11 snabbmatsfavoriter

Här om dagen snubblade jag över en twittertråd där man efterfrågade tips om den bästa hel/halv-fabrikatmaten. Jag läste alla svaren och kände mig ärligt talat mer inspirerad än på länge. Fine-dining och långkok i all ära men fy vad underbart det är med genvägar ibland. Pulversås, frysmat och konserver. <3
 
halvfabrikat
 
Jag bor ju själv och lagar i princip all mat jag äter. Som tur är har jag inget större problem med att äta samma sak två dagar i rad, så jag lagar ofta 2-4 portioner av en grej och äter det till middag och lunch de kommande dagarna. På så vis räcker det med typ 3 olika rätter i veckan för mig. Men däremellan så händer det ju att man absolut inte orkar göra något kreativt och riktigt och tar en och annan genväg. Så i sann anti-influencer-aura tänkte jag tipsa om mina bästa snabbmaträtter att fixa hemma!
 
Nudlar
Jag kan verkligen få skov då jag blir enormt sugen på snabbnudlar. Bäst är då om jag varit på Kina-Li och köpt på mig ett litet lager (älskar de med flera påsar med kryddor & olja), annars funkar de man hittar på Hemköp också. Är jag riktigt ambitiös hackar jag i en vårlök och lite grönkål, häller på en skvätt från alla asiatiska flaskor som står i min kylskåpsdörr och kallar det ramen. Men det är ju faktiskt lite överkurs.
 
Varma Koppen sparrissoppa
Pulversparrissoppa var en av mina favoriträtter som liten (så smidigt barn ändå!) och det är fortfarande något av en svag punkt för mig. Älskar den milda smaken och de små frystorkade bitarna och att det kräver noll ansträngning av en. Finns något väldigt tryggt med hela grejen.
 
Varma mackor
Glömmer typ bort att varma mackor finns men blir alltid glad när jag kommer på det. Så gott ju?! Det räknas nästan som matlagning i och med att man använder ugnen, men det är ju väldigt enkelt ändå. Minns att vi ofta åt det på söndagskvällarna när jag var liten, borde kanske återinföra den traditionen…
 
Kelda-soppor
Lunchräddaren nummer ett. Köp den toscanska tomatsoppan och riv i en halv boll mozzarella. Ät mackor till. Det är gott och det är mat.
 
Skagenröra med baguette/bakad potatis
Köp en låda skagenröra, helst den butiksgjorda om det finns för den brukar vara godast. Ät på baguette eller med bakad potatis som du tillagar i mikron i några minuter. Går sjukt mycket snabbare än i ugnen och smakar likadant.
 
Korv med bröd
Det här är ju tyyyyp matlagning men väldigt enkel sådan. Älskar ändå korv med bröd. Det enda störiga är att man aldrig har en bra ratio mellan korvar och bröd. Får typ alltid 6 eller 8 korvar och 10 korvbröd, dvs 2 korvbröd som ligger i frysen och blir stenhårda. Kan någon uppfinna en bra lösning på detta så kommer jag enbart äta korv med bröd framöver.
 
Risgrynsgröt på tub
En favorit i december men den funkar ju egentligen året om. Känns inte ens värt att göra riktig risgrynsgröt pga så mycket jobbigare och blir ändå inte lika gott som den man klämmer ut ur tuben.
 
Frukost igen
Egentligen behöver man ju inte ens laga mat, man kan ju bara äta frukost igen. Några goda mackor med massor pålägg, ett kokt eller stekt ägg, lite yoghurt med flingor. Det är ju också mat.
 
Räkor och aioli
Det här är lyxversionen av att inte laga mat och perfekt för trötta fredagar. Man måste ju i och för sig skala räkorna, men det tänker jag att man gör i takt med att man äter. Köpeaioli och köpebaguette är givna tillbehör.
 
Sill och potatis
Nu är vi faktiskt på matlagningsnivå ska jag erkänna. Men det här är min bästa sommarsnabbmat, särskilt när man har riktigt små färskpotatisar som går fort att koka. Öppna en burk sill, lägg upp potatis och klipp över tre strån gräslök. Klart!
 
Falafel
Två av mina stapelvaror i frysen är libabröd och Findus libanesiska falafel. Den sistnämnda tar förvisso typ en kvart att steka men kräver inte särskilt mycket talang. Jag brukar göra någon slags falafelrulle genom att lägga några bollar i ett libabröd tillsammans med grönsakerna jag hittar i kylen och någon väldigt enkel sås. Men har man lyckats med detta så tycker jag att man gott kan räkna det som att man lagat mat och ja, därmed är väl listan slut.
 
Vilka är era bästa halvfabrikat och snabbmatstips? Lämna gärna en kommentar, jag är sugen på att utöka min lista!

Delta i diskussionen

15 kommentarer

 1. Findus falafel är ju så god, den är en stapelvara i min frys också, tillsammans med potatisbullar som är så gott? Hade helt glömt bort potatisbullar tills syrran bjöd mig på det. In i ugnen i 20 min (vänd i halvtid) och sen klart, är jag ambitiös blir det bacon till också!
  En ny standarsrätt hemma hos mig är ungsrostade sötpotatisklyftor (så enkelt, skiva, olja, in i ugnen i typ 30 min) och hummus till, köpt eller hemmagjord. Så enkelt, så gott!

 2. Jag gillar snabbmat, men så är jag rätt så rund på grund av det också. Mina favoriter bland snabbmat är:

  1. Nudlar som jag eventuellt skojar till, men det jag ALLTID gör är att tillsätta sesamolja.

  2. Baguette med Philadelphia. Antingen bredd eller ”doppad”.

  3. Kelda Thaisoppa som jag häller risnudlar, paprika och halloumi i. Hittills aldrig utan, men jag tänker mig att den gröna thaisoppan är god som den är.

  4. Bullens med bröd.

  5. Makaroner med gräddsås (Knorr or no dice, blå band är sämst…). Äter alltid på natten när jag är full eller på dagen efter att jag varit full. Och typ vid feber, när jag opererade bort visdomständerna (alla fyra gånger) och ibland när jag är lat.

  6. Halloumi hot pot. Minns inte om det är Felix kanske? Findus?? Regelrätt micromat dock.

 3. Alltså! Minns en period när jag avgudade snabbnudlar så mycket att jag hamnade i en period när jag typ spydde av lukten. Tills jag träffade min pojkvän som typ underkokar sina nudlar (eller jag som överkokar?) så att de inte blir sådär… geggiga som mina blev typ. Haha! Så numera om det står 3 minuter i kokande vatten kör jag på typ 2! Älskar också att hacka ner lite vadsomhelst som finns i kylskåpet också, typ svamp, lök och en skvätt olivolja!

 4. Korv med bröd är det bästa! När vi inte vet vad vi ska laga för mat brukar vi göra mackor med tonfiskröra, snabbt och gott. Föråt mig på nudlar under studenttiden, men nu har jag börjat få tillbaka suget.

 5. Caprese med lite pasta till, nästan så det blir fine dining om en har en dyr olivolja på 😉

  Utöver det är korv med bröd och varma mackor min bästa skämsmat (som jag kallar den).

 6. Alltså, ett sätt att lösa korvproblemet är ju just ATT äta korv varje dag, då spelad det ju ingen roll att det är ojämnt antal korvar vs bröd.

 7. Altså for et herlig blogginnlegg! Mer anti-influencer content til folket! <3 Mine tips:

  1. En av mine beste go-to middager når jeg ikke orker å lage mat er å mekke ostesmørbrød i toastjern, men twisten er å legge til et krydret speilegg i midten. Altså brød – saus/ketchup – ost – speilegg – ost – saus/ketchup – brød. Eventuelt legge litt fersk basilikum mellom lagene, toppe med litt avokado og syltet rødløk, ringle over litt olivenolje eller balsamico. Tada – et kulinarisk mesterverk ferdig på 5 minutter!

  2. Vegetarisk carbonara. Man har ofte alle ingrediensene i kjøleskapet fra før, det krever typ ingen innsats å lage og smaker alltid godt.

  3. Enkel meze/tapas. Kjøpe et godt brød og ulike ferdiglagde rører/salater (hummus, baba ganoush, tabbouleh, tapenade, pico de gallo, etc.), steke litt falafel, kutte litt grønnsaker, og så bare plukke og mikse som man vil. Minimum effort, maximum reward.

  4. Har alltid oppkuttede bananer i fryseren, sånn at jeg kan lage banan-iskrem til dessert på 1-2-3.

 8. Har 3 go to:
  1. Fil och müsli, skär man ner en banan är det ännu mer mättande
  2. Korv med bröd
  3. Fiskpinnar! Så underskattat att ha i frysen. Lite mer effort eftersom man måste koka potatis (och ärtor gärna) men går snabbt och känns verkligen som man äter en välkomponerad måltid

 9. Mikra falafeln så behöver man inte steka den lika länge hehe. Håller med om allt ovan men också: blodpudding och pasta med pesto. Omnomnom.

 10. korv med bröd <3 Håller med om att varma mackor är bra snabbmat! Tycker gröt i alla dess former, risgryns-, havregryns- och mannagrynsgröt funkar bra till middag året om också! Ä L S K A R gröt!!

 11. vego-köttbullar, pyttipanna (finns en god med quorn, men en vanlig krögarpytt är också god), Felix penne con mozzarella, pulversåser, färdigpanerad fisk, fiskbullar, MED MERA. älskar allt detta<333

 12. Korv med bröd, snabbnudlar, risgrynsgröt (med massa sirap på, mmm…) och Keldas soppor (favoriten är den milda tomatsoppan, antingen med lite kokta makaroner i eller med smulad fetaost på) håller jag helt och hållet med om.

  Annan snabb mat jag lagar när jag har noll ork är pasta med en klick smör och riven parmesan på, pasta med tonfisksås (blanda en burk tonfisk med valfri creme fraiche med smak, eller kör naturell och krydda själv, och värm upp) och quorns pyttipanna med stekt ägg ^^

 13. Min bästa tips:

  -Fiskbullar med hummersås, bara att värma i en kastrull några minuter!!
  – Icas veg dumpling, tar cirka 5 minuter att steka i en panna med lite vatten och blir jättegott!!
  – Köttbulle- och rödbetssallad-macka
  – Färdig fiskgratäng att värma i ugn eller micron.
  -Icas färdiga pizza med mozzarella eller den vegetariska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *