Sötpotatissoppa

sötpotatis
Sötpotatis. Inte bara ett gulligt adjektiv att använda på någon man tycker om (hörru du, min lilla sötpotatis!) utan även huvudingrediensen i middagen jag lagade idag.
 
sötpotatissoppa
I det senaste numret av Hemköps kundtidning Hemlagat fanns nämligen ett recept på Sötpotatissoppa med jordnötter och koriander som jag fastnade för. Främst på grund av dessa anledningar: 1. enkelt att laga 2. vegetariskt (till och med veganskt tror jag) 3. perfekt höstmat.
 
sötpotatissoppa
Du behöver:
1 stor gul lök
2 morötter
700 g sötpotatis (ungefär 3 normalstora)
3 msk olivolja
2 buljongtärningar
1 liter hett vatten
salt & peppar
1 dl rostade salta jordnötter
färsk koriander
 
Gör så här:
Skala och dela morötterna och sötpotatisen i små bitar. Skala och hacka löken fint. Fräs löken mjuk i olja utan att den tar färg. Koka under tiden upp 1 liter vatten i en annan kastrull. Lägg i morötterna och sötpotatisen i kastrullen med löken, fräs allt i cirka 3 minuter. Smula ner två buljongtärningar. Tillsätt 2/3 av det varma vattnet. Koka under lock tills allt är mjukt, i cirka 20 minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav. Späd den med resten av det varma vattnet till önskad konsistens och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan toppad med hackade jordnötter och koriander. Lite riven ingefära är också gott att ha i. Bon appétit!
 
sötpotatissoppa
Det fina med den här soppan är att den blir tjock och krämig utan en massa grädde, kokosmjölk eller crème fraîche – allt tack vare sötpotatisen. Himla bra grej alltså och gulligt namn dessutom!

Delta i diskussionen

7 kommentarer

  1. sötpotatissoppan är suuupergott! min favvo är med lime i – bästa kombon!

  2. Såg bilden på Insta innan och hoppades hoppades på ett recept på bloggen, så säger mest YES! Och ska skriva upp det på vegetariska veckan vi ska ha nästa vecka. Så tack för tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *