Två grillade med bröd, fast tvärtom

Igår åt jag middag på 7/11. Två grillade med bröd, ketchup och senap snyggt snirklat ovanpå. Gott, mättande men inte jätteinspirerande. Därför tänkte jag att vi skulle titta på tre andra rätter som jag ätit den senaste tiden. Två av dem kommer från kokboken Mera vego, en bok jag varmt kan rekommendera om man vill ha enkla och smarta vardagsrecept. Har ni en slant över så tycker jag att ni ska slå till, den kostar ungefär lika mycket som sju grillade med bröd och dessutom räcker den mycket längre än korven.
 
falafel
Först ut: falafel på gula ärtor. Det här var lite av en premiär för mig. För det första hade jag aldrig gjort egen falafel innan och för det andra hade jag aldrig lagat något med gula ärtor tidigare – spänningen var olidlig med andra ord! Dock stötte jag på motgångar ganska snabbt. De gula ärtorna som skulle blötläggas tolv timmar innan (vilket jag faktiskt kommit ihåg att göra) kändes ganska hårda när det var dags för tillagning. Så för att vara på den säkra sidan kokade jag dem lite snabbt i en kastrull med vatten tills jag bestämde mig för att nu måste de vara klara. Men när smeten sen skulle mixas ihop så kändes ärtorna fortfarande lite hårda och svårfördelade, men då var det ju försent att plocka upp dem igen…
 
falafel
Trots lite för hårda ärtor i smeten lyckades jag i alla fall få till falafelbollar som stektes och smaken blev ju bra. Falafeln lade jag sedan i ett tortillabröd tillsammans med sallad, avokado, persilja och en dressing på turkisk yoghurt, gott! Nästa gång kommer jag dock låta ärtorna ligga i blöt riktigt, riktigt länge för att vara på den säkra sidan, så gör det ni med om ni planerar att laga detta.
 
beluga-bolognese
Nästa recept som också kommer från Mera vego är den här bolognesen med svarta belugalinser som grund. Få saker slår ju en riktigt god pastarätt och även om den här inte känns så italiensk så var den väldigt god.
 
beluga-bolognese
Dessutom blev det ett rejält lass med bolognese, perfekt matlådemat med andra ord. Bara att koka ny pasta och servera!
 
halloumisallad
När jag lagade mitt sista recept hade jag visst lite sommarfeeling och hittade jordgubbar till extrapris i affären. Så då fick det bli en halloumisallad med grönkål, rädisor, rödlök, jordgubbar, sesamfrön och olivolja.
 
halloumisallad
Lätt som en plätt och perfekt som lunch eller snabb middag. Dessutom är det något speciellt med kombinationen av söta jordgubbar och salt halloumi som blir riktigt bra. Det var alla middagstips för denna gång, hoppas ni hittade något gott!

Delta i diskussionen

5 kommentarer

  1. allting låter ju supergott! den sista rätten känns ju extra fin (och bloggig) på bild. har också mera vego hemma, och tänkte försöka mig på falafeln snart. verkar så himla bra att göra många och sedan frysa in, perfekt till matlådor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *