Torpveckan i Roslagen

Hej från Svartsö där jag tillbringar min sista semestervecka. Jag sitter uppkrupen i kökssoffan med datorn i knät. Det känns som ett återkommande tema under min ledighet, att sitta uppkrupen i kökssoffor i olika hus på landet. Med en bok, ett glas vin, ett sällskapsspel eller, ganska sällan, en dator. Sommaren 2020 var helt klart kökssoffans och landsbygdens sommar. Men innan vi börjar rota i livet på Svartsö så tänkte jag att vi skulle kika tillbaka på förra veckan då jag och några kompisar hyrde ett hus i Roslagen.
 
torp
Här är själva huvudbyggnaden på torpet. Utöver den fanns även en liten lada som kallades ateljén samt ett hus med bastu.
 
torp
Torpet var ganska enkelt med bara kallvatten, utedusch och torrdass, men samtidigt mysigt och bekvämt nog för att kunna vara där en vecka.
 
kalkbrottet
Första kvällen när vi kom dit åkte vi till kalkbrottet tio minuter bort för ett dopp. Här är Erik, Sandra & Madde – hälften av torpgänget, omedvetet uppställda som någon slags Ellos-reklam, haha.
 
gördis
Och här är Gördis. Carro & Fredriks femton veckor gamla kattunge som fick testa på livet på landet.
 
kalkbrottet
Vi fiskade inte. Lovar!
 
frukost
Ett återkommande inslag blev frukost på trappan i solen. Träskor och kaffekopp och lite bok tills någon mer i stugan vaknat och kommit ut för att göra sällskap.
 
blåbär och smultron
Vi tog en tur runt området och hittade blåbär i skogen.
 
fält
Och fina fält längs vägen.
 
vardagar ulf lundell
Annars blev det också mycket sånt här, särskilt när vädret var lite sämre. Sitta och läsa i kökssoffan (♥) på en fårskinnsfäll. Någon spelar lite gitarr. En annan leker med Gördis. En tredje hämtar snacks. Det tar alltid några dagar men sedan kommer man liksom in i torp-lunken. När man bara kan vara, för sig själv eller i grupp, då är det semester på riktigt.
 
torp
Jag vet inte hur många omgångar Catan vi spelade heller men det var många. Ungefär lika många gånger som vi slog huvudet i den där hornlampan…
 
tjärn
När vädret var fint åkte vi på badutflykter. Och till Ljusterö, Norrtälje och Wira bruk som alla låg nära.
 
torp
Och några kvällar tände vi bastun där uppe på höjden och svalkade oss i uteduschen.
 
gördis
Och Gördis såg lika trumpen och sorgset gullig ut som alltid. Självklart har hon ett eget Instagram-konto, så om några kattfantaster vill följa kan ni göra det här.
 
amaro spritz
En kväll hade vi italiensk afton på torpet med spriz gjorda på Averna Amaro.
 
pizza
Och inne i torpet var pizzabakningen i full gång.
 
torp
Vilket man kunde se på röken från skorstenen.
 
pizza
Där inne blev det favorit i repris från midsommar med Fredriks vedugnsbakade surdegspizza.
 
pizza
Extre-e-emt gott.
 
rullgardin
När solen skiner bakom den blommiga rullgardinen vet man att det är dags att gå upp och fånga dagen. Kanske åka på loppis? Vi hittade en bra med en härlig tant som pratade oavbrutet och prutade ner sina egna saker för att hon inte ville ta betalt. ”Jag gillar inte femmor så vi säger att den kostar noll kronor istället.”
 
läsa
Annars kan man springa eller gå till den närliggande tjärnen och läsa bok och bada.
 
fjäril
Eller bara vara ute i naturen.
 
red pesto pasta
En kväll lagade jag red pesto pasta till hela gänget.
 
red pesto pasta
Perfekt torpmat – snabbt, gott och enkelt.
 
gördis
Slurp! sa alla. Även Gördis. Och det var livet i en vecka på torpet.

Delta i diskussionen

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *