100 saker ska bort

flytta

Först och främst: jag har fått tag på en lägenhet! Igår skrev jag kontrakt på en liten etta med inflytt 1 februari. Det känns så bra!

Så om fjorton dagar flyttar jag. Från Skarpnäck till Kungsholmen och från 31 kvadrat till 21. Det är med andra ord dags att packa lådorna och framför allt dags att börja rensa. Jag har nämligen insett att jag är en sådan person som mer än gärna hamstrar prylar och pinaler. Allting kan ju vara bra att ha! En tom glasburk, någon fin gammal tidning och mitt första par Converse-skor som numera är superslitna…

Men det går ju faktiskt inte att släpa runt på hur mycket saker som helst och man kan inte spara på allt. Därför har jag nu satt upp en liten utmaning för mig själv. Minst 100 saker ska bort innan flyttlasset går.

Självklart handlar det inte om att slänga fullt fungerande grejer. Kläder och prylar som är hela och användbara skänker jag vidare till second hand. Det som går att återvinna lämnar jag till returpunkten och bara sånt som inte går att använda slängs.

För att göra det lite enkelt har jag försökt dela in allt i olika sektioner och beta av en per dag. Om någon mer känner sig inspirerad att rensa, så haka på! Jag tror alla mår bra av att rensa ut lite onödiga prylar mellan varven och ge vidare dessa till någon som får större användning av dem.

100sakerskabort

Dag 1 – medicinskåp
Det här är något som är lätt att glömma men mediciner har ofta utgångsdatum som passerar snabbare än man tror. Gamla läkemedel lämnar man på apoteket, släng de inte i soporna!

Dag 2 – badrumsskåp
Alla tusen krämer, tvålar och sprejer har ju en förmåga att samla sig på hög. Här kommer jag slänga allt som är gammalt, som inte använts de senaste månaderna och bara behålla det jag verkligen gillar.

Dag 3 – linneskåp
Nu har jag inget regelrätt linneskåp men här tänker jag på allt som man har i ett sådant, typ handdukar, påslakan, kuddar och liknande. Allt slitet, udda och urtvättat ryker – man vill ju ändå bara använda de sköna och fräscha grejerna.

Dag 4 – prydnadssaker
Tavlor, ljusstakar, krukor, julpynt och sånt där småpill som man alltid samlar på sig och omöjligt kan ha framme på samma gång. Här blir det farväl till allt som jag verkligen inte gillar och/eller längtar efter att ta fram igen.

Dag 5 – el- & teknikprylar
Jag har en tendens att spara varenda usb-sladd, installations-cd och manual som man får med tekniska prylar, även om själva saken i sig är trasig sedan länge. Det är det slut med nu! Detta inkluderar även min oförmåga att slänga skrymmande originalkartonger…

Dag 6 – böcker
Här var jag faktiskt ganska duktig innan jag flyttade upp till Stockholm och tog bara med mina favoriter. Men sedan dess har ju samlingen utökats lite… Ledordet här blir att spara sådant jag kan tänka mig att läsa igen, de andra kan jag ju ge vidare till någon som inte hunnit läsa dem.

Dag 7 – pysselgrejer
Mitt pysselförråd börjar bli rätt stort vid det här laget och det är ju svårt att slänga något man kanske vill använda i en kreativ session. Men gamla tuschpennor utan färg, små stuvbitar som inte sytts i och tomma kartonger kan ju slängas. Och en bra grej är att inte spara alla tidningar utan riva ut de sidor man gillar och kasta resten, så får det bli!

Dag 8 – garderob
Det här kommer bli det tuffaste. Min garderob är fullproppad och jag har jättesvårt för att göra mig av mig kläder, för jag gillar ju allt! Mer eller mindre… Men sådant som är för litet, för stort och för oskönt får faktiskt passera vidare. Detta inkluderar även underklädeslådan och träningskläderna som behöver en ordentlig utrensning.

Dag 9 – köksprylar
Udda koppar, tråkiga matlådor och slitna stekpannor får inte följa med till min nästa lägenhet. För det är ju få saker som är så tråkiga som att laga mat med dåliga verktyg…

Dag 10 – kyl & skafferi
Sista punkten på min lista blir alla ätbara grejer. Här gäller också regeln med utgångsdatum och sådant man vet att man inte kommer äta upp (det är ju bara onödigt att släpa vidare). Anledningen till att jag gör detta sist är såklart att jag planerar att äta upp så mycket av innehållet i min kyl som möjligt så jag slipper slänga och ta med mig en massa.

Självklart lovar jag att uppdatera er på hur rensningen går och hur resultatet blir. Och som sagt, är det någon mer som också vill köra en rensning så haka gärna på och meddela i kommentarfältet hur det går för er!

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Jag har precis kommit igång med att rensa och få ordning, men ditt inlägg får mig att verkligen vilja fortsätta 🙂 Lycka till!

  2. Grattis, så himla skönt! Kul med rensningen också, insåg hur mycket jag kände igen mig, kanske främst på el- och teknikprylsdelen, med meningen "Jag har en tendens att spara varenda usb-sladd, installations-cd och manual som man får med tekniska prylar, även om själva saken i sig är trasig sedan länge."…. Den var liksom bara för spot on!

  3. Men ja, så bra! Tror det är någon januarigrej att när man städar bort julen vill man städa bort allt annat också. Jag har ideér om att ställa mig på ett loppis och sälja alla gamla ljuslyktor och grejer man inte längre vill ha… Men i helgen gjorde jag iaf en (liten) rensning i garderoben (tips: lämnar man en påse med kläder/textilier på H&M (behöver inte vara hela och inte deras eget) så får man en rabattkupong!) och sen gick jag vidare till kylskåpet… känns så skönt att bli av med saker!

  4. Himla bra initiativ! Blir inspirerad att göra likadant! Här är ett tips som har fått mig att tänka i andra banor: http://minimalisterna.se/
    Egentligen är jag en sån som köper nya grejer hela tiden utan att rensa bort det gamla, men nu har jag börjat ta tag i detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *