Den ofrivilliga influencern

pool
 
Jag har nog aldrig presenterat mig som influencer. Kanske för att jag själv förknippar ordet med tiotusentals följare, maffiga reklamsamarbeten och contentskapande på heltid. Och ingen av de där grejerna har ju jag. Jag är bara en helt vanlig arbetande person som 2006 råkade starta en blogg som på något vis hängt kvar sedan dess. För att det är kul och trevligt liksom.
 
Dessutom är det något med hela grundtanken som skaver lite. Det här med att jag visar upp en sak och sedan ska alla andra gå och köpa samma. Jag vill inte att alla ska ha likadana saker som jag. Det känns tråkigt och jag vet att det är fånigt men jag kommer ibland på mig själv med att nästan bli lite irriterad om någon frågar var jag köpt ett specifik plagg eller föremål, även om jag gör samma sak själv ibland. Och vetskapen om att jag bidrar till att någon vill springa till en affär för att köpa ännu en tröja, en kopp eller ett par skor, det känns sådär.
 
Samtidigt så har jag ju mina kanaler som jag är aktiv i. Jag gillar att skriva, att fota, att dela med mig och inspirera. Och jag vet att detta kommer leda till att andra känner att de ibland vill göra samma sak som jag. Äta på samma restaurang, köpa samma kjol, resa till samma ställe. Så då är jag ju ändå en influencer på något vis. Kanske en ofrivillig sådan och en väldigt liten, men fortfarande någon som påverkar och inspirerar. Att inte inse det vore att ducka för ett ansvar.
 
summer
 
Även om jag inte valt titeln influencer själv så kan jag fortfarande styra vad jag vill influera i. För jag vill inte att den här bloggen ska bli ett ställe med en massa köplänkar där jag tjänar pengar på att ni klickar in och handlar något jag tipsar om. Jag har inget emot att andra gör det (särskilt inte de som arbetar med sitt bloggande på heltid), men jag har redan ett heltidsjobb med lön och det räknar jag med att ha som huvudsaklig sysselsättning ett bra tag till. Jag vill inte heller ha annonser i min blogg som gör reklam för saker jag inte kan stå för. Nej som ni ser så vill jag faktiskt inte ha några annonser alls och därför betalar jag en summa varje månad för att hålla bloggen clean. Ja, det är olönsamt och tidskrävande och jag hade säkert kunna göra annorlunda, men i nuläget är det vad som passar bäst för mig och vad som jag kan stå för.
 
Som tur är finns det ett antal saker som denna ofrivilliga influencer faktiskt vill inspirera till. Sådant som jag vill ska genomsyra denna blogg och som du som läsare förhoppningsvis kan få mervärde av. Här är några exempel:
 
• Att fler tar del av kultur. Gärna musik, dans, konst, litteratur och teater.
 
• Att fler känner matglädje. Både genom att laga mat själv eller under en riktigt bra restaurangupplevelse. Här får det gärna vara vegetarisk mat, men kanske framför allt spännande och goda saker och även sådant som är bra för själen (marängswiss).
 
• Att fler vågar ta ut svängarna i sin garderob. Inte bara genom att handla nya saker, utan genom att kombinera plagg på ett nytt sätt.
 
• Att fler handlar vintage, second hand och på auktion. Uppmuntra till det fina med unika föremål och saker med en historia.
 
• Att fler ägnar sig åt kreativitet. Alltifrån att skriva en dikt till att klippa i papper, plantera en växt eller bygga ett stilleben.
 
• Att fler upptäcker bra musik. Både ny och gammal, glad och känslosam, inspelad och live.
 
• Att fler gör roliga saker tillsammans med sina vänner. Utflykter, resor, aktiviteter, ja allt som är kul.
 
Influencervärlden är oerhört spännande och samtidigt snårig, det händer nya saker hela tiden och premisserna ändras ständigt. Därför försöker jag med jämna mellanrum fråga mig vem jag vill vara och vad jag vill stå för. Det här inlägget är ett försök att göra det tydligt för både mig själv och er och jag hoppas ni förstår ungefär hur jag tänker. Har ni själv funderingar och åsikter kring detta ämne så diskuterar jag gärna med er!

Delta i diskussionen

27 kommentarer

 1. Känns som du prickar helt rätt på vad jag allafall vill läsa för bloggar i nuläget. Trött på alla lånade kläder, stageade bilder och pröjsade semestrar. Jag vill ha ord, inspiration och tankeställare.

 2. Alltså så himla intressant att du skriver detta! Har tänkt jättemycket kring det här nu i och med att jag precis började blogga igen. Mina anledningar som jag krafsade ner i mina anteckningar är väldigt lika dina. Jag vill så gärna sänka tröskeln för skapande, vad det än är man vill göra så behöver det inte vara så svårt eller avancerat, att liksom våga prova (svinpeppigt om jag skulle lyckas inspirera till den känslan). En annan stor del för mig är också, precis som du nämner, att jag tycker det är kul. Bloggen är för mig ett fritidsintresse. Som att någon alltid yogar så tränar jag min kreativitet genom bloggen några gånger i veckan.

  1. Ja, jag tror det är så nyttigt att fråga sig själv varför man gör detta och hur man vill påverka. Dina anledningar låter väldigt bra och det ska bli så kul att följa dig igen. Jag blir i alla fall alltid inspirerad av din blogg, så där har du lyckats!

 3. Tycker det låter vettigt! Uppskattar verkligen det du skapar och låter oss ta del av, sparar många tips på tex museer osv till när jag behöver idéer om vad jag ska hitta på. Tack för det!

 4. Hej!
  Jag älskar din blogg. ÄLSKAR dina musiktips. Vi har i grunden liknande musiksmak men du inspirerar men får mig att ta ut svängarna mer. Samma sak med dina outfits. Älskar din klädstil och blir så himla GLAD av din stil med mixade material, färg och form även om det inte är alls riktigt så jag klär mig själv får det mig att våga mer. Kläder känns kul som du presenterar dem och jag tycker att det fungerar utmärkt som inspiration utan att man måste veta precis var du köpt varje grej. (Förstår känslan av att inte vilja att folk ”härmas”)

  Andra saker jag gillar med bloggen: tonen (humorn, älskade t ex inlägget om massa grejer du inte gillade, t ex tavelväggar), dikter och texterna (du har talang, på riktigt), inredningsinspiration, fotografierna (älskar hur du lyckas förmedla KÄNSLAN av sommar-Sverige i en enda bild).

  Anyway nu svamlar jag men ville bara säga whatever you do just nu med bloggen tycker jag det känns helrätt.

  (Tror du kommer uppskatta att titta tillbaka på den här platsen i framtiden och det är en plats fylld med vackra ord färg och bilder istället för massa reklam)

  1. Åh vad roligt, vad glad jag blir! Din kommentar betyder jättemycket och det gläder mig verkligen att du uppskattar så många olika saker med min blogg. TACK! <3

 5. Tycker också egentligen att influencer är ett hemskt ord – och en etikett jag aldrig skulle sätta på mig själv. Det är lite som att kalla sig för folkkär artist tycker jag 🙂 Men samtidigt så fungerar det inte alltid att kalla sig "bloggare", "instagrammare" eller "digital kreatör", och då kan influencer helt enkelt vara det mest begripliga.

  Jag har skitmycket respekt för många som har sina sociala kanaler som heltidssysselsättning, men jag skulle egentligen gärna följa fler som precis som du har vanliga heltidsjobb. För mig är det iaf så mycket mer relaterbart med exempelvis en spegeloutfit som har köpts för en vanlig lön än proffsbilder i motljus.

  Jag tycker iaf att du lyckas så jävla bra med det du säger att du vill influera inom. Du är inspirerande på så många olika plan och dina texter har en förmåga att fastna hos mig. Du har en unik röst som det märks att du vårdar.

  Tack för det gör! <3

  1. Tack för din kommentar! Jag håller verkligen med om att jag inspireras mer av folk med ”vanliga heltidsjobb” snarare än folk som åker jorden runt och tar perfekta bilder. Det är ju det jag alltid gillat med bloggandet i grunden, att få en inblick i en helt vanlig människas liv och inte en ouppnåelig kändis.
   Fortsätt du med, du har verkligen en egen röst du med och fler sådana behövs!

 6. Uppskattade det här inlägget så mycket och tror att det är därför jag gillar din blogg så mycket, den känns så… ärlig.
  Funderar mycket på det själv just nu också, om bloggen är något jag vill fortsätta med. Har inget bra svar på det haha, men som Emelie nämner tänker jag just nu på det som något slags fritidsintresse/hobby :))) får väl se hur det går!

 7. Bra skrivet! Jag tycker att det är befriande och värdefullt att inte alltid och överallt bli utsatt för reklamsamarbeten eller apprl-länkar som drar in några "ören per klick" även om jag naturligtvis tycker att det är bra att man också kan ta betalt för ett jobb man gör/den plattform man skapar/blabla. Så tack för att du skapar en fin plats och intressant innehåll på ett sätt som också känns bra för dig <3

 8. SÅ bra sammanfattat. Slutade blogga för att jag inte ville vara del av den karusellen – kunde inte riktigt förhålla mig till hur jag skulle balansera företag som hörde av sig osv, med att bara dokumentera och skapa ur genuin glädje. Men saknade själva dokumentationen, sparandet och delandet. Ska tänka på hur jag vill influera <3

 9. Så bra skrivet! Har inte reflekterat över det innan, men en av många anledningar till att jag gillar din blogg så mycket är att den är helt din egen! Uppskattar så enormt mycket att detta är ett ställe där man med säkerhet vet att om du tipsar om något så är det 100 % du och inte pengar som pratar, gör liksom att det känns som… en säker plats!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *