Monday motivation 13

collect moments, not things
Här kommer nog den sista delen av Monday Motivation på ett tag. Nu när sommaren är här och många är lediga och semestrar känns det inte riktigt som det finns samma behov av måndagspepp. Därför låter jag mitt lilla projekt vila lite tills jag är redo att inspirera er igen.
 
Det sista citatet här gillar jag i alla fall extra mycket just nu av två anledningar. Dels för att jag tänker mycket på inredning och är lite sugen på att göra om i min lägenhet. Det är dock inte helt enkelt eftersom jag hyr den möblerad i andra hand och inte kan förändra så mycket. Men det som stör mig mest just nu med lägenheten är egentligen alla saker. Så sjukt mycket olika prylar, klädesplagg och böcker som måste ha sin plats och som jag bara vill slippa se. Det är inte klokt vad man samlar på sig…
 
Den andra anledningen till att jag gillar det här citatet är för att jag bestämde mig för att är det något i mitt liv som jag ska prioritera att lägga pengar på så är det resor. Upplevelser och nya intryck kan man inte få för mycket av på samma sätt som prylar. Så när jag satt och kollade igenom min sommar kände jag att jag ville få in ett resmål till, mest för att jag ändå har möjligheten tidsmässigt och inte är så beroende av en lugn och återhämtande sommar. I samma veva sa min kompis Mika att hon skulle åka till Japan under sommaren för att jobba med ett utbytesprojekt och att hennes farbrors villa i Tokyo stod tom. Jag blev genast sugen och började fundera lite, kollade datum och flygbiljetter och sen igår tänkte jag ”äsch, jag har ju velat åka till Tokyo i flera år och det här är ju världens guldläge”. Så då köpte jag mig en flygbiljett och i mitten av juli åker jag för att hälsa på Mika och se Tokyo tillsammans med henne. Hur kul?! Och så skönt också med ett köp som inte tar någon plats fysiskt i lägenheten utan nu bara i mina upplevelser (och kanske lite i den här bloggen).
 
Är det någon som sitter inne på Tokyo-tips så måste ni hojta till! Jag har ganska begränsad koll just nu och vill ju inte missa något måste. Och har jag rent utsagt någon läsare bosatt i Tokyo så vore det ju ännu roligare om vi kunde ses. Hör av er! *håller tummarna*

Delta i diskussionen

10 kommentarer

 1. Hej Julia!

  Jag är relativt nybliven läsare här hos dig, men en hängiven sådan! Gillar det du skriver, och framförallt, hur du skriver. När du berättade om dina Tokyoplaner kom jag genast att tänka på en av mina bästa vänner som bodde där under 1 1/2 års tid. Hon är dessutom på väg att flytta tillbaka i höst! Jag hälsade på henne där och föll pladask för staden. Den är som en surrealistisk cirkus, har aldrig upplevt något liknande! Hur som helst, om du vill ha insider-tips kan jag fråga henne om du kan höra av dig? Är säker på att hon med glädje skulle tipsa. Du kan maila mig om det låter intressant. Annars får du ha en trevlig sommar och framför allt en härlig resa!

  1. Hej! Vad roligt, tack så jättemycket för din kommentar. Jag tar gärna emot tips från din vän, alltid kul med någon som har insider-koll på staden ju!

 2. Missa ej Studio Gibli Museum! Alltså studion som gjort Miyazakifilmerna – det levande slottet, spirited away, min vän totoro etc. Helt Magisk plats. Biljetter måste dock köpas i förhand, så köp dem redan innan du åker. Se även till att äta irimliga mängder ramen, det går EJ att få lika god utanför Japan. Punkt. Åk till Yoyogiparken i Harajuku och kolla in alla galet klädda japanska ungdomar, åk till Golden Gai och barhoppa i minibarer hela natten lång. Och missa för allt i världen inte att sjunga karaoke.Om det är riktigt regnigt alt för jävligt varmt och du vill hänga i luftkonditionerad museummiljö, åk till Tokyo Edo Museum om lär dig allt om Tokyos historia. Byggnaden ser ut som något ur Star Wars. Och! Om du känner för att göra en Lost in Translation, och åka upp högst upp till restaurangen i Park Hyatt (tror jag det heter), måste jag göra dig besviken. De tar inte längre emot turister, man måste ha en bordsreservation. Åk istället upp i Tokyo Metropolitan Building – gratis, och svinbra utsikt. Om du ska till Shibuya Crossing, gå upp till Starbuckscafeet mitt emot och bara titta på den oerhörda osannolika folkmängden.

 3. Hej! Jag är den där vännen som Sanna pratade om som bott i Tokyo etc. 🙂

  Jag är inte helt säker på vad du har för intressen eller vad du gillar, men ska försöka skriva lite tips och så får vi se om det är något som passar.

  Som någon tidigare nämnt så är Tokyo Metropolitan buildning i Shinjuku värt om du vill se lite mer av staden från hög höjd (dock inte hela, för det är inte byggnaden tillräckligt hög). Andra ställen du kan gå till för att få en överblick är Tokyo Tower (som ser ut som eiffeltornet, men är högre än det) och Tokyo Skytree som är världens högsta torn. Jag är inte 100 på kostnaderna men tror att Tokyo Tower kostar runt 1000 yen, och Tokyo Sky tree kostar 2-3000 yen för att få komma till första stoppet. Vill man åka ytterligare högre upp kostar det 2000 yen till. Jag åkte upp till det första stoppet och tyckte det räckte, men det får man känna efter lite själv. 🙂

  Om du ska till yoyogiparken så kan jag rekommendera Meiji jingu templet om du är intresserad av mer historiska ting. Det är ett gammalt tempel som är symboliskt för Tokyo. Det är även templet i Asakusa, som ligger nära Tokyo Sky tree. Asakusa-templet har jag för mig är det äldsta buddhistiska templet i Tokyo. Det är en turistfälla för såväl utlänningar och japaner, men det är riktigt stort och väldigt fint. Sist jag var dit så såg jag några sumobrottare som var där på besök (de håller vanligtvis till i den delen av staden).

  Om du vill drunkna i tekniska nördgrejer så kan Akihabara vara något för dig.

  Jag kan rekommendera MisterDonut som förutom stort utbud på munkar även har gratis påtår (hur många gånger som helst).

  Donqihōte är en butik som finns i de flesta områden. Det är oftast 7-8 våningar där de säljer allt från strumpor, färgade linser och lösögonfransar till resväskor och tax free alkohol till ett bättre pris än vanliga liqour stores. Osäker på om de har bokstäver i sinnågon a, men annars är deras logga en blå pingvin och stora japanska tecken i gult, mot en svårt eller röd bakgrund.

  Kaiten sushi (rullbandssushi) finns överallt och rekommenderas, men alla erbjuder inte engelsk meny.

  Det finns två stora matkedjor som heter Yoshinoya och Matsuya. De säljer gyūdon, en skål ris med kött och någon grönsak/ägg. Det är deras snabbmat. Riktigt gott och prisvärt, du kan få en hel liten meny med sallad för runt 40kr.

  Det finns ett område sydväst från Shibuya som heter Shimokitazawa som är riktigt mysigt!! Mycket kaféer och second hand-butiker.

  Shin-ōkubo är ett ställe som ligger 10-15 minuter promenad från Shinjuku (eller en hållplats med cirkellinjen Yamanote line. Det är stadens Korean Town och kan rekommenderas varmt, speciellt om ni vill prova på koreansk mat eller köpa koreanska ansiktsmasker (10st för 1000/1500 yen, alltså 70-100kr, i Sverige betalar vi 30kr för EN sån mask).

  Drygt 1,5 timme med tåg från centrala Tokyo ligger staden Kamakura. Där finns en av japans högsta bronsstatyer i form av en sittande Buddha som byggdes på 1200-talet. Staden i sig ligger vid havet och är riktigt mysig, perfekt för en halv/heldagsutflykt. 🙂

  Jag tror jag ger mig nu, ju mer jag skriver desto mer kommer jag ihåg… Hoppas att du får en trevlig resa och att jag gett dig i alla fall något vettigt tips!

  Josefin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *