade och tillrättalagda. Jag vill ha färgen röd, ljusgul och brun i både mode och inredning. Jag vill fortsätta att springa, gärna långt och snabbt för det gör mig trött och glad. Jag vill ha hälsan med mig, en låg vilopuls och en högre självkänsla. Jag vill balansera min rationella och logiska sida med tro och andlighet. Jag vill sträva efter mystiken och fördjupa mig i tänkarna och sökarna, exempelvis i Hildegard av Bingen och hennes verk. Jag vill fortsätta att läsa många böcker och jag vill undvika att se på tv även detta år. Jag vill göra mer för hand och mindre vid skärm, låta skapandets personlighet synas, kanske utforska något inom textilkonst. Jag vill bära slips och fula fast roliga t-shirts och jag vill sminka mig mer sällan, bara när jag faktiskt vill och inte när jag tänker att jag borde. Jag vill tillbringa mindre tid i storstäder och mer ute på landet. Jag vill vara mer på pub och mindre på vinbar för ärligt talat, även om vin är gott och trevligt så är det inte ekonomiskt försvarbart med bara dryck för sjuhundra kronor. Jag vill fortsätta att äta mestadels vegetariskt utan att göra det till ett tvång och jag vill äta måltider som gör mig mätt och glad. Jag vill välja den enklare maten ute och den satsigare hemma med kompisar på besök. Jag vill fördjupa mina vänskapsrelationer och jag vill kunna ge och ta emot mer kärlek. Jag vill åka på många mindre utflykter och ett par längre resor, gärna med tåg. Jag vill ta morgondopp så ofta det går och jag vill gå på många olika kulturevenemang. Jag vill göra mitt jobb mer utvecklande och givande och jag vill balansera det med en kreativ fritid där jag har ork att skapa. Jag vill fortsätta att skriva och göra det på ett så ångestfritt sätt som möjligt. Jag vill bli bättre på att ge komplimanger och jag vill undvika slentrianmässig bitterhet från mig själv och andras gnäll på internet. Jag vill le mer och större, både på bild och i verkliga livet. Jag vill spendera mina pengar klokt men generöst på de områden där det känns viktigt och när jag kan. Jag vill fortsätta att handla kläder enbart second hand och jag vill ta med mig det tänket in även på andra områden. Jag vill inspireras mer av handling och mindre av yta. Jag vill måla färdigt mina väggar och kanske även mina fönster och dörrar för jag vill ha mer färg och jag vill våga göra, våga köra utan att tänka efter tre tusen gånger. Och jag vill att det ska bli bra, att världen ska lyckas landa mjukt efter en turbulent tid och jag vill våga tro på det som är gott.

Och okej då, en kort listversion också bara för att det är kul:

Inne 2024
Landsbygd
Kloster
Slips
Färgen röd
Maximalism
Pub
Klä på sig och se ut som man glömt ett plagg
Mystik
Sitcom-vänskap
Jogga
Grillkiosk

Ute 2024
Humor
Barbie-rosa
Gnälla på internet
Att ha en ~ny outfit~
Sitta med mobilen
Bry sig om vin
Fotboll
Fine-dining
Rosetter
Resa till storstäder
Grön dryck

Delta i diskussionen

12 kommentarer

 1. Skulle tycka det var intressant att läsa mer om din tro och när/varför du går i kyrkan! Efter att ha varit ateist sen jag kunnat ta eget beslut i frågan så har jag på sista tiden börjat snudda vid tanken på att nån slags gud kanske ändå finns? Är du uppvuxen kristen? (Dvs mer än vi alla är det som födda i Sverige som ju är ett kristet samhälle?)

 2. Gillar inne- och utelistan! Kloster! Sitta med telefonen känns väldigt ute. Har börjat försöka tomglo mer när jag känner suget att plocka upp den. Särskilt ute bland folk! Men det är svårt…

  På min inne- och utelista:

  Inne:
  ta livet med en klackspark
  Leka
  Inte göra mer än vad som krävs på jobbet
  Småpryttlar och gulliga saker som prydnader
  Sticka
  Dricka drinkar hemma
  Solen
  Skogen

  Ute:
  Prata om tv-serier
  Springa till bussen
  Keso
  Salted caramel
  Kebnekajse
  Åre

 3. Blev så inspirerad av detta. Du satte ord på mycket jag tänkt! Vill gärna följa hur det går

 4. Helt perfekt sammanfattning, kunde inte beskrivit det bättre själv

 5. Låter underbart.
  Läste i Leandra Ms nyhetsbrev att bruna manchesterbyxor är dom nya jeansen. En överdrift såklart, men ändå – tror hon har rätt!
  Såg en 3 år gammal Vouge-youtube med en fransk tjej som hade vit kostym, rolig t-shirt och en jättestor gul sjal knyten som en påskkärring – blev otroligt sugen! Och tänkte att det skulle passa dig.
  Och rött – gud ja. Är bara livrädd för att tröttna, att det ska bli som mee rosetterna, men hoppas verkligen inte för jag gillar det så mycket. Men jag borde oroa mig för andra saker.
  Och såg på Alina Branes instagram att det är ute med svart – såklart!

 6. Jag vill våga mer, särskilt med kroppen. Våga förverkliga min längtan till yoga, bastu, bad, träning och meditation, fast det är så lätt att prioritera ned det till förmån för andras behov. Kanske även våga ta ett steg tillbaka från vissa vänskaper, och samtidigt fortsätta höra av mig gång på gång till de jag tycker om, inte vänta på en jämlik fördelning av initiativ. Samt, precis som du, fortsätta strunta i vad som går på TV.

 7. vill ha mer pulsstegring, simning, surkål, skönlitteratur. mindre bokade helger och resa bort hemifrån. drälla på ett och samma ställe riktigt mycket är målet

 8. Du är klok som en bok Julia!
  Så originell och snäll tror jag.
  Även om du inte är vegetarian så blir jag alltid så inspirerad av dina vego recept.
  Kram

 9. Ett boktips som passar in i ditt 2024: Matrix av Lauren Groff. Underbar historisk fiktion som utspelar sig på ett kvinnoseparatistiskt kloster. Längtar ofta tillbaka till känslan som boken gav mig när jag lyssnade under skogspromenader.

 10. du måste läsa gun britt sundström om du inte har gjort det, tycker ni påminner så mycket om varandra
  både hennes romaner och hennes dagbok

  1. Vad fint! Gun-Britt Sundström är en av mina favoritförfattare och jag tycker så mycket om hennes sätt att skriva, så det är verkligen en komplimang.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *