Black bean chili

Ekvationen ledig lördag och långkok går ju rätt bra ihop så nu i helgen bestämde jag mig för att laga Lotta Lundgrens black bean chili. Jag föll för beskrivningen av den i kokboken som löd ”Den här chilin ser bedrövlig ut, hatas av barn, tar en evighet att göra och är något av det godaste som finns”. Det kan ju inte bli annat än bra! Efter att ha fått expertråd från kocken själv på Twitter ändrade jag lite i receptet för att hinna klart med långkoket på en dag istället för två. Så här kommer receptet på black bean chili med modifikation!
 
Du behöver (till åtta hungriga personer eller jättemånga matlådor):
3 paket förkokta svarta bönor (ca 600 gram utan vätska)
4 gula lökar
1 hel vitlök
2 msk spiskummin
½ msk koriander (torkad och malen)
1 msk timjan (torkade blad)
1 tsk chipotle (eller annan rökt chili)
1 tsk chiliflakes
1 msk socker
4 stjärnanis
1 burk krossade tomater
½ dl sherry (jag hoppade dock över denna, det gick bra ändå)
1 färsk jalapeño
½ färsk habanero
6 rutor mörk choklad (70 % kakao)
salt
 
Gör så här:
Hacka löken fint och vitlöken finare. Ta fram din gjutjärnsgryta. Svetta lök och vitlök genomskinliga i rejält med olja på medelvärme. Ge dem gärna ett par extra minuter så smakerna lockas fram ordentligt. Tillsätt spiskummin, koriander, torkade örter, chipotle och chiliflakes. Stöt socker och stjärnanis till fint pulver i mortel och tillsätt. Slå på tomat, sherry samt avrunna och avspolade bönor. Känns det för torrt kan du även tillsätta lite vatten. Rör om och lägg på locket. Låt grytan stå på medelvärme i 1½-2 timmar och rör om då och då. Tillsätt mer vätska om det behövs. När bönorna fått en mjuk konsistens, hacka den färska chilin fint och chokladen grovt och rör ner. Smaka av med salt efter behag.
 
Servera din black bean chili med goda tillbehör. Jag rekommenderar tortillabröd (här är ett bra recept om du vill baka egna, det är faktistk superenkelt), avokado, majs, små tomater, pressad lime, nachos, turkisk yoghurt och koriander. Jag gjorde även picklad rödlök till, det blir rosa och fint och mycket gott. Så här gör du det!
 
Du behöver (till en stor burk):
3 rödlökar
2 dl ättikssprit
1 dl vatten
2½ dl socker
1 msk salt
 
Gör så här:
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättikssprit, vatten, socker och salt i en kastrull. Lägg löken i en glasburk, häll över lagen och låt stå kallt. Helst ett helt dygn för servering men åtminstone sex timmar.
 
Bjud över en vän eller gärna flera om du har möjligheten! Jag fick endast tag på en middagsgäst (men en mycket fin sådan) denna kväll vilket innebär att jag har ätit denna chili fem måltider i rad… Jag börjar äntligen se botten av grytan nu!
 
Sist men inte minst, njut av ditt långkok och av din huslighet! Det finns något oerhört angenämt med att ha kokat sin chili, bakat sina tortillabröd och picklat sin rödlök alldeles själv. Nästan så att man tror att det är själva meningen med livet – att laga, äta och bjuda på mat.

Delta i diskussionen

1 kommentar

  1. Ahh den är så fin Le Creuseten <3 men du var du säker på att din var en 3,nånting l? Jag köpte mig en 4,2l och tycker ändå inte det rymms mat till åtta i den 🙂 kanske beror på portionerna ^^

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *