Skurna pepparkakor med mandel

Pepparkaksbak är ju något som hör julen till, så i helgen bestämde jag mig för att det var dags att baka. Dock kände jag för att göra en lite mer ovanlig variant av pepparkakor denna gång. Jag hade nämligen snubblat över ett recept på skurna pepparkakor med mandel vilket jag tyckte lät väldigt gott! Så här blev det:
 
 
Du behöver:
till cirka 125 st
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
175 g smör
¾ msk malen kanel
½ msk malen nejlika
½ msk malen ingefära
1,5 dl skållad mandel
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
 
Gör så här:
1. Blanda farinsocker, sirap, smör och alla kryddor i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Ta sedan kastrullen åt sidan och låt smeten svalna.
 
2. Skålla och hacka mandeln grovt. Ett smart tips för att skålla mandeln är att lägga den i en skål, fylla upp med vatten så det täcker och värma skålen i mikron tills det är riktigt varmt. Sedan är det bara att trycka ut mandlarna ur sitt skal. Blanda de skållade och hackade mandlarna med mjöl och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i sirapssmeten och arbeta ihop alltsammans till en fast deg. Låt den vila på ett bakplåtspapper i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
 
3. Forma degen till rullar och linda in dem i smörpapper. Ställ dem kallt i några timmar, helst över natten. Är du mer av den stressade typen kan du lägga dem i frysen i cirka 1 timme (det gjorde jag och det funkade bra). Värm sedan ugnen till 175 grader och förbered plåtar med bakplåtspapper. Skär degen i tunna skivor med en vass kniv och lägg kakorna på plåtarna. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt dem svalna något efteråt.
 
 
En del av mina pepparkakor fick en fin inslagning i cellofan och följde sedan med på glöggfest. Alltid roligare att ta med något hembakt än att komma med ytterligare en Aladdin-ask tycker jag!
 
 
Resten av pepparkakorna får följa med till jobbet i morgon. Annars finns det risk för att jag äter upp allihopa själv eftersom de är försvinnande goda! Har ni hunnit med något pepparkaksbak än?

Delta i diskussionen

6 kommentarer

  1. så fina!! har inte bakat i år ännu, men provade skurna förra året. det var gött när det var lite tjockare men tycker ändå det är roligare att kavla och använda formar!

  2. Hej!
    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.
    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.
    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen
    Med vänlig hälsning,
    Emilie
    Hittarecept.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *