Mina favoritpoddar

dogs
 
För nästan två år sedan gjorde jag en lista med tips på olika poddar jag följer, men eftersom den blivit ganska daterad kände jag att det var dags för en uppdatering. Jag lyssnar mest på poddar när jag går längre sträckor eller när jag är hemma själv om kvällarna och lagar mat eller stökar runt. Även om jag mest lyssnar på ”samtalspoddar” och inte så mycket fakta, så har jag lite svårt för poddar som enbart är pratiga och personligt reflekterande utan att direkt komma med något nytt. Jag gillar när det känns smart, insiktsfullt och lärorikt, lite som att överhöra ett intellektuellt samtal mellan två personer. Här är de poddar jag lyssnar på just nu.
 

Lyssnar varje (eller varannan) vecka

 
En varg söker sin pod
Just nu Sveriges bästa podd, alla kategorier. Jag älskar deras hjärnor och tankegångar och hur de varvar personligt med smarta analyser och verkligen sätter fingret på mycket i samtiden. Några av de senaste avsnitten (”Det frigörande parförhållandet”, ”The madwoman in the refugee camp” och ”Den politiska Elle-galan”) har varit riktigt, riktigt bra. Precis som alla andra undrar jag också nu, vad är det egentligen för mås de använder i terapin?
 
HanaPee’s otroliga podcast
Det här är nog podden jag lyssnat längst på och det är kanske därför jag inte heller kan sluta. För Hanna och Martin känns mer som två kompisar som pratar personligt och enkelt och dessutom kompletterar varandra väldigt bra. Ganska stort spann mellan högt och lågt, men ofta roligt, känslosamt och klokt.
 
Ältpodden
Amanda och Tina beskriver sin podd som en ”intresseorganisation för ältandets bevarande” och visst, det kan låta deppigt med ältande men det är det verkligen inte. Det finns något otroligt befriande med en podd som öppnar upp med frågan ”har det hänt något hemskt sen sist?” och sedan avhandlar alla de där små triviala sakerna som man stör sig på. Avsnittet ”Kvigfilé med amaronesky” är extremt roligt.
 
P3 Musikdokumentär
En av få faktapoddar jag lyssnar på, men en som jag verkligen gillar. Varje avsnitt går in på djupet på en artist och vi får följa hens historia, höra om vägen till toppen och skandalerna som hör till. Intressant och välproducerat, dessutom kul att de lyfter både svenska och internationella artister.
 
Billgren Wood
I Elsa Billgren och Sofia Woods podd pratas det trender och tendenser, ofta med en personlig touch. Och faktum är nog att det är just de personliga avsnitten som jag gillar allra mest. Även om båda är väldigt kunniga inom sina områden kan de mer trendiga avsnitten tendera att bli lite upprabbling av fina saker, inredningsdetaljer som beskrivs som ”härliga” och önskelistor. Men när detta kombineras med personliga reflektioner blir det både kul, lättsamt och intressant.
 
Kulturens ABC
Kulturens ABC beskrevs en gång som ”den populära podcasten som ingen pratar om” och det kan nog stämma. För väldigt få jag känner lyssnar på denna men fler borde absolut göra det. Här finns dock inga garantier för hur avsnitten kommer forma sig, det är högt och lågt, ibland rätt mörkt men däremellan även brutalt roligt och smart. Otrendigt, ärligt och oerhört befriande helt enkelt.
 

Lyssnar ibland

 
Under huden
Det här är en klassisk feel good-podd för mig som jag slår på när jag vill höra något småtrevligt och har lyssnat på mina standardpoddar. Jag tycker kanske den tappat lite sen första säsongen men jag gillar verkligen Kakan Hermansson som intervjuare. Hon är smart, skarp, rolig och med en förmåga att plocka fram det bästa ur de hon möter.
 
Språket i P1
Ordnörderi när det är som bäst. Här tar man upp språkliga fenomen och trender samt frågor kring uttryck och ord. Intressant om man gillar språk och vill lära sig något nytt, men inte det första jag slår på.
 
Il Podino
En italiensk matlagningspodd på svenska. I varje avsnitt lagar de en ny italiensk rätt och går in på djupet i dess historia samt exakta tillagningsmoment. Perfekt att ha på i bakgrunden när man själv lagar mat, för ja, man blir hungrig av att lyssna.
 
Sommar & Vinter i P1
Klassikernas klassiker, kanske främst på sommaren. Här lyssnar jag på alla avsnitt som känns spännande och intressanta. Jag kan verkligen rekommendera Hanna Hellquists vinterprat, så klokt och fint.
 
Med på noterna
Spotifys egenproducerade podcast där två artister samtalar med varandra om kreativitet och skapande. Har inte lyssnat på alla avsnitt men flera är riktigt bra och fina, bland annat det med Annika Norlin och Fricky samt Markus Krunegård och Miriam Bryant.
 
The High Low
En av få engelska poddar som jag lyssnar på och jag har precis börjat fastna för den, mest för att jag gillar Dolly Aderton och Pandora Sykes så mycket. Här avhandlas populärkultur och nyheter på ett roligt sätt.
 
Add to bag
En tidigare favoritpodd som nu tycks vara på paus. Jag hoppas dock att den kommer tillbaka för det är alltid kul att höra Fanny och Viola prata om mode, stil och kläder på sitt personliga vis.
 
Vad gillar ni att lyssna på i poddväg? Har ni några självklara favoriter som jag borde ta till mig?

Delta i diskussionen

11 kommentarer

 1. Hej! Jag tycker du borde spana in Brita & Parisas podd om du inte redan gjort det! De ”rapporterar” om news i nyhets och kulturvärlden med mycket fokus på kvinnor/minoritetsgrupper/grupper som normalt sett inte får ta speciellt mycket plats i kulturella sammanhang. Personlig touch med vissa inslag från deras respektive liv utan att bara bli snackigt kring vad de gjort senaste veckan. Tipstips!

 2. Slideade in i kommentarerna för att tipsa om Brita & Parisas podd och såg att jag inte var ensam om att ha den som ny favvopodd! Första avsnittet störde jag mig på att de typ avbröt varandra en del och att det var lite hetsigt (obs lyssnade när jag försökte somna…) men de två senaste avsnitten har varit 10/10!

  1. Tack för tips! Jag har faktiskt lyssnat på ett par avsnitt av den men inte riktigt fastnat. Kanske ska ge den en chans till dock, de flesta poddar brukar ju kräva några avsnitt innan de hamnar i bra synk. 🙂

 3. ÄLSKAR THE HIGH LOW SHOW! Var helt enkelt tvungen att skriva i versaler, nej men helt seriöst är så så bra: som en smällkaramell varje vecka! Dem har en sorts nyans i sina diskussioner och samtal som jag tyvärr oftast tycker fattas i svenska podcasts. Har lyssnat sen deras första podcast (pandolly) och måate säga ju mer man lyssnar destå mer fast blir man! (Stort plus för alla boktips man får 🙂

 4. Jag lyssnar mest på vad blir det för mord nu men den kvalar absolut inte in för dig. Har du provat superältarna? Den gillar jag megamycket 🙂

 5. lyssnar oftast på Della Q men tänker att det är nog antingen en aquired taste eller hata/älska-grej, är som koriander eller kapris att man kan älska det men ändå fatta att smaken inte är för alla. tycker om This American Life när jag är på humör, typ regniga sommarnätter när jag inte kan sova eller om jag är ensam hemma (haha händer ju aldrig…) med en kopp te.

  Ska följa vilka tips du får, jag vill också få i mig något matnyttigt, kanske lära mig något nytt, känna mig lite klokare men gärna med grund i ett samtal (så att man på nåt vis får lite sällskap).

 6. Singelrådet är riktigt kul om man är i dejtingsvängen! Gillar även Konsten att vara med Clara Henry och Gustaf Jernberg, de bjuder på mycket humor och smarta reflektioner. Psykologbyrå om man gillar djupa samtal om människans psyke (Lars Övling som är med är för övrigt den nya Radiopsykologen!).

 7. Vi verkar ha exakt samma poddsmak! Kul med någon annan som lyssnar på Kulturens ABC, hittade den podden för några månader sen och blev helt förälskad

 8. åh, Ältpodden låter som något för mig! har helt missat den. Älskar också En varg söker sin pod och HanaPee’s otroliga podcast.

 9. Jag hade en lång period när jag bara tyckte att alla poddar var så himla jobbiga. Och den enda som tog sig ur den svackan är Billgren Wood, som jag ändå tycker håller en bra lägstanivå även i avsnitt jag inte är så intresserad av. Men här är ju massor av tips som jag aldrig lyssnat på, så jag ska ge några av dem en chans och hoppas jag hittar nåt bra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *