Kantarellpaj

kantareller
För två helger sedan var jag på kräftskiva och till kräftorna åt vi bland annat en jättegod kantarellpaj. Jag lade den på minnet och bestämde mig för att laga något liknande förra veckan. Min utgångspunkt var detta recept, men sedan ändrade jag det lite längs vägen.
 
Du behöver:
Till pajdegen: 150 g smör, 3½ dl vetemjöl, ½ tsk salt, 2 msk kallt vatten
Till fyllningen: 400 g färska kantareller, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 200 g frusen bladspenat, 2 msk smör, ½ tsk salt, 150 g riven västerbottensost
Till äggstanningen: 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde, 1 dl mjölk, 1 tsk salt
 
svamp och spenat
 
Gör så här:
Börja med pajskalet. Skär smör i bitar, blanda det med mjöl och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform (min har försvunnit i någon flytt så jag tog en vanlig ugnsform, det funkade fint). Nagga degen med en gaffel och låt den stå i kylen i ca 30 minuter.
 
Under tiden pajskalet svalnar, rensa och dela svampen i bitar. Stek kantarellerna i varm panna utan smör så att all vätska försvinner. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan och tina spenaten. Ungefär här är det också lagom att slå på ugnen på 200 grader. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och glöm inte att njuta ordentligt av dofterna. Lägg sedan i lök och spenat och stek en liten stund till. Smaka av med salt.
 
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Gör äggstanningen under tiden genom att vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Fyll sedan det färdiggräddade pajskalet med svamp- och spenatfyllningen. Strö över riven västerbottensost och häll sist över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter. Den ska stelna och få fin yta. Ät och njut! Pluspoäng om du serverar en sallad till.
 
kantarellpaj

Delta i diskussionen

4 kommentarer

  1. Kantarellpaj kan vara ett av de godaste som finns! Det bli ännu godare om man lyckats leta rätt på de gula helt på egen hand i skogen 🙂 Tar ditt recept i åtanke och byter ut mot de laktosfria alternativen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *