Mitt musikår 2020

Det har äntligen blivit dags för Spotify Wrapped. Musikårets lilla julafton när man får summera vad och hur man lyssnat under året. Jag vet inte om det bara är jag, men det är ju alltid med ett visst mått av skräckblandad förtjusning som man tar emot sitt resultat, och varje år finns det något som förvånar en. I år kände jag till exempel inte ens igen namnet på en av artisterna på min topp 5-lista, haha, men det fick i alla fall sin naturliga förklaring.

spotify wrapped

2020 har ju minst sagt varit ett speciellt år och kanske därför lite extra intressant att summera. Min känsla är att jag har lyssnat på mycket mer musik och poddar i år eftersom jag jobbat hemma stora delar av tiden. På kontoret brukar vi turas om att spela musik och då oftast från ett gemensamt konto, men här hemma har det ju bara varit mina låtval som snurrat om och om igen. Det kanske är en förklaring till varför jag upptäckte 1468 nya artister under året.

spotify wrapped

Vad gäller genrer så täckte jag av hela 893 olika i år, varav 251 var nya. Mina toppgenrer var alla ganska lika. Jag tycker alltid själv att det är svårt att genrebestämma musiken jag gillar, men nu inser jag att det mesta ju är indie, pop och folk i lite olika kombinationer.

spotify wrapped

Årets första överraskning blev min topplåt. Inte för att jag inte tycker om den, men för att jag inte visste att jag spelat den så flitigt. Den finns i alla fall med på min spellista So long, sommaren likt många andra av mina mest spelade låtar i år.

spotify wrapped

Min mest lyssnade podcast var föga förvånande Sommar i P1 där jag hört nästan alla avsnitt. Totalt har jag lyssnat på poddar under nästan 15 dygn i sträck detta år och i genomsnitt en timme om dagen. Det är många promenader med pratsällskap det.

spotify wrapped

Tre P1-poddar finns med på min topplista: Sommar, Stil och Söndagsintervjun. Väldigt vuxet av mig ändå. Utöver dem har jag lyssnat på HanaPee’s otroliga podcast och Billgren Wood.

spotify wrapped

När det gäller artister så har jag lyssnat på 4250 olika i år. Jag gissar att ganska många passerar min radar när jag letar ny favoritmusik till mina spellistor, då hinner jag täcka av många olika genrer och artister. På min topp 5 finns några lite mer otippade namn som Dolly Parton och Anaïs Mitchell, som jag faktiskt inte hade någon aning om vem det var. Men så sökte jag upp henne och insåg att hon är med i Bonny Light Horseman, vilka jag lyssnat massor på i år. Så det är såklart därför hon är med, men det är lite märkligt att inte hela gruppnamnet hamnade på listan istället.

spotify wrapped

Min toppartist i år är HAIM som knep en välförtjänt förstaplacering. Deras nya album Women In Music Pt. III har spelats flitigt hos mig, liksom de tidigare skivorna. Jag deltog till och med i en Zoom-klass som de hade där man kunde lära sig dansen till I Know Alone. Höll absolut på att råka riva mitt hem och bryta hälsenan under tiden, haha…

spotify wrapped

Och såhär ser mitt summerade år ut med 129 407 härliga lyssningsminuter. Det motsvarar nästan 90 dygn eller 25 % av hela året. Räkna då bort några timmar då jag sover så förstår ni att det varit ett märkligt, men knappast tyst år för mig.

Har ni summerat ert musikår än och är ni nöjda med resultatet?

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. du har nästan dubbelt så många lyssnade minuter som mig, jag fick ca 57000. Jag blev väldigt överraskad av låten jag tydligen spelat mest, insåg inte att jag gillade den så mycket haha.. men tror att den är med tidigt i en spellista jag lyssnat mycket på, så det är nog därför den fått många spelningar. Men jag blev absolut inte förvånad över att jag är topp 0,5% Waxahatchee-lyssnare – hennes senaste skiva är otrolig!

  1. Ah, klassiskt det där med att ha en låt högt upp i en spellista som snor åt sig alla spelningar. Men det låter som du haft ett bra musikår. 🙂

 2. Vad kul! Tänker på spotifystatistiken flera gånger per år haha, det blir nästan som att öppna en julklapp. Min toppartist var Phoebe Bridgers, och fanimej vad hon är bra! Min topplåt blev hennes Halloween, som har en text jag tror att du verkligen skulle gilla. ”Baby it’s Halloween, we can be anything” osv, så fint. Också roligt att du lyssnat så mycket på Empires i år! Den var i toppen för mig förra året, och var min ”bli kär-låt”. Följaktligen har jag inte kunnat lyssna på den alls i år sedan den relationen tog slut. Kanske vågar jag nästa år? Stor kram

  1. Åh, jag älskar Phoebe Bridgers! Blev lite förvånad att hon inte kom med på min topp 5, men hon hade flera låtar med bland mina hundra mest spelade i alla fall. Och ja, herregud vilken låt Empires är. Hoppas du kan vinna tillbaka den under nästa år. Kram!

 3. Älskar att få min statistik varje år! Alltid lika komiskt att titta i topp 100-listan också, hehe. Början känns ofta rätt, men slutet är typ bara en mishmash av allt möjligt man lyssnat på en eller två gånger? Eller så är det bara så att jag _alltid_ snöar in på samma typ 20 låtar och lyssnar på en kort period, och sen byter? Eh… Men ja! Lyssnar dock på poddar i andra appar, så får aldrig någon statistik om det. Men har lyssnat på musik i 13764 minuter i år. Så ingenstans i närheten av dina siffror, men har väl lyssnat minst lika mycket på poddar, om inte mer.

  1. Fint ändå att snöa in på några få låtar, även om topp 100-listan inte blir lika tydlig då. 🙂

 4. Mina toppartister var Beatles och tvåa för mig var Phoebe Bridgers. Hennes album som kom i år är verkligen guld och det har jag lyssnat mycket på. Annars är mina 100 mest spelade låtar mest en sammanställning av min karantänlista som jag började på där i mitten av mars. Och det är en blandning av allt möjligt, konstigt år indeed. Lyssnade på 10916 minuter och tror det beror mycket på att jag inte hade premium där i början av året och inte stod ut med reklamen. Har spelat mer skivor, vilket också varit trevligt. Mina topp-poddar var Flashback Forever, Stormens utveckling och En varg söker sin pod.

  Kul att höra om andras musikår!

  1. Åh, vilka bra toppartister. Jag har också lyssnat mycket på Phoebe Bridgers under året och gillar verkligen albumet hon släppte i våras. Mysigt att spela skivor som omväxling!

 5. Jag hade noll överraskningar i mitt musikår i år, eller jo att jag upptäckte 1226nya artister under året. Sitter och funderar på vilka det är.. haha, men är å andra sidan en flitig lyssnare av ”weekly discovery” och dom spellistor som skapas för mig utifrån det jag lyssnar på. Men Taylor Swift är stadig på mina topplaceringar, tillsammans med Nightwish 🙂

 6. oh, tack för påminnelsen om spotify wrapped! och jaaa, haims nya album är så bra, kändes som att det var mitt soundtrack för sommaren.
  hoppas de kommer ligga högt på mina listor med, men tror tyvärr att mitt guilty pleasure plastcountry kommer dominera. iom corona-året och avsaknad av sociala sammankomster har jag väl förlorat all vett och sans musikmässigt detta år … hehe.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *