Jag åt pasta varje dag i Italien. Ändå hade jag inte tröttnat när jag kom hem, så den första riktiga måltid jag lagade på flera veckor var en Spaghetti alla Puttanesca. En pastarätt som uppfanns under en sen kväll på 50-talet när restaurangägaren Sandor Pettis vänner blev hungriga och tvingade honom att laga något. Trots att kylen ekade tom lyckades han sno ihop den här rätten av saker från skafferiet och resten, ja det är historia.
Till 4 portioner behöver du:
400 g spaghetti
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 liten burk inlagda sardiner
1 konservburk med hela tomater
2 färska tomater
1 liten burk inlagda, urkärnade svarta oliver
3 msk kapri
olivolja
persilja
Gör såhär:
Finhacka chili och vitlök och fräs med lite olivolja i en varm panna. Tillsätt sardellerna som du delat i mindre bitar och låt dem gojsa ihop sig med det andra. Häll i en burk med hela tomater och de färska tomaterna som du hackat i mindre bitar. När såsen kokar tillsätter du kapris och delade oliver. Låt såsen sjuda i ca 30 minuter och smaka av med salt, färskmalen svartpeppar och kanske en nypa socker. Koka pastan två minuter kortare än det står på paketet, det är viktigt att den är al dente. Häll sedan spaghettin i pannan och rör om ordentligt. Toppa med färsk persilja och servera. Molto bene!
åh alltså det ljuva livet i en redig portion pasta med nåt gött till!
Men satan, jag vill ha RUBBET!
pasta är livet
alltså va, min mamma (som bott i rom) har alltid sagt till mig att puttanesca heter så för att de prostituerade lagade denna pasta eftersom den innehåller saker som håller sig länge då de inte hann handla färska saker. vad spännande att det finns olika "myter"/teorier om detta, ska definitivt undersökas vidare 🙂 varifrån har du fått veta detta?
Aha, intressant. Det verkar som det finns en hel rad olika historier om bakgrunden för denna pasta. Den jag hänvisade till kommer från wikipediasidan här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttanesca