Lussekatter

Lussekatter
Förra helgen satte jag en gyllengul deg på jäsning med målet att baka lussekatter. Degen växte, jag knådade loss och resultatet blev gott, men långt i från vackert… Utan att skryta skulle jag vilja hävda att jag är hyfsad när det kommer till matlagning och bakning, att följa recept brukar jag ha lätt för och det jag rör ihop blir ofta bra. Men lussekatter, det är nog inte alls min grej…
 
Lussekatter
Lussekatterna ville nämligen inte alls bli sådär fint S-formade utan resultatet påminde mer om någon slags lusseknubbsäl… Som tjocka, otympliga små korvar lade de sig envist på plåten samtidigt som mina konditordrömmar gick upp i rök. Lussekatten på bilden är definitivt ett av de finare exemplaren om vi säger så.
 
Lussekatter
Så efter att ha kämpat med att forma tjugo stycken gav jag upp och gjorde vanliga snurror med vaniljfyllning av resten av degen. Mycket enklare och faktiskt lite godare också, om ni frågar mig. Tur att det är insidan som räknas!

Delta i diskussionen

8 kommentarer

 1. Lussekatter är svårt, jag tycker lätt de blir torra och lite trista trots mirakelrecept med kesella och yoghurt i! Jag gör "vanliga" bullar av degen och fyller med mandelmassa, innehållet är absolut viktigast:)! Lussekatter köper jag på Pressbyrån eller på ICA, de är godast där.

 2. Saknar mammas lussebullar så himla, himla mycket… Ska be henne om hennes recept i år, och så ska jag se om jag kan få till mina älskade lussebullar, haha.

  Tycker dock också att hemgjorda ska vara lite charmiga! Men risken när man bakar hemma är att man har för mycket eller för lite mjöl när man bakar ut, att man suger på att rulla längden jämnt över hela så den blir roligt formad och så vidare, och så vidare… Man får acceptera det och preacha den fula lussebullen! 😀

 3. äsch, säkert hur fina som helst om de ens är i närheten av de på fotona! blir så imponerad av folk som bakar och är så jävla duktiga på det. jag får panik av röriga köksbänkar.. eh.. och låter därför bli :/

 4. Hej Julia!

  En sak du kan testa med dina bullar är att köra degen längre i maskin (eller knåda) tills den är smidig och väldigt elastisk (detta kan ta 10-15 minuter på maskin) och sedan bara låta din deg vila ca. 5-10 minuter och sen dela upp och baka ut för att sedan låta bullarna jäsa 🙂

  Ett litet tips från en sockerbagare.
  God jul!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *