Ord & uttryck jag inte klarar av

yeah ok sure
 
Eftersom jag jobbar med att skriva så funderar jag väldigt mycket på vilka uttryck och ord jag själv och andra människor använder. Vissa har nämligen en tendens att fastna hos mig, en del för att de är extra fina eller geniala, andra för att de är störiga. Här kommer en lista som berör det senare, nämligen Ord & uttryck jag inte klarar av (detta kan man så klart ”ta med en nypa salt”, som för övrigt är ett uttryck jag gillar).
 

Rödtjut

Även rödpang kvalar in här. Båda är helt enkelt andra ord för rödvin men dessvärre två ord som får det att kännas ganska… onice. Det låter mest tramsigt och framför allt som att man dricker ett rätt illasmakande vin och det gillar man ju inte.
 

Donna

Det här är ett äkta Joe & The Juice-uttryck tycker jag. För om man ska generalisera så är det exakt den sortens killar som slänger sig med ordet donna när de vänder sig till en tjej i åldern 20 till 45. Det sägs gärna med en lite charmig ton men det går verkligen inte hem hos mig. Vem personifierar sig ens som en donna (med undantag för typ italienska äldre kvinnor)?
 

Slut som artist

Det här är Facebook-anhängarnas favoritsätt att sammanfatta livet: ”Kalas hela helgen! Nu är man slut som artist”. Det låter ju bara fånigt i mina öron och nu för tiden kan man ju fråga sig om artister någon gång ens slutar eller om de bara går vidare till att medverka i fredagsunderhållningen på TV4. De få som väl lämnar scenen (Lex Kent) känns ju inte direkt heller som några som använder detta uttryck…
 

Oxå/Lixom

Den här stavningen är bara så ful att den borde förbjudas. Punkt. Och ursäkten att ”man sparar tecken” funkade kanske på den tiden man betalade 1 krona för varje 140-tecken-sms som skrevs men inte nu längre 2016.
 

Organisk

Om folk och företag som säljer mat kunde sluta beskriva sina äpplen som organiska när de är ekologiska vore det ju tacksamt. På engelska säger man nämligen organic food men på svenska heter det ekologisk mat. Att något är organiskt på svenska betyder att det är naturligt och alltså inte kemiskt framställt, det är med andra ord inte samma sak som ekologiskt. Slut på biologi-lektionen.
 

Lingonvecka

Hej, Kamratposten anno 1997 ringde och ville ha tillbaka sitt ord. Lingon är ett bär som växer i skogen, det har ingenting med mens att göra. Ingenting! Okej?
 

Awesome

Jag har inget emot att man använder ordet awesome om man pratar engelska, men att använda det i svenskan som förstärkningsord är bara fult enligt min högst subjektiva åsikt. Typ: ”Åh! Maten var helt awesome igår, så god!”
 

Käbbel

En gång i en debatt råkade Stefan Löfven säga ordet ”käbbel”. Sedan dess har det inte gått en dag utan att någon försöker göra sömniga politiska blinkningar eller poänger genom att använda samma ord. Det räcker nu, hitta ett nytt ord att hänga upp er på. Tack!
 
Vilka är era störigaste uttryck? Håller ni med mig om några eller har jag just kritiserat era favorituttryck, hehe?

Delta i diskussionen

30 kommentarer

 1. Fortsätter på rödtjutspåret lite, ett av mina värsta ord är förpärla.
  Inte så vanligt, men får panik när det väl används i min närhet. Helt ologiskt och så fult (förlåt alla söm använder uttrycket).

 2. Fy jävla fan för "donna". Det är nästan uteslutande gubbar i medelåldern som slänger sig med det för att vara *sköna* , som dessutom uteslutande är osköna. Sen har vi ju förstås deras söner som har plockat upp det! Alltid med en härligt sexistisk underton :))

 3. Det är så intressant ! Om du har flera funderingar över språket vore jag jätteintresserad att läsa dem !
  För mig är några förkortningar lite fula, t.ex. "frulle" och "lya". Låter jag som en äldre person om jag föredrar hela ordet ? 😀
  Men jag tycker att det är söt när engelska ord "omskrivas" på svenska, t.ex. "najs", "fejs", "dejt" osv. Däremot vore det fult om det skulle hända på mitt modersmål (franska), tycker jag. (Inte alls lika ofördomsfull med franska som med svenska !)

 4. Min 40+kollega använder alltid ordet "madame" när han ska berätta något om en kvinna. Skriker alltid högt inombords när han gör det. Jag tycker att det låter så nedvärderande på något vis, även om jag vet att han inte menar det så.

 5. smaskig – ett av mina värsta ord alla kategorier. skulle aldrig gå på en restaurang/café som använder ordet smaskig i sin marknadsföring eller i sociala medier. hatar också uttrycket "det rycker i livmodern" eller "det rycker i tarmen" eller oavsett var det rycker. det ger mig rysningar.

 6. hatar uttrycket "nice guy", för det används verkligen ENBART för att beskriva killar som är snällhetens antites. ej sällan är det liksom killarna som nyttjar begreppet om sig själva också, typ i en profil på tinder :)) blir så provocerad. annars håller jag med om oxå/lixom! för att inte tala om alternativstavningen "mej/dej/sej" då. ryser.

 7. haha hatar också användandet av organisk som ekologisk! bra lista!! no hate nu, vill bara klargöra:

  organisk på svenska betyder att saken består av kol(väten)! och man kan framställa saker av kol(väten) även i labb 🙂 och alla kemiska grejor som naturen framställer är också framställda på "kemisk väg", eftersom naturen pysslar med kemi hela dagarna! slut på kemilektion!

 8. Håller med om de flesta! Även om jag ev använder awesome ibland hehe, oftast lite ironiskt. Men ogillar även nom/omnomnom. Ryser. Och som någon annan skrev. Att kalla balkongen för ballen, kom igen? Seriöst?

 9. Haha jag bodde i Frankrike ett tag, där ekologisk mat kallas "biologique", och kom på mig själv med att ibland säga "biologisk mat" när jag pratade svenska. Om möjligt ännu fulare än organiskt!

 10. haha åh använder ju samtliga av dina hat-ord 😉 men uttrycket "sticka under stol" har jag fått sån jävla överdos av denna vår! alla säger så?!

 11. Haha älskar det här inlägget, håller med om alla orden även om jag nog ibland råkar säga något av dem 😉 Något jag stör mig ofantligt på är folk som använder "ju" hela tiden och på ett för mig ologiskt sätt. För mig är det ordet typ som en påminnelse om något man tidigare sagt, eller som personen man säger det till redan vet om. Så att säga "Vi var ju på Ikea i helgen" till en person som inte har någon aning om att man varit på Ikea så känns det jättefel i mina öron. Men jag är osäker på vad som faktiskt är korrekt, så det kanske är ett normalt sätt att använda "ju" på men det stör mig hur som helst!

 12. Störiga ord, särskilt "poppar" som Anna skriver. Färger poppar inte på svenska.
  Några av mina störigaste ord är "bästa" – fikat med bästa Emma, "skojigt" och när folk använder "lite" som ett diminutiv – nu ska jag laga lite mat. Nej, du ska laga mat. Punkt.

 13. Jag hatar också ’bae’, vad fan är grejen med det ordet ens? Hade en diskussion om det nyligen där folk var tvungna att googla upp betydelsen, för de flesta av oss trodde att det var en misshandlad form av ’babe’, men det var det tydligen inte.

  Andra vidriga ord är ’tänk’, som i det idiotiska ’framåttänk’ eller ’miljötänk’. DET HETER INTE SÅ! Är även kräkstrött på att någon/något är ens ’sprit animal’, och medias allmänna överanvändande av ’stjärna’. Nån som deltagit i en dokusåpa för fjorton år sen är INTE en stjärna. Inte nu, inte då, förmodligen inte nånsin.

 14. I skåne (eller kanske bara malmö) säger man ordet "bull" om något är riktigt tråkigt. "Fy fan vilken bull fest det var igår" AVSKYR! VADÅ BULL??

 15. Haha, är från Skåne, gillar Bull! Jag stör mig också på bae, ser både konstigt ut i text och fattar inte hur det uttalas. Annars stör jag mig jättemycket på att ca (cirka) och prick har fått ny användning som känns konstig. Som tex "ca alla var där" eller "gillade prick allt med filmen" har bara sett det i skrift, men säger någon ens så när hen pratar?

 16. Hahaha så himla roligt inlägg!!! Här kommer mina värsta:

  Livet på en pinne – dör dör dör, hatar både när man skriver det som bildtext och som en jäkla hashtag

  Här kan man va – samma som livet på en pinne. Totalt allergisk.

  Det här luktar inte hallon – VADÅ hallon?? Luktar ens hallon någonting???

  Och vi ska inte ens börja prata om #aldrigvila #minresaräknas
  helt otroligt att de hashtaggsen fortfarande används!
  (Gillar verkligen "med en nypa salt")
  Kram Martina!

 17. Avskyr också ordet "lingonvecka". Tycker det är osmakligt att blanda mat och blod. Tycker det är riktigt äckligt. 😛

  Donna är för mig namnet på en häst. Hade en B-ponny på ridskolan med det namnet när jag var liten. Tycker det är supermärkligt och gammaldags att använda det på människor..

  Har aldrig hört ordet rödtjut förut. 😛

 18. Åh villet underbart inlägg!! Avskyr också när folk skriver/säger awesome (mitt barn är dessutom halvamerikanare så får se hur det går..) när folk skriver "bra eller anus" alltså…anus? På allvar?

  Håller även med om organisk… Suck!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *