Hur man gör matlagning roligare

 

Jag har tänkt ganska mycket på det här med folk som inte tycker det är kul att laga mat. Det är ju faktiskt rätt vanligt och med tanke på att man äter en sisådär 3-5 gånger om dagen i alla fall så måste det ju vara rätt deppigt att inte tycka matlagning är kul. Det är klart, alla kan ju inte vara intresserade av allt, det förstår ju jag också. Men matlagning är ju ändå så himla primärt att det är svårt att undvika.

Jag tror att en av de främsta anledningarna till varför folk tycker det är tråkigt att laga mat (och varför jag själv också tyckte det för några år sedan) är att man lagar för trist mat. Jag menar, inte en enda människa kan väl bli intellektuellt stimulerad av att stå och koka snabbmakaroner? Och det är just det som är problemet. För att matlagning ska bli kul tror jag att man behöver använda hjärnan lite. Liksom utnyttja dess kapacitet för att göra innehållet i kylskåpet roligare. Och våga använda den för att tänka, planera och experimentera.

Om jag har suttit och letat och tänkt ut ett riktigt bra middagsrecept som jag ska laga på kvällen så blir ju matlagningen mycket trevligare när det väl är dags. Har jag dessutom planerat lite i förväg och har allting hemma, då blir det ännu mer skoj. Och får jag också tillfälle att lägga till lite egna idéer, kanske komplettera med en krydda eller addera ett tillbehör, då kan matlagningen bli dagens höjdpunkt.

Mitt första tips om man vill göra matlagningen roligare är att börja planera. Det låter ju rätt mossigt men jag kan sitta länge på Pinterest och bara samla alla recept som ser goda och inspirerande ut. Sedan väljer jag ut en mix av dem, planerar ungefär vilken dag jag ska äta vad och skriver en inköpslista. På så vis vet jag vilken mat jag ska laga när jag kommer hem och då blir det kul.

Mitt andra tips är att man ska utmana sig själv. Det är så himla lätt att fastna i en matloop där man bara äter samma sak hela tiden. När jag känner att jag gjort det brukar jag komma på små veckoutmaningar till mig själv. Typ en vecka med bara vegetariskt, en vecka där jag bara lagar nya recept, en vecka där jag istället för pasta, ris och potatis testar bulgur, quinoa och matvete, en vecka där jag lagar massor av goda smårätter och så vidare… Matbutiken är full av grejer man aldrig smakat och en vecka är en ganska lagom tid att hålla på.

Mitt sista tips är nog att bjuda på middag oftare. Det är alltid roligare att laga till flera och att bjuda hem vänner på middag är bland det finaste man kan göra tycker jag. Dessutom får man chans att testa sina rätter på andra och har man tur kan man få lite beröm också!

Vill ni ha ännu mer tips på hur matlagning blir kul tycker jag att ni ska läsa Lotta Lundgrens bok Tio lektioner i matlagning. Och vill ni se vilka recept jag samlar på hittar ni min mat-board på Pinterest här.

Delta i diskussionen

9 kommentarer

  1. Superbra tips! Är själv en sån som samlar på mig massor med recept som verkar goda, skriver veckomatsedel och handlar utifrån den 🙂 Så himla skönt att ha det planerat och klart.

  2. Jag tycker det är himla kul med mat och med närmare eftertanke så gör jag ungefär precis som du skriver. Och de gånger jag tycker det är tråkigt med matlagning är alltid de gånger jag har lite tid= har inte planerat och har inget bra hemma och inte heller tid att köpa något nytt och roligt att testa.

  3. bra tips! mitt tips är att, förutom pinterest… att söka på tasteline. de har nämligen en funktion som heter "vad har du hemma", eller något liknande, som gör att du skriver in ingredienser du har hemma o så pluppar det upp en massa olika recept utifrån det! många recept där är köttiga men är man veggo o kreativ kan man bara ersätta köttet med vegetariskt alternativ på något sätt.
    ett annat tips är att ha åtminstone en icke-svenne-matdag i veckan, t. ex testa att laga indiskt en dag i veckan. gör mycket för variationen!

  4. Håller med dig helt! Det blir mycket roligare att laga mat när man får knepa och knåpa lite. Jag har fått ett mycket bättre förhållande till både mat och matlagning efter att jag; för det första bestämde mig för att äta mer vegetariskt och för det andra hittade en pojkvän som älskar att stå i köket med mig.

  5. Många bra tips och faktiskt så som jag också försöker ha det. Temaveckor är det bästa! Men när tidspressen och hungern är för stor är det lätt för min egen del att bli lat och dom gångerna blir det rätt oinspirerande mat, tyvärr.

  6. Är SÅ sugen på att baka det där brödet och har äntligen tänkt ta tag i inköp av en rejäl gryta. Vilken storlek är det du har?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *