Vardagsvego

Som ni säkert vet vid det här laget så försöker jag äta hyfsat mycket vegetarisk mat i veckorna, särskilt den som jag lagar själv. Så i söndags när jag gick och handlade köpte jag grejer för några vegetariska måltider. Jag har insett att det ultimata för mig är att planera tre måltider framåt. Tänker jag fler än så blir mitt lilla, lilla kylskåp proppfullt och jag hinner sällan äta upp allt. Dessutom gör jag nästan alltid två eller tre portioner av varje grej och eftersom jag bor själv räcker då maten till både lunch och middag. Plus att det nästan alltid bli någon kväll i veckan som jag äter ute och även några lunchmöten med bjudmat eller en unn-lunch med kollegorna. Tre är alltså det perfekta antalet vardagsrätter för mig (varsågod för nödvändig information). Här kommer i alla fall två av mina tre vego-rätter denna vecka (den tredje är färdig sparrissoppa pga min bästa guilty pleasure-mat sedan jag var barn).
 
sötpotatisfalafel
Jag inledde starkt med sötpotatisfalafel som höll på att driva mig till vansinne eftersom mina bollar blev mosade i stekpannan och slutade som små biffar istället… Men gott var det, och enkelt! Mixa bara två stora eller tre små kokade sötpotatisar med en burk kikärtor, en vitlöksklyfta, saft från en halv lime, spiskummin, salt och peppar. Forma bollar/biffar/högar och stek i olja på ganska hög värme.
 
sötpotatisfalafel
Servera sedan i tortillabröd med grönsaker du gillar (jag hade babyspenat, körsbärstomater och rödkål) och smula fetaost över samt pressa lite extra lime på. Vik ihop och ät så snyggt du kan!
 
halloumisallad
Rätt nummer två innehåller uppfinningen nektarinsalsa, en inte helt oväntad släkting till den klassiska mangosalsan. Funkar perfekt så här års när nektarinerna är i säsong och smakar väldigt gott till något salt (typ halloumi). För att göra salsan delar du bara nektariner i småbitar och blandar med lite finhackad chili samt saften från en halv lime. Har du koriander hemma så ha i det också, det blir nog supergott! Låt salsan stå och dra till sig en stund, ju längre desto bättre, men är du superhungrig så räcker en kvart.
 
halloumisallad
Till min salsa serverade jag stekt halloumi, babyspenat och rödkål. Är man väldigt hungrig kan det kanske vara bra att komplettera med något extra, typ kokad matvete eller quinoa. Annars är det bara att blanda och äta. Smaklig spis!

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *