Mina kameror

En av de vanligaste frågorna jag får här på bloggen är Vilken kamera fotar du med? Därför tänkte jag ägna ett litet inlägg åt att presentera två av mina käraste ägodelar.
 
Nikon D60
 
Min första ”riktiga” kamera fick jag när jag tog studenten för en halv evighet sedan, det vill säga år 2009. Innan dess hade jag bara haft ganska enkla digitalkameror att roa mig med, något som var perfekt för övning men inte så utvecklande i längden. Så när jag packade upp min Nikon D60 på studendagen var jag överlycklig och sedan dess har den funnits i min ägo. Till en början använde jag det tillhörande zoom-objektivet som var helt okej men inte mycket mer än så. Efter ett tag köpte jag ett 50mm-objektiv och ytterligare några år senare det som jag enbart använder nu: ett Nikon AF-S DX 35mm 1.8G. 35 millimeter tycker jag är ypperligt eftersom man får med lite mer omgivning än med de klassiska 50mm-objektiven, samtidigt som bländaren är stor och skärpedjupet blir fint.
 
Det börjar märkas att min systemkamera har några år på nacken nu och jag har tagit tiotusentals bilder med den vid det här laget. Trots det tycker jag fortfarande att den fungerar okej och jag använder den främst när jag är hemma och fotar mat, stilleben eller detaljbilder.
 
Här är några nya inlägg där jag fotat med Nikon D60:
 
Panasonic Lumix
 
Förra sommaren passade jag på att utöka min kamerasamling med den här lilla kompisen, en Panasonic Lumix GF1. Detta för att jag var sugen på en liten kamera som jag alltid kunde ha med mig i väskan både under vardagar och festliga tillfällen. Nu har den blivit en riktig favorit och merparten av mina bilder tar jag faktiskt med den. Den lilla storleken gör att den är perfekt att ta med på resor och konserter och bilderna någonstans mellan helt okej och riktigt bra. Objektivet är ett 20mm/1.7 pancake-objektiv som jag älskar eftersom det är ultimat när man använder kameran som en allround-kamera. Skärpedjupet blir fint och den funkar bra även i mörka miljöer utan att man behöver använda blixt.
 
En annan sak som är bra är att man kan fota i RAW samt filma med den, även om jag är väldigt dålig på just det sistnämnda. Mest eftersom jag tycker det är så tråkigt att ta hand om materialet efteråt och klippa ihop det…
 
Här är några nya inlägg jag fotat med Panasonic Lumix:
 
 
Generellt för båda mina kameror är att jag är väldigt orädd om dem och slänger ned dem lite här och var utan fodral (men med linslock på, faktiskt). Det resulterar såklart i en och annan liten repa på displayen eller avskavd flisa i lacken, men jag tycker inte att det gör något. Det tråkigaste jag vet är folk som köper dyra kameror och sedan är livrädda för att använda dem. Hur bra bilder får man då? Det är ju när man har kameran redo, tillgänglig i väskan, som man verkligen kan fånga alla de där roliga/spännande/magiska ögonblicken. Saker är faktiskt till för att slitas, särskilt teknikprylar som ändå blir utdaterade på några år.
 
Ibland händer det också att jag kompletterar med foton från min iPhone 5s. Den tar helt okej bilder (så sjukt att tänka på hur kvaliteten på mobilbilder förändrats bara de senaste åren) men jag börjar bli sugen på att uppdatera mig till nya iPhone 6s som släpps snart. Tills dess duger den bra för de där små vardagsbilderna och ögonblicken man bara vill spara på.
 
Förresten, är det någon som är sugen på att veta hur jag sorterar, redigerar och sparar bilder? Jag tänker att det kan bli ett separat inlägg eftersom detta redan är uppe i ganska många tecken, men det är ju ingen mening att skriva det om ingen vill veta, hehe. Så hojta till så kan jag fixa ett sådant inlägg också! Klart slut på kamerapresentation.

Delta i diskussionen

10 kommentarer

  1. Alltid lika spännande att läsa om andras kameror! Jag har också en systemkamera och en liten digitalkamera, men är inte suupernöjd med den lilla… Den levererar inte riktigt. Skulle du rekommendera din Lumix?

    Jag vill GÄRNA ha ett bildsorteringsinlägg!

  2. Hejsan! Tack för en fin blogg med så mycket göttig inspiration osv. Jag har en fråga! Tänkte bjuda en vän på brunch i Sthlm och undrar om du har några tips på var? Vill att det ska vara himla lyxigt och gott. Funderar på Berns asiatiska, men känns som mkt pengar om den är si och så. Puss och tack!

  3. Sånt här älskar jag så himla mycket att läsa! Är också imponerad över den lilla kameran, och har funderat på att köpa något liknande jag också. Har dock svårt att välja vilken jag vill ha och vad jag är villig att betala för den, det är ju en djungel det där… Men så kul att se att det verkligen blir bra kvalitet även på bilderna med en så liten kamera, så länge man kan fota i RAW!

  4. Så roligt att höra detta! Jag tar oxå gärna en fortsättning med inlägg på temana du nämner ovan. Det är alltid intressant 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *