Boklistan

 
Snabbläsare eller långsamläsare?
Lagom snabb! Jag gillar inte att stressa igenom text och är nog ganska noggrann, men har alltid haft enkelt för att läsa.
 
Tegelstenar eller tunnisar?
Tunnisar. Eller en sisådär 250-300 sidor tycker jag är bra.
 
Bibliotek eller bokhandel?
Jag hängde alltid på biblioteket som barn och tonåring och kan sakna det lite idag. Det är ju något visst med den enorma samlingen av ord och kunskap som finns där, helt tillgänglig för alla. Nu för tiden köper jag dock nästan alla mina böcker i farten på Pocket Shop.
 
Ljudbok eller e-bok?
Inget av dessa. Minns traumat när mamma hade lånat första Harry Potter-boken som ljudbok för att vi skulle lyssna på den under en bilsemester. Hon fick stänga av nästan direkt för vi i baksätet protesterade högt i panik när uppläsaren uttalade ”Hermione” helt fel…
 
 
Inbunden eller pocket?
Pocket! Jag gillar tanken på att kunna bära runt på en bok lite överallt och inte vara så varsam. Men sen är det ju något visst med fina coffeetable-böcker fulla av bilder.
 
Vampyrer eller spöken?
Nu för tiden ingetdera. Men om det är Twilight vs. Harry Potter så är jag helt klart för sistnämnda!
 
En i taget eller slalomläsning?
En i taget, jag vill liksom ge boken fullt fokus och så blir mest förvirrad av att byta fram och tillbaka.
 
 
Nytt eller gammalt?
Jag utgår oftast mer från genre än från årtal. Exempelvis älskar jag Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg men också Maken av Gun-Britt Sundström och Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Tre böcker från olika tidsperioder men som ändå har något gemensamt. Fast ska man generalisera blir det nog mer nytt än gamla klassiker.
 
Bokmärke eller hundöra?
Bokmärke! Jag har alltid en drös av Pocket Shops lila bokmärken som ligger lite här och var. Dessutom gillar jag inte att förstöra böcker, tycker det är lite respektlöst att göra hundöron i en bok man lånat av någon eller på en biblioteksbok. Men det händer att jag markerar favoritställen med hundöron, men då är det bara i mina egna böcker och bara i pockets. Mvh Perfektionist
 
Snacks eller godis?
Läser man en riktigt bra bok hinner man ju knappt äta något. Men ska jag välja blir det godis!
 
Skräck eller chicklit?
Helst inget ur denna genre, kanske för att jag inte gillar att bli skrämd och för att chicklits ofta är ganska dåligt skrivna tyvärr. Dessutom fattar alltid huvudrollsinnehavarna så många dåliga beslut och gör bort sig, får panik på sånt.
 
Soffan eller sängen?
Sängen. Med massor av kuddar bakom.
 
 
Inne eller ute?
Allra helst ute på stranden eller i en solstol. Men på vintern sitter jag gärna i soffan framför en brasa.
 
Originalspråk eller översättning till svenska?
Jag önskar jag läste mer på engelska men jag känner mig sällan motiverad till det, gillar helt enkelt det svenska språket mycket bättre. Men just därför är jag också ganska noggrann med översättare, en dålig översättning kan verkligen förstöra hela storyn. 
 
Poesi eller prosa?
Prosa men gärna med inslag av poesi. Välskrivna meningar med ord som växer.
 
Kvinnliga författare eller manliga författare?
Spelar ingen roll så länge jag gillar boken och språket.
 
Boken eller filmen?
Boken! Undviker i regel filmatiseringar och känner mig som den enda i världen som tycker att Harry Potter-filmerna är… dåliga.
 
 
Kokbok eller bakbok?
Kokbok! Har dock en förmåga att köpa kokböcker, bläddra i dem en gång och sen glömma bort att använda dem. Ska bli ändring genast.
 
Kärlek eller spänning?
Kärlek! Knappt läst en deckare i hela mitt liv och inte ett dugg sugen på det heller. Finns ju så många andra böcker! (förlåt Camilla Läckberg….)
 
Lista lånad från Flora.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

  1. Håller med så himla mkt. Respektlöst att förstöra fina böcker genom att vika sidor, man blir ju lite ledsen bara av att se det ;b brukar dock inte köra på bokmärke heller, freestylar hehe.
    Och ja! Harry potter filmerna, de första, är ju typ värdelösa! Tycker att de sista tre är bättre, men de bygger ju på de sista två böckerna som istället är mkt(!) sämre än de tidigare så inte lika att leva upp till! Vad ser folk i hp filmerna? Kommer verkligen ihåg hur ledsen & besviken jag var efter att ha sett den första på bio :/

  2. Är inte heller så himla förtjust i HP-filmerna faktiskt! Kan acceptera de två första, eftersom de följer böcker relativt bra, men sen börjar det ju faktiskt bara spåra… Antar att det delvis är alla regissörs-byten, och att de tog bort viktiga detaljer i de första filmerna eftersom de inte visste vad som faktiskt skulle hända sen, när alla böckerna var färdigskrivna. Mycket synd på en av världens bästa bokserier 🙁

  3. Hehe, är precis som du när det kommer till hundöron. Viker aldrig och vill liksom inte "förstöra" boken. Men samtidigt kan jag önska att jag kunde vara lite kladdigare i min läsning, typ markera fina meningar och bra stycken. Jag tänker att – "det kan ju vara fint i framtiden om någon av mina barn eller barnbarn skulle vilja läsa mina gamla böcker". Men nja, det kommer kanske aldrig hända. Än har jag inte vågat rita i en bok. :/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *