Om bloggande

När jag kom hem från min korta semester i Italien väntade mig en hel rad med olästa blogginlägg. Jag följer och prenumererar på ganska många bloggar, så det är helt naturligt, men jag lade märke till något särskilt denna gång. Efter att ha ögnat igenom en sisådär 300 inlägg (jag sa ju att jag följer många!) insåg jag att det var väldigt lite innehåll som var unikt.

Inredningsbloggarna visade samma dyra vas i en stilren miljö, vintagebloggarna hade gått på samma piffiga champagnefest, dagboksbloggarna hade fyllt i samma lista om sin favoritmat, modebloggarna visade samma bilder på en bröllopsklänning ur H&Ms nya kollektion och så vidare i en smärre evighet…

När jag tog in allt i en stor mängd blev det ganska tröttsamt och näst intill ironiskt att se hur generiskt mycket av innehållet var. Vad ger det här för bild till läsarna? frågade jag mig. Och framför allt, är även jag en del i detta?! Någonstans känner jag ju att det inte är det jag vill vara…

Jag gillar verkligen bloggar som medie därför att de ofta är unika med en tydlig personlighet bakom. Det är det som gör dem tusen gånger roligare att läsa än ett vanligt magasin! Men när alla skriver om väldigt lika saker försvinner den här unikiteten och där med en stor del av läsglädjen.

Så, för att försöka undvika att hamna i detta generella fack och för att förnya mina källor till inspiration, har jag några frågor till er som ni kanske kan hjälpa mig med:

1. Vilka är era bästa ”unika” bloggar? Tipsa mig gärna om sådana ni tror att jag inte läser i nuläget. Och med unika så menar jag sådana som inte är så typiska för sin genre. Exempelvis är The Man Repeller en av mina favoritbloggar inom modekategorin och den skiljer sig ju ganska mycket åt från ”klassiska” modebloggar.

2. Vad gillar ni bäst med min blogg? Har ni någon favoritkategori som ni vill att jag ska skriva mer om? Tycker ni att det ska vara mindre bilder och mer texter här inne, eller kanske tvärtom? Vill ni ha fler små personliga inlägg eller kanske större genomarbetade inlägg men inte lika många?

Jag är supertacksam för alla svar, jag vill ju att det här ska vara en lika kul plats för er att hänga på som det är för mig! Och för att förtydliga, jag vill verkligen inte peka ut någon blogg som råkat skriva om det jag nämnde ovan, alla bloggar jag läser gillar jag ju! Däremot kunde jag inte låta bli att notera och fundera över denna lilla trend. Fridens!

Delta i diskussionen

20 kommentarer

 1. Vad jag känner igen mig! Jag har svårt för att hitta nya bloggar att fastna för nu för tiden, hoppas någon annan som kommenterar kanske kan komma med något fint tips! Eller så kanske du kan göra ett inlägg med tips på "unika" bloggar i sitt slag så vi, dina följare, kan få ta del av dem med? När det gäller din blogg så tycker jag om alla dina inlägg där man får ta del av din förträffliga smak när det gäller mat, inredning och kläder samt små vardagsglimtar! Skulle jag välja ut de bloggar som är mest personlig ur mitt Bloglovin-flöde så kan nog din konkurrera hårt om första platsen!

 2. Ja, jag håller med dig lite grann. Alla bloggar har liksom blivit så proffsiga jämfört med hur det var förut, på både gott och ont såklart. Nu på senaste tiden har jag mest försökt hitta roliga matbloggar att följa för att inspireras i köket, men egentligen tycker jag det är roligast med de som skriver om allt möjligt – vardag, recept, utflykter, kläder, inredning, böcker, musik, genomtänkta texter… ja du förstår. Det är väl lite grann med jag gillar med din blogg, att den innehåller en blandning, så det tycker jag du ska fortsätta med!

 3. I samma veva som jag började läsa din blogg (var ett par år sen nu, sjukt ändå!) hittade jag också till två andra bloggar hejregina.blogspot.com och wilderness. Dom är personliga tycker jag, men har bägge två blivit större det senaste året så det kan ju hända att du redan hittat dit! Annars tycker jagatt man kan hitta många personliga bra bloggar via pinterest! För övrigt är du inte en blogg som alltid visar samma som dom andra så det behöver du inte oroa dig över!

 4. Förstår precis vad du menar. Den där tanken slog mig här i veckan, speciellt om inredning, mycket lika överallt.
  När det kommer till din blogg så gillar jag dina matinlägg med recept! Jag gillar även inlägg som inte är superlånga. Personliga inlägg tyckte jag lät intressant också!

 5. Har också tänkt på detta, speciellt gällande vintagebloggarna, det blir rätt "tröttsamt" att se samma event från femtielva olika kameravinklar… Nåja! De mest unika bloggarna jag läser är nog sy- och skaparbloggar (även om de kan bli lite same-same när nåt nytt symönster släpps och alla gör lika), men de präglas ju av en personlig stil minst sagt. Gillar http://vempysslar.wordpress.com/ inte bara skapande utan även vettigheter däremellan. Och en mer konstblogg http://aliciasivert.blogspot.se/ speciellt hennes makeriuppror mot att kvinnors konstnärsskap gärna nedvärderas till "pyssel", bra!! läs här: http://aliciasivert.blogspot.se/2013/05/saker-som-hon-gor.html
  I din blogg gillar jag när du lägger upp skapartips, och när du skriver, några gången (?) har du skrivit lite mer poetiskt, det var vackert och kul att läsa! Men allt annat också förstås 🙂

 6. Den här bloggen (http://isobelskareng.blogg.se/) är en av mina favoriter. Hon skriver så att det känns i hela kroppen och allt känns så äkta.
  I din blogg älskar jag när du lägger upp pyssel så gärna mer sådant om du hinner med.

 7. Har rensat och återkommit till bloggar många gånger tack vare det här, även om jag numera inte följer så många längre.
  1. Jag gillar Flora, för att hon ändå blandar hejvilt, även om hon har samma listor som många andra ibland. Sen gillar jag Ohhboy.blogg.se som bor i Berlin och som jag nyss hittade till. Samt Jennifer Stroud sm bloggar från Skottland och fotar helt magiskt. Min allra bästa blogg är dock Frida Vega Salomonssons blogg med de finaste fotona och det faktum att den inte ser ut som någon annan jag sett! De fyra sticker ut mest i mängden av mina, tror jag.
  2. Jag gillar dina matinlägg mest tror jag! Eller pysslet i allmänhet. Och vardagsgrejerna. Jag är inte så mycket för modegrejerna, men det tilltalar mig sällan i någon blogg. Tycker dock din blogg är bra som den är!

 8. Mina favoriter är jenniferstroud.blogg.se tror jag adressen är,och isolatedyouth.blogg.se!

 9. Jag hade gärna sett lite mer bilder i din blogg 🙂 Annars gillar jag den över lag.

 10. jag gillar din blogg för att den inte är precis som alla andras bloggar. blir alltid lika glad och inspirerad varje gång du har publicerat ett nytt inlägg.
  jag kikar in här dagligen, och när du inte bloggat på några dagar saknar en ju dina inspirerande och bra inlägg. Men det kanske är det som gör att din blogg är så bra? Att det finns en tanke med varje inlägg, och att du inte bloggar ’bara för att’?

 11. Föredrar dina blogginlägg med egna spotifylistor. Det av någonting är unikt! Du har enligt dig själv den bästa godissmaken, men personligen anser jag att din musiksmak är snäppet vassare 😉 Matbilderna och dina resor/utflykter är också jättekul att se! Mycket pga din förmåga att ta sjukt snygga bilder.
  Vad jag skulle vilja se mer av är kanske dina tankar, upplevelser och funderingar kring ditt liv lite oftare. Det skulle vara spännande och skulle tror jag göra den här bloggen ännu mer unik!

 12. jag gillar också Floras blogg, den är ganska vanlig men samtidigt inspirerande. En liten annorlunda blogg jag hittat är också Tea Swag http://www.teaswag.blogspot.com, den verkar inte lika förutsägbar som alla andra. Sedan tycker jag att monkinodraw var väldigt rolig att följa även om jag inte har gjort det på ett tag, minns inte vilken portal hon bloggade på men värt att kolla upp!

 13. Jag tycker Lydia/Style is Style är en himla bra (mode)blogg: styleisstyle.com (och kolla hennes tumblr också: styleisstyle.tumblr.com). Och kobranhuggertill.blogspot.se. Bra bilder, bra texter, uppdaterar ofta. Det kommer man långt med och de här två gör det extra bra.

 14. Jag läser din blogg för att den känns genuin och det gillar jag verkligen. Plus att det är spännande att se vad du gör.

 15. Hej, jag tycker att din blogg är den mest unika jag läser. Du tänker igenom allt innan du publicerar, inga (eller få) stavfel i inläggen gör att man förstår att du jobbar igenom texten, fina bilder (en bra kombo text-bild mängd!). Älskar dina inredningsdetalj-inlägg men gillar kombinationen av allt på din blogg. Enkelheten och renheten i designen är ett +

 16. Även fast vi inte alls har samma inredningsstil eller klädstil så gillar jag ändå allt du skriver om. Du tar väldigt fina bilder men sen känns det också som det är DU. Du kör ditt eget race och bryr dig inte om andra bloggare börjar göra så eller vad som är inne. Lite mer tidlöst kan man säga.
  Själv älskar jag Free People’s blogg. -> http://blog.freepeople.com
  De har ett så härligt koncept med bilder från deras kontor, lite models off duty, DIY tips, recept osv. Samma sak där, riktigt tidlöst.

 17. Nu kommenterar jag lite sent men jag tänkte bara säga att det här inlägget gav mig en tankeställare. Jag har ganska nyligen startat en blogg och känt att jag vill bli mer mainstream, för annars skulle ju ingen läsa. Men det är ju väldans tråkigt egentligen! Jag tänker att bloggar ska få vara forum där folk känner att deras personligheter faktiskt får komma fram och synas. Det är ju det som är poängen:).
  Mitt bästa bloggtips är makesomethingfine.wordpress.com av två vänner till mig. Fantastisk! Det jag verkligen gillar med din blogg är att man får så mycket av allt möjligt, och det hade varit väldigt roligt att se ännu mer av dina tankar och åsikter(som detta inlägg) eftersom jag tycker att de är både vettiga och inspirerande. Tack för en riktigt bra blogg!

 18. Jag prenumererar på sinnessjukt många bloggar också och har slagits av samma tanke som du att mycket är väldigt likt. Jag tror att mycket av det unika med en blogg ligger i vem som skriver den. För min del handlar det nog mycket om att jag ska känna mig intresserad av att veta mer om personen bakom bloggen. Är det en fin plats där jag blir glad av att gå in och läsa? Och så vidare.
  Jag gillar din blogg och den blandning av inlägg som du har. Du fotar vackra bilder, har bra musiksmak, tänker klokt och skriver fint. Du känns som en person som jag skulle kunna/vilja vara kompis med och därför får du mig att stanna kvar och läsa.

 19. Hej Julia,
  vilket insiktsfullt blogginlägg. Det här inlägget tycker jag sätter fingret på vad jag gillar med din blogg: nämligen att du är väldigt omsorgsfull.
  Jag upplever att du inte bloggar för att blogga, utan du postar ett inlägg när du känner att du har något att dela med dig av. Jag vet aldrig vad du ska blogga om näst, även om vissa typer av inlägg är återkommande så återkommer de med en oregelbundenhet, vilket gör att din blogg är dynamisk och spännande. Visserligen blir det kanske inte så många inlägg, men det gör mig inget. Jag läser hellre färre välgjorda inlägg än många snabba korta.
  En blogg som jag följer och som sticker ut i mitt flöde är ohmondieu.blogg.se Den drivs av Frida Stenmark som enligt mig gör helt fantastiska illustrationer! Jag ser fram emot din udda-blogg-tips-lista 🙂
  Tack för en fin blogg och bara keep it up!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *