Att resa själv

parisBilder lånade från parisinfourmonths
 
Det är lördagskväll, klockan är strax efter nio och jag kommer på mig själv med att söka efter flygbiljetter. Den där kliande känslan i kroppen vill inte riktigt ge med sig, känslan av att se något nytt. Så jag bläddrar i min kalender, kollar priser på biljetter och funderar.
 
De senaste åren har jag åkt till Italien en eller ett par gånger under april och maj. Det var liksom det perfekta avbrottet med en försmak på våren och sommaren, behaglig värme och nya gator att vila ögonen på. I år kommer jag inte åka dit men jag längtar ändå efter en liten resa, bara några dagar.
 
Så jag funderar, kan jag åka själv till Paris en helg i maj? Bara en fredag till söndag, några timmar i en stad jag ännu inte upptäckt. Ena sekunden tänker jag ”Äh, jag åker. Det får bli en födelsedagspresent till mig själv. Det är ju inte värre än att vara hemma själv en helg. Jag tar med en bra bok och min kamera så håller jag mig säkert sysselsatt.” Men i nästa stund så känner jag bara ”Vad ska JAG göra ensam i Paris? Jag känner inte en människa där, hittar ingenstans i staden. Jag kommer bli galen av att vandra omkring själv.
 
Själva flygresan är inget jag är rädd för, sånt har jag ju klarat galant många gånger tidigare. Det är mest vad jag ska göra när jag väl är på plats. Kommer jag bli superrastlös och få panik för att jag saknar mina vänner eller bara känna att det är sorgligt att jag inte har någon att dela det jag ser med? Eller kommer det rent av bara vara skönt att få upptäcka en ny stad helt i egen takt.
 
Så nu tänkte jag fråga er, för ni sitter alltid inne på så fina råd och är desutom extra kloka (har det visat sig den sista tiden). Är det någon av er som har erfarenhet av att åka själv någonstans? Hur är det? Finns det något man ska tänka på? Och såklart: är det värt det? Jag skulle bli så glad om ni kunde dela med er av lite tips och tankar. Tack!
 
 

Delta i diskussionen

21 kommentarer

 1. Mina allra bästa resor har alltid varit de som jag har gjort själv. Det är ett annorlunda sätt att resa på, så jämför inte ens de resorna med att resa med en vän. Resor som man gör själv är ju lika mycket inre resor och verkligen perfekta att göra om man inte är på den plats som man riktigt vill vara just nu. Har man börjat fundera på att resa själv tror jag absolut att man är redo för den typen av resa. Den ger SÅ mycket och du kommer växa så mycket av den typen av resa. Boka! 🙂

 2. ÅK ÅK ÅK! Klart du ska åka! Du har inget att förlora. 🙂 Och man träffar alltid massa spännande människor när man reser ensam eftersom man inte håller sig til sina lilla grupp. Paris är så vackert, så du kan alltid bara gå runt själv och njuta. Ta med champagne och jordgubbar och sitt på trapporna vis Sacre Coeur, gå runt i fina 20e arrondissemanget som inte är turistigt men sjukt mysigt och interessant, gå sen över till 19e arrondissemanget och parken Buttes-Chaumont som är jättefin!

  Många hälsningar från Susanna som har bott i Paris, men nu i New York och som har varit Uganda och Kenya själv. :)))

 3. Jag tycker inte att man ens ska jämföra resor man gör själv med resor som man gör med andra. Det är två helt olika saker! <3 ensam-resor för mej är typ inre resor. Där jag gör saker jag behöver och vill göra för att mitt inre är på en plats där jag inte vill att det ska vara. Saker som gör mej glad! 🙂

 4. Jag bodde ett år själv i Melbourne och reste därefter runt i nya Zeeland själv i en månad. Jag är så himla glad att jag gjorde det själv, då jag hamnade i situationer och möten med människor som mest troligt inte skulle ha hänt om jag hade haft sällskap. Kunde inte hitta mitt hostel i en stad, min telefon var död och det var sent så jag frågade en tjej om vägen, hon slog på Googlemaps och sa "vet du vad, jag går med dig dit, sen tycker jag att vi tar en öl" och sen hade vi den mest fantastiska utekvällen. Men jag trivs också jättemycket att vara själv och när jag vill ha sällskap så är det inga problem att hitta det heller. Enda nackdelen skulle vara då du är lite nere och trött men ändå ensam. För då orkar en inte riktigt jobba för att vara trevlig och lära känna någon, då skulle det varit skönt med en trygg vän! Men seriöst Julia, kör! Gör det ba!

 5. jag älskar också att resa själv, men så är jag introvert och har inga problem med att vara själv, njuter som mest då. gör det! du får ju chansen att styra upp resan precis som DU vill ha den! 😀

 6. Åk. Du kommer inte ångra dig! Åkte rill Edinburgh själv i fem dagar, bodde på hostel och turistade gärnet. Sen träffade jag en bloggare som pluggar där, vi är nu bästa vänner. Finns så mycket stt vinna på att bara strosa inegen takt, shoppa själv, läsa böcker och dricka något gott osv.

  Kör ba!

 7. Här har du alltså proffset på att åka ensam! Jag har:
  – flyttat till Brighton i UK utan att känna en endaste kotte
  – åkt på Arvikafestivalen 2007 själv när jag var 17
  – klättrat Kebnekaise själv
  – åkt till Australien själv och rest runt i tre månader
  – åkt till Dublin själv 2 gånger

  Som du märker tycker jag att det är ashärligt att upptäcka en plats själv! Du är helt fri att upptäcka det du vill och du blir så mycket modigare och öppnare. De betyder dock inte att det kommer att finnas stunder då du tycker att det är asjobbigt. Det finns också en risk att det inte är ditt sätt att resa på, men jag tycker verkligen att du ska testa på. För då vet du! Tänk om du upptäcker att det är det bästa du vet? Jag har alltid tänkt att jag vill följa MINA drömmar. Om JAG vill resa någonstans då ska inte min rädsla för att vara själv hindra mig.

  Här är iaf mina bästa tips:

  1. Kolla upp saker som du vill göra på förhand, så att du inte behöver oroa dig för att inte bli sysselsatt.
  2. Fråga redan innan om det är någon som vill ses på en drink/fika typ här på bloggen eller på insta. Du har säkert någon skön läsare som är på!
  3. Gå med i couchsurfing och leta upp någon skön lirare där. Jag har träffat så mycket härliga människor där (och några haff!) Alltså obs på att det kan vara en del speciella typer, men det finns verkligen guldkorn.
  4. Jag vet inte om du har tindr eller nån sådan dejtingapp (har varit i ett förhållande så länge att jag har missar grejen), men det är väl ett perfekt tlllfälle att installera den. Om så bara för en helg! Kul att haffa lite franskt.
  5. Ha ett öppet sinna för människorna du träffar. Vad är det för fjantigt råd kanske du tänker? När jag började resa själv var jag tråkigt nog ganska dömande. Jag tyckte att människorna jag träffade hade töntiga kläder eller lyssnade på töntig musik. Det fick komma i vägen för att ha kul. Men man behöver liksom inte hitta sin självfrände för att ha roligt. Alla människor bär på en spännande historia – det är värt att tänka på.

  LYCKA TILL <3

 8. Jag tycker det är så skönt att förra själv! Men kan gå exakt dit men själv vill, bara stora runt O en stad och gå åå de gator spm ser finast ut, att vara ensam en helg i en ny stad är väl alltid bättre än en i en tom lägenhet. Go for it!!

 9. Hej Julia,

  Tillbringar du tid ensam/med dig själv för att kunna koppla av ? (Eller hellre med andra människor ?) Om det första svaret är ja, rekommenderar jag definitivt att du åker !
  Lovar att erfarenhet kommer att bli grym. Alltså resan själv, men också upplevelsen (att bli större än ens rädsla) och känslan efter "wow, det har jag klarat, och det var faktiskt så himla bra och inte så jobbigt".
  Från min erfarenhet är det jättetrevligt att resa ensam. Jag har gjort det för korta tider (tre dagar i Köpenhamn), mellersta (två veckor i Malmö) och långa (en månad i Göteborg).
  Det känns att man kan bli mer närvarande (?) när man reser ensam. Då har man mer tid för att observera byggnader och människor, lyssna på språket och ljud, osv. Och självklart kan man bestämma allt enligt ens önskan och behov. 🙂
  Under resorna ensam har jag upplevt höga stunder med lyckorus ; visst önskade jag att kunna dela dem med en vän, ändå tycker jag att det var värt. (Och ofta sms:ar jag min syster på dessa tillfälle 🙂 ) Dessutom har jag träffat fina människor (typ bara under ett samtal), som jag aldrig ska glömma.
  Båda ("lyckorus" och möte) hände därför att jag var ensam, tror jag.
  Iaf går tre dagar jättesnabba, det är en bra tidspann för att prova det ! Om du vill garantera dig några mänskliga kontakter rekommenderar jag att hitta ett rum på AirBnb eller något liknande.
  Jag önskar dig framgången med din beslut. // J’espère que ton voyage (à Paris ou ailleurs) sera merveilleux ! 😉

 10. Det är fantastiskt att resa själv! Jag har kuskat runt i Kalifornien, rest i Frankrike, varit i New York och såklart Paris på egen hand. Jag brukar, under längre resor på egen hand, se till att ha något eller några kompisdejter inbokade om det går (konstigt nog går det oftare än en tror att hitta någon bekant som råkar befinna sig just där du är!) eller gå en kurs/sightseeing där jag vet att jag träffar folk.

  Boende är a och o vid ensamresa tycker jag, centralt, i livliga kvarter och gärna hostel om det är en storstad. Nu råkar Paris vara sisädär på bra och prisvärda hostel men det finns hur mycket hotell som helst. Marais och universitetsområdet är fantastiskta! Det enda jag tycker har varit lite lurigt med ensamresande är middagar, särskilt i storstad, det kan faktiskt kännas lite ensamt att en fredag eller lördagkväll gå ut och äta allena. Men det kan också vara världens bästa öppning att börja prata med folk, och ibland är det faktiskt ganska skönt att sitta med en bok för en själv.

  Men hur som – do it! Det kommer att vara extraordinaire och Paris är alltid Paris…

 11. Kan inte komma med några bra råd eller liknande, vill mest bara säga att jag känner så mycket igen mig i dina tankar/känslor kring detta. Ena sekunden tänker jag att det vore fantastiskt att resa själv, för att sedan plötsligt tänka att det är "sorgligt" att inte ha med sig något sällskap. Är därför väldigt tacksam över detta inlägg – och alla kommentarer. Känner mig betydligt mer peppad på att bege mig iväg nu!!

 12. Ja, åk! Jag var i Rom själv nu i januari och det var SÅ bra och kul. Jag är i och för sig van sedan innan att typ gå ut och äta själv så jag tyckte inte det kändes så konstigt att göra det i en ny stad, heller. Bara man har med sig en bok, så :)))

  Det som jag tänkte på var att det kändes som att allt tog mycket kortare tid att göra själv. Alltså, den extra tid som går åt när man med kompisar diskuterar vad man ska göra/tar långa luncher eller kaffepauser/etc. finns ju inte där på samma sätt – på gott och ont! Jag var också bara borta i några dagar, men kunde ibland känna att jag redan hade "hunnit med" allt jag ville göra trots att det bara var tidig eftermiddag.

  Sen i allmänhet: sunt förnuft såklart! Ha inte alla kontanter på samma ställe, kanske kan du skicka all reseinfo till en vän/familjemedlem ifall något skulle hända (det kändes faktiskt betryggande i de svaga stunder jag fick för mig att min airbnb-host var smyg-psykopat haha).

  Många har redan kommit med bra tips, men jag kan faktiskt tycka det finns ett värde i att *inte* boka upp sig på massa kompisdejter (i alla fall inte i förväg) utan att våga vara själv lite mer. Hur känns det att äta middag själv, till exempel? Ok, ska nog sluta här pga känns som att det blivit så himla långt redan, haha. Lycka till!!

 13. Men åh vad härligt!Jag hade gärna dragit iväg ensam om jag hade haft ekonomi för det 🙂 Vad går en resa på?Med flyg,enkelt boende & mat för 3 dagar?På ett ungefär?Kram

 14. Åh Julia. Åk! Jag var i Paris en sommar och var au-pair och upptäckte staden själv på kvällarna och helgerna. Inget konstigt att sitta och äta själv, om det var dåligt väder gick jag på bio eller hängde i secondhand-affärer och att gå på museum själv är ju det bästa, man kollar på det man själv vill och behöver inte vänta på någon.

  hoppas du kommer iväg!

 15. Jag pluggade i Frankrike förra hösten utanför Paris och spenderade ca 5 helger helt själv i Paris. Det är verkligen en stad man kan hänga i själv utan att känna sig ensam osv. Fred-sönd är inte ens tillräckligt för att hinna se allting så jag är säker på att det kommer bli grymt!! Gå upp tidigt, promenera överallt, ät kaffe och croissants, gå på museum osv och bara njut. Det kmr bli amazing!

 16. Åk för sjutton! Paris är bästa staden att vara i själv, fransmännen är mycket bättre än vi nordbor på att äta ute, flanera, dricka vin på uterserveringar etc själva! Jag bodde där i flera år, och gjorde alltid små utflykter i staden själv om söndagarna, så mysigt! Kaffe+bok på uteservering i närheten av någon sprudlande marknad är <3 Jag har massor av bra tips om det skulle vara!

 17. Julia, jag har också funderat fram och tillbaka över att åka själv någonstans. Alla kommentarer gav mig inspiration att göra det. Jag ska boka en resa i augusti nu till mig som födelsedagspresent och det bästa av allt är att jag ska få göra den precis som jag själv vill ha den.

 18. Klart du ska åka. Det finns massor av roliga saker man kan göra här. Jag bor själv i Paris, så om du bestämmer dig för att åka och fortfarande rädd för att du ska bli rastlös så kan jag visa dig runt!

 19. Hej!!! För det första, tack för en super blogg!!
  För det andra! ÅK! Jag var i Paris helt själv i tre veckor i somras och äääääälskade det. Gick gick gick hela dagarna, tittade på alla snygga fransmän, åt dyr smarrig mat, gick på museum och bara NJÖT. För Paris är världens bästa stad, så bara åk vetja!

 20. Alltså, mitt i prick! Jag är just nu i Chile själv och reser. Tanken var att jag skulle mött upp mina vänner och hängt hela veckan här med dem, men det är fantastiskt att vara själv ett slag! Så mycket enklare att få kontakt med folk, och en blir så stolt över allt en klarar. Du kommer kunna High fivea dig själv när du rest själv! Ta med en ritbok och sitt på caféer och ta vägar du ej riktigt vet vart de leder och bara njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *