Om min och andras bloggar

I mitten av januari infaller årsdagen för min blogg och numera är jag inne på mitt sjuttonde bloggår. Det betyder att jag bloggat i mer än halva mitt liv och i hela vuxendelen av det. Självklart har det gjorts mer eller mindre aktivt och med ganska varierande innehåll, men till viss del har det ändå varit ett ständigt berättande och ett konstant producerande av material som delats med andra. Det är både fascinerande och en enorm tillgång att ha en så stor del av sitt liv arkiverat.

Nu i veckan fick jag en kommentar som undrade om jag inte kunde göra ett inlägg om vilka bloggar jag läser och det var en rolig idé eftersom det var lång tid sedan jag gjorde ett sådant och mycket har hänt de senaste åren. Flera jag följer har helt övergått till visuella format som Instagram och YouTube och det är helt enkelt inte lika många som uppdaterar sina bloggar längre. En del av mig tycker det är ganska tråkigt, eftersom jag alltid föredragit det längre, mer genomarbetade formatet med utrymme för utförligare texter. Om jag fick önska så vore det att det välskrivna, personliga bloggandet kom tillbaka igen.

blogga

När jag skriver själv så gillar jag nog bäst att göra mer prosalyriska inlägg med fokus på text som beskriver en känsla, en händelse eller sinnesstämning jag har. De skulle jag säga är ganska särskilda för min blogg och både utmanande och lite påfrestande att skriva, så de kräver att jag är i rätt läge, men gensvaret är oftast väldigt fint. Utöver det gillar jag att göra sammanfattande inlägg på sådant som hänt sedan sist eller mer tipsfokuserade inlägg kring kläder, musik, mat och kultur.

Något jag har lite svårt för är att publicera många bilder på mig själv om det inte väldigt tydligt är fokus på exempelvis mina kläder. Jag har alltid tyckt det varit lite jobbigt och blir sällan nöjd med mig själv på bild. Att be någon annan fota mig är också bland det mest pinsamma jag vet, så det gör jag ytterst sällan. Man kan ju tycka att 17 år av bloggande borde gjort mig bättre på detta, men icke. Kanske är det därför jag aldrig lär bli någon fullfjädrad influencer.

När det gäller andras bloggar så föredrar jag långa välskrivna texter framför en massa fina, likartade bilder i en lång ström. Det får gärna vara personligt och reflekterande, men det kan också handla om inspiration i form av outfits, mat eller böcker. Jag gillar när man utvecklar bloggformatet och gör något nytt av det. Inlägg av typen ”15 vårjackor i butik just nu” med en massa länkar är nog de jag gillar minst.

Jag tycker att det är intressant att läsa om folks vanliga liv och därför följer jag gärna bloggar som inte bara är influencers utan också har en annan sysselsättning. Att få läsa om någons speciella yrke eller ta del av vardagsliv och detaljer kring hur folk fyller sitt kylskåp eller packar sin väska är faktiskt oväntat spännande. För att hålla koll på alla bloggar och när de uppdaterar använder jag Feedly, vilket jag gjort sedan 2013.

blogga

En del av bloggarna jag läser är stora, välkända influencers som jag följt länge. Exempelvis Elsa Billgren, Sandra Beijer och Underbara Clara. De är alla proffs på sitt sätt och levererar genomarbetat och bra innehåll. I samma liga finns också Johanna Bradford, Krickelin och Sofia Wood som säkert är välbekanta namn för många.

Just nu tycker jag extra mycket om att läsa Floras blogg då jag gillar blandningen av vardagsliv, konkret inspiration och bokskrivande. Jag blir också alltid glad när Gabriella Skog uppdaterat eftersom hon kan konsten att skriva kul om mode och mat, men också om att bila runt i USA som geolog eller ta ledigt och dra till Åre ett tag.

Inspirationsmässigt gillar jag Emely Crona Stenbergs blogg som är som att bläddra i ett kurerat magasin. Hon tipsar om kultur, litteratur och vackra saker på ett sätt som inte känns konsumtionsfokuserat. Lina Andersson är bra på modeinspiration och att fånga vardagen på ett piggt och färgglatt sätt. En annan favorit som tyvärr inte uppdaterar så ofta men vars inlägg jag alltid läser noga, noga är Sara Edström.

Jag har också ett gäng mer textfokuserade bloggar som jag gillar att följa. Där finns Sardellen vars blogg jag nyligen hittade och läste från början till slut samt Ulrika Nettelblad som formulerar sig klokt och fint om familjeliv, litteratur och skrivande. Känslor, och annat skit uppdaterar öppet och ofta på det där viset som bloggarna gjorde förr (vilket jag starkt gillar) och Tänk på döden skriver mer sällan men alltid skarpt och nästan krönikeliknande.

Det var mina tankar om bloggande i allmänhet och bloggare i synnerhet. Hur är er inställning till bloggar och vad tycker ni är roligast att läsa om? Har ni också tips på fler jag borde följa så tar jag tacksamt emot dem i kommentarsfältet!

Delta i diskussionen

13 kommentarer

 1. tack för bloggtipsen, det fanns flera bloggar som jag helt missat! jag håller verkligen med om att det är tråkigt att fler och fler går över till instagram och youtube. jag läser fortfarande mina bloggar på datorn, just för att kunna koncentrera mig på texten. känns mycket mer högtidligt än att slöscrolla insta på bussen på väg hem. kan också tipsa om en blogg jag följer i kategorin reflekterande vardagsliv: naleis.net. jag gillar hennes fina bilder och lågmälda humor.

 2. 17 år tenkte jeg, det var lenge. Så begynte jeg å regne, og innså at jeg når 18 år i mai. Himmel og hav. Som livet har endret seg.
  Jeg liker best å lese de ekstremt personlige bloggene, men det er også det jeg selv er lengst ifra. Jeg liker også å bloggsurfe, det er ikke så mange jeg leser fast, så det er alltid hyggelig å snuble over en gammel goding på nytt og se hva som har hendt siden sist.

 3. Caroline Hainers jazzhands.se. Hon, sardellen och nettelblad är de enda jag följt slaviskt under alla år :))

 4. Det är fint att ha fått följa dig och ditt skrivande under en så pass lång tid. Jag minns inte hur jag hittade till din blogg från början, men jag inser nu att det är en lång tid jag har följt dig som läsare. Jag är så glad att du har valt att fortsätta att dela med dig av det du skriver – för jag blir alltid inspirerad att själv skriva, när jag får ta del av det du skrivit.

 5. Sad when blogs die. I understand that IG is the quickest to update and I like IG a lot but I do miss scrolling through blogs. Some of my favourites have not been seen for 5 years or more. I do miss them. So I can’t recommend them anymore as they are abandoned or deleted. Nemesis babe was a Danish outfit blogger that I loved, so colourful and creative. And a blogger called Maria, loved her. As well as Elin, no idea where she went to, I do miss her stuff. Annika as well. Love getting a slice of life from someone in another country

  https://muchaluchas.com/

  This is a blog I like for the makeup and outfit pics

  http://www.pret-a-reporter.co.uk/blog/

  This is one about jewellery, I know Edita personally and she is wonderful

  https://www.nofearoffashion.com/

  If you’re looking for everyday style, I know Greetje personally as well, I love seeing her outfit combinations and she keeps her audience updated with her life

 6. Tack för alla tips! De enda bloggar jag följer nu för tiden har du redan tipsat om, så jag kan tyvärr inte bidra med något.

 7. Jag gillar inte alls att många överger blogg för instagram. Instagram är alldeles för flyktigt och det känns mer ytligt. Nu för tiden följer jag bloggar om kreativitet och natur/odling. Jag läser några få vardagsskildringar, för det är så få som verkligen skriver på ett sätt som inte gör att det känns krystat. De välskrivna bloggarna har liksom försvunnit.

 8. Den där om Jenny, dendaromjenny.wordpress.com, är min allra bästa blogg sen många år tillbaka. Välskriven, osminkad och intressant om allt från världspolitik och böcker till familj och vardag. Numera mestadels lösenordsskyddad, men mejla henne så brukar man få lösen.

 9. Så fint att du bloggar så länge och ännu gör, och står på om att bloggformatet måste värnas.

  Ska jag ge dig tips om bloggar att läsa så får det bli ackribi.blogspot.com, madeleinejonstam.blog, samt vara lite ego och tips om min egen emmawdstrnd.blogg.se hehe. Men i och med att jag älskar din blogg och samtliga som du tipsar om så kanske dessa två kan falla dig i smaken.
  Kram

 10. tack för länkningen, blir så glad!!! i tillägg till de du redan tipsat om vill jag tipsa om Linnea på Den sista versen: https://densistaversen.wordpress.com/ (skriver så fint!)
  och Dendäromjenny, som någon nämner lösenordsskyddad pga hennes jobb men man kan bara maila så får man lösenordet. Ärligt, vackert och med livets värme och mörker ofta i samma inlägg.

  Äntligen vilse tycker jag berättar med egen ton i både ord och bild: https://www.antligenvilse.se/

 11. Älskar textbaserade om äkta vardagsliv. Krångliga barn, problem med skola och vänner, kärlek som inne bara är lätt. Faller inte för inredning och kläder och sånt.
  Den där om Jenny
  Känslor och annan skit
  Anka springer
  Helgas dagbok
  Majagräddnos

  Är några bloggar jag blir glad när de uppdaterat

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *