Boktips inför sommaren, del 2

sommarböcker
Här kommer del 2 av mina tips på bra sommarläsning. De första tipsen kan ni läsa här! Igår klickade jag hem en hel hög med nya böcker som jag ser fram emot att läsa under min semester. Jag lovar att tipsa er om jag hittar några nya favoriter där, men det dröjer nog till slutet av sommaren i alla fall. Så först, lite säkra kort!
 
fördjupade studier i katastroffysik

Fördjupade studier i katastroffysik – Marisha Pessl
I mitt förra tipsinlägg skrev om jag två böcker av Donna Tartt och jag tycker att det finns vissa likheter mellan Den hemliga historien och Fördjupade studier i katastroffysik. Förutom den intelligenta och akademiska miljön som präglar båda böckerna (den här kryllar av litterära referenser) så finns det en spännande och mystisk historia som liksom smyger i bakgrunden. Jag minns att jag försökte läsa den här boken för sisådär fem år sedan och inte fastnade alls, men senaste gången jag läste den gillade jag den verkligen. Den kräver alltså lite tålamod att komma in i, men när man väl fastnat vill man aldrig lämna 16-åriga Blue van Meer och hennes spännande historia.
 
alltings början
 
Alltings början – Karolina Ramqvist
Här får vi följa huvudpersonen Saga som växer upp i Stockholm under 90-talet. Hon bor med sin konstnärliga och feministiska mamma som lär henne att det viktigaste av allt är att bli en stark och självständig kvinna. Något som Saga mer eller mindre strävar efter att lyckas med. Boken är till stor del en skildring av en generation på jakt efter någonting mer och ett tidsdokument av platser och saker man känner igen. Även om jag som är född 1990 ibland känner mig lite ung (jag tror boken är som bäst om man är född samma årtionde som Saga) så gillar jag den väldigt mycket. Språket flyter på snabbt och Saga är lätt att tycka om, trots att hon inte alltid gör som man önskar. Vill man läsa en generationsroman om Stockholm tycker jag att  Alltings början är en mycket bättre bok än Ulf Lundells snubbiga Jack.
 
maken
 
Maken – Gun-Britt Sundström
Maken är en sådan bok som jag önskar att jag hade oläst, bara för att få uppleva den för första gången igen. Den är som omslaget säger: en förhållanderoman, med Martina och Gustav i huvudrollerna. Trots att den utkom 1976 finns det extremt mycket i den här boken som fortfarande lever kvar. Tankarna på kärlek, hur ett förhållande ska se ut, att göra slut och börja om, att vara två när man vill vara en och att vara en när man vill vara två… Oavsett var man är i livet tror jag att man kan känna igen sig mycket i den här boken och flera av citaten vill jag bara plocka ut och spara för alltid. Ett 546 sidor långt relationsdrama kan kännas övermäktigt, men ibland är det precis vad man behöver. Läs!
 
den allvarsamma leken
 
Den allvarsamma leken – Hjalmar Söderberg
Fick jag bara välja en klassiker är detta mitt självklara val. Jag vet inte vad det är med Hjalmar Söderbergs språk, men jag fastnade för det direkt när jag läste min första novell av honom i gymnasiet och sedan dess är han en given favorit. För trots hundra år på nacken så flyter orden fortfarande på och liksom etsar sig fast under skinnet. Den allvarsamma leken handlar om Lydia och Arvid som träffas som unga på oskyldigt vis men plötsligt tio år senare återses igen. Nu med helt andra liv, men ändå med en kärlek som finns kvar i bakgrunden. Det här är en klassiker som säkerligen kommer hålla i hundra år till.
 
egenmäktigt förfarande
 
Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek – Lena Andersson
Okej, jag börjar se en tydlig tendens bland mina tips i detta inlägg: hopplösa kärlekshistorier som utspelar sig i Stockholm. Den här boken handlar om poeten Ester Nilsson som anser sig vara en ordentlig människa i en förnuftig relation. Ända tills hon blir ombedd att hålla ett föredrag om Hugo Rask och så sakteliga dras in i hans liv. En omöjlig kärlekshistoria börjar ta form och Ester hamnar direkt i underläge. Man slits hela tiden med att tänka nej, nej, nej när man läser Esters tankar, samtidigt som man förstår henne så väl. Lena Andersson skriver dessutom helt fantastiskt och varje ord känns noga utvalt för att bygga perfekta meningar fyllda med känslor. Uppföljaren Utan personligt ansvar ligger på min läslista nu och jag ser fram emot att sätta igång med den. 

Delta i diskussionen

12 kommentarer

  1. Kul med ännu fler boktips! Lena Andersson har jag läst (och gillar jättemkt), Den allvarsamma leken och Maken har jag ligger hemma i bokhyllan i väntan på sin tur ^^ Förbjudna studier i katastroffysik vet jag att jag spanat på för att jag gillar omslaget, och nu blev jag lite sugen att läsa också. Har inte läst Den hemliga historien, men däremot Den lilla vännen av Donna Tartt. Jag gillade, men tyckt att den var ganska seg och lite för utförlig i beskrivningarna, så jag tvekar lite när du jämför den med Den hemliga historien.

  2. Jag har snart läst ut Den allvarsamma leken och det är så uppfriskande att läsa en sådan klassiker med ett så rent och självklart språk. Båda inläggen med dina tips var så bra att jag kollade tillbaka lite i ditt arkiv och såg att du – jag tror det var förra sommaren – läste The Golden Year och jag funderar på att ge den ett försök, men vad tyckte du om den? Puss

  3. Hej! Jag behöver ett råd, gällande distansförhållande. Min sambo sen nästan fem år tillbaka, ska åka på praktik till USA under hösten. Jag "måste" vara kvar i Sverige för att plugga, men tänkte åka över till honom efter två månader och vara där resterande tid. Hur klarar man sig själv den tiden? Jag funderarade på att hyra ut och bo hos en kompis i två månader, men egentligen vill man ju bara vara hemma.. Blir det lättare med tiden?

  4. Grymt bra tips, Julia! Har hittat maken i min egen bokhylla bland loppisfynade böcker och måste börja läsa den snart efter alla fantastiska rekommendationer 🙂

  5. Åh, läser den allvarsamma leken just nu och älskar den redan, Maken har jag på min att läsa-lista nu över sommaren och Fördjupade studier i katastroffysik började jag läsa för några år sedan men kom inte så långt innan jag gav upp. Kanske borde ge den ett nytt försök, och titeln är ju helt fenomenal.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *