Sommarlov på Svartsö

Jag hade egentligen inte tänkt skriva mer om min vecka på Svartsö. Det blev ju ett litet inlägg därifrån och så visade jag en del bilder på Instagram och ja, hur mycket finns egentligen att säga om en vecka på en skärgårdsö? Men så scrollade jag igenom min telefon på bilder och fastnade för hur fint allt såg ut och hur hela den där perioden liksom hade ett lugn över sig. Det var som om de fångade ögonblicken fick mig att återuppleva en bit av de där perfekta dagarna och kanske kan de ha samma effekt på er. Eller så får det här inlägget bara bli något för mig att återvända till när jag behöver en dos av stilla sommarlugn.
 
Svartsö
Svartsö ligger i Stockholms mellersta skärgård. Det är en åtta kilometer lång ö med 40 bofasta personer, men om somrarna ökar det till ungefär 800 stycken. Det var ändå tillräckligt få för att det skulle kännas oturistigt och lugnt på ön. Jag hyrde en stuga några hundra meter från Alsvik brygga och den lilla lanthandeln.
 
Svartsö
Det här kom att bli mitt bästa skrivarhörn där jag satt under ett par förmiddagar och skrev.
 
matjessill
Och när jag inte skrev så läste jag. Karl Ove Knausgård, Tove Jansson och Werner Aspenström bland annat. Åt enkel sommarmat och drack immigt vin med smak av citrus, jasmin och varm gräsmatta.
 
kantareller
Vissa morgnar tog jag en löprunda och ett par kvällar promenerade jag längs grusvägarna. Lyssnade på sommarprat, plockade kantareller och tog kvällsdopp.
 
Svartsö
Förutom ett ösregn första kvällen hade jag enbart soliga dagar, milda vindar och 25-30 grader varmt. En sån oerhörd tur.
 
bikini
Konstant en bikini på tork i trädgården och oftast den andra på mig.
 
kantarellpasta
Min vän Sofie kom ut och jag lagade en variant på cacio e pepe med kantareller och persilja efter en lång dag på klipporna vid havet.
 
Svartsö krog
Kvällen därpå åt vi på Svartsö krog som låg ett stenkast från stugan.
 
Sofie
Solbrända, nyduschade och vinfnissiga. Ett perfekt mående och en väldigt god middag.
 
Svartsö krog
Vi stängde restaurangen, gick hem i mörkret och såg Call me by your name innan vi somnade gott.
 
morgon
Varje morgon vaknade jag här. Med havet skymtandes där nere och en klarblå himmel. En tom dag framför mig, redo att fyllas med minnen. Den bästa av känslor.
 
Julia
Blev dag för dag mer solblekt, saltstänkt och brunbränd. Mjuk i själen och varm i hjärtat. Var tvungen att ta en bild för att försöka bevara känslan.
 
Svartsö
En kväll bytte jag Östersjön mot Storträsket, en av insjöarna, och möttes av kristallklart, spegelblankt och 26-gradigt vatten.
 
Svartsö
Träffade får på vägen hem.
 
kantareller
Och hittade tillräckligt med kantareller för att göra några smörgåsar.
 
Svartsö
Under veckan låg jag timme efter timme på klipporna vid bryggan som tillhörde mig och grannarna och simmade länge i havet.
 
Werner Aspenström
Läste poesi som passade perfekt i stunden.
 
gravad lax
Lagade ännu mer enkel sommarmat och handlade i den lilla lanthandeln.
 
Svartsö
Alltid med havet på nära avstånd.
 
Svartsö
Och såg magiska solnedgångar där allting tycktes stå i brand.
 
Svartsö
Är så tacksam för den här veckan. Den bästa presenten till mig själv. ♥

Delta i diskussionen

12 kommentarer

 1. Åh, Stockholms skärgård! Där finns många pärlor. Ändå blir det inte av så ofta att jag tar mig ut. Men ibland blir det. Och jag har även besökt några av öarna på vinter, tidig vår och höst. Lika fint då, men på ett annat sätt. Ett superbra tips för den som vill hitta lugn några dagar.

 2. Och bara sådär fick jag ett plötsligt sug efter en vecka i skärgården, på en ö. Det ser alldeles magiskt ut och en fantastisk vecka 🙂

 3. Visst är det en underbar ö! Har tillbringat 5 sommar där när min man drev Svartsö krog. Numera när jag åker dit och går jag på Bistro Sågen som ligger nära Skälviks brygga. Där är det jätte mysig när det är fint väder!
  Missa inte det nästa sommar!

 4. Åh Julia ❤️ Jag ville bara säga att efter du tog upp min kommentar i ett separat inlägg bestämde jag mig för att ”äga min ensamhet” istället för att se den som ett problem som jag gjort tidigare. Just nu sitter jag själv på en restaurang i Torrevieja tack vare dig. Jag bokade en flygbiljett, åkte hit och har nu fantastiska dagar med mig själv som sällskap – och jag älskar det!

  Du inspirerar mig, du ger mig mod och har lärt mig att inte ta något för givet.
  Tack för det!

  1. Åh, vad glad jag blir av att läsa det här. Heja dig! ❤️ Och tack! Att få inspirera och ge mod känns som bland det viktigaste man kan göra. Njut av din semester och ha det underbart. Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *