Pulled pork (eller: slipp laga mat på en vecka)

I söndags vaknade jag upp med en vision om långkok. Så jag konsulterade min kära receptguru Lotta Lundgren (via kokboken Tio lektioner i matlagning) och gick sedan och inhandlade ingredienserna till pulled pork. Fem timmar senare hade jag ett ljuvligt resultat, fyllt av smak och hetta, som skulle visa sig räcka en hel vecka framöver. Så här återskapar du samma sak:
 
Du behöver:
1 kg fläskkarré i hel bit
½ dl whisky, calvados eller rom (jag tog det förstnämnda)
1 dl ketchup
½ dl vatten
1 tsk rökt chili, 1 tsk chiliflakes eller 2 hela chipotle (även här tog jag det första)
2 msk farinsocker
½ tsk koriander
1 tsk spiskummin
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
 
Gör så här:
Slå spriten i botten på en gjutjärnsgryta, jag använde min från Le Creuset. Lägg i köttet. Blanda övriga ingredienser utom lök och vitlök och bred ut på karrén. Skiva lök och vitlök tunt och lägg högst uppe på köttet (jag tog lite mindre än i ingredienslistan här, för annars blev det bara ett stort berg). Lägg på lock och sätt in i ugnen på 125 grader i cirka 4 timmar. När köttet delar sig i fina trådar när du drar i det med en gaffel är det klart. Blanda samman allt och smaka av med salt.
 
 Första dagen åt jag det som tacos i tortillabröd med majs, avokado, tomat, sallad, picklad rödlök, salsa, gräddfil och koriander. Mycket enkelt och trevligt!
 
Andra dagen byggde jag cheeseburgare av min pulled pork, lite som de har på Vigårda.
 
Med grillat bröd, dubbla ostskivor, sallad och ketchup inuti och coleslaw och grönsaker vid sidan av.
 
Och idag åt jag det som quesadillas. Stekta i panna med kött, majs och ost emellan två tortillabröd och med gräddfil och grönsaker vid sidan av.
 
Nu återstår bara att komma på vad jag ska göra med det sista som är kvar, för det tycks aldrig ta slut! Nästa gång ska jag se till att jag har riktigt många matgäster över som hjälper mig att äta upp. Veckans matlådor har inte varit något problem i alla fall!

Delta i diskussionen

15 kommentarer

  1. Men gud vilken bra grej! Har bara testat en gång, och det var sådär. Men det mesta brukar ju bli godare hemma, så det kanske faktiskt är värt ett försök!

  2. Det är så himla bra med mat som man kan storkoka och sedan sätta i olika skepnader! Väldigt fint inlägg för övrigt, snygga bilder 🙂

  3. Prova att äta med (geggig) potatissallad, det brukar jag göra på slutet och det är gott till 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *